tempo, podania, szerokość?

webson Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
20.08.2010, 00:02    Pytanie
Gram już jakieś 6 sezonów, mam bardzo dobry skład, praktycznie na każdej pozycji jedni z najlepszych na świecie, także błędów u mnie nie za wiele, ale mimo to staram się doprowadzić taktykę do perfekcji. Gram wysoko ustawioną linią def (17), także cisnę rywala i tu moje pytanie, jakie tempo, podania i szerokość bardziej pasują do takiej taktyki...Wg tego co czytam na forum powinno być szerokie ustawienie (co wg mnie jest błedem bo wtedy łatwiej o kontrę). Z kolei siedząc na połowie przeciwnika trzeba grać pewnie czyli krótko, ale i pasowałoby szybko...a stare porzekadło mówi, że jak szybko to długimi, a wolno krótkimi...no i jestem w kropce, pomóżcie :)

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
20.08.2010 00:43    #1
Ja gram szybko i krótkimi. Ale z tą linią nie przeginaj. Ale i wąsko przy grze bez skrzydeł, szeroko za to ze skrzydłami jako kluczowi.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

Buła Partyzant

0
20.08.2010 09:32    #2
To zależy od Twojego składu i przede wszystkim - od przeciwnika, jak należy grać. Niby długość podań łączy się z tempem, ale ja grając przeciwko np. Realowi, lepsze efekty (w pos. piłki, w sytuacjach bramkowych, a więc i też w golach) osiągałem, gdy przyśpieszałem tempo i wydłużałem podania (zazwyczaj do normalnych), a grałem początkowo na max. wolnym tempie i max. krótkich podaniach, co miało mi zapewnić bądź co bądź dominację na boisku :)
Trzymanie się jednego tempa i jednego stylu podań jest chybione, choć IMHO nie można przesadzać w drugą stronę. Przeciwko dobremu zespołowi lubiącemu pressing najwolniejsze tempo raczej nie wypadnie zbyt dobrze i w drugą stronę - kluby lubiące ustawiać autobus raczej nie będą przeszkadzać w długiej wymianie podań, przynajmniej tak było w mojej FCB.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 20.08.2010 o godz. 09:33

"Wierzę w drużyny, nie w nazwiska".
César Luis Menotti

Piotr Sebastian Młody aktywista

0
20.08.2010 09:51    #3
Witam. Ostatnia (jak dotąd) część ST się kłania:
http://www.cmrev(...)666.html

Pozdrawiam

webson Partyzant

0
21.08.2010 14:05    #4
No właśnie o to chodzi, że grałem w poprzednim sezonie krótkimi podaniami (6) i tempo (6) i niezłe miałem statystyki, nawet do 83% celności podań, posiadanie piłki ~60% także swobodnie wygrywałem mecze. Natomiast w tym sezonie coś się zacięło, moi gracze mimo dobrych statystyk nie mają w ogóle skuteczności...od razu wyprzedze pytania i odpowiem: przepracowałem dobrze okres przygotowawczy także zgranie jest (co potwierdza asystent) oraz kupiłem tylko jednego zawodnika, także skład praktycznie niezmieniony. Oczywiście zdarzają się przebłyski i duże wygrane, ale ewidentnie coś szwankuje i chce to poprawić :)

Dzięki Piotrze za radę, czytałem Kurs zaawansowany, nie raz, ale chyba jeszcze nie jestem dość biegły w czytaniu gry. Po za tym nie widzę powiązania tak jak w temacie czyli tempem, podaniami i szerokością gry...a wydaje mi się, że coś może być na rzeczy :)
Teoretycznie taktyka typu Barcelony (grając szeroko) powinna robić więcej miejsca w środku, ale gdy ja tak spróbowałem często przeciwnik wjeżdżał między moim obrońców. Z kolei gdy gram wąsko to powiedzmy z tyłu mam spokój, ale z kolei moi zawodnicy mają mniej miejsca w ataku...więc jak to w końcu jest? :)

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
21.08.2010 14:49    #5
Jakie miejsca w lidze zajmowałeś w poszczególnych sezonach? Jak po paru latach rozwoju klubu zdobywasz majstra, następny sezon jest znacznie trudniejszy, co objawja się m.in. padaczką w trakcie meczów. Tego chyba nie przeskoczysz. A spróbuj medotą save and load zagrać jakiś mecz na "wypośrodkowanych" ustawieniach pierwszym składem, a następnie ten sam mecz drugim garniturem. Czasem problem leży nie w taktyce, a w głowach piłkarzy.
"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

MagnificoManager Żołnierz frontu ideologicznego

0
21.08.2010 15:34    #6
[quote=Jacko]Ja gram szybko i krótkimi. Ale z tą linią nie przeginaj. Ale i wąsko przy grze bez skrzydeł, szeroko za to ze skrzydłami jako kluczowi.[/quote]
Szerokość gry to nie gra środkiem/skrzydłami.

Kudłaty Partyzant

0
21.08.2010 17:38    #7
Lubię placki;p

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.