Luki w FM'ie 2010

Sn4k3 Wróg ludu

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 3
0
22.08.2010, 15:30    Pytanie
Witam,

Mam pewien problem z FM'em 2010. Otóż w trakcie meczu mój asystent truje mi, że luka, która istnieje między moimi napastnikami i pomocnikami jest zbyt duża i dlatego też łatwa do wykorzystania. Mój współpracownik ma również podobne zdanie o wielkości luki między linią obrony i pomocy. Gram klasycznym systemem 4-4-2. mam dwóch różnie nastawionych środkowych pomocników, jeden skupia się na odbiorze i defensywie, drugi kreuje grę i strzela bramki. Na początku meczu ustawiam wariant taktyczny zwany 'Kontrola'. Próbowałem już wielu forteli taktycznych w celu rozwiązania problemu ale żaden z nich nie przyniósł skutku. W związku z tym liczę na porady z Waszej strony.

pozdrawiam!

Dereds Przodownik pracy

Poziom ostrzeżeń: 0
0
22.08.2010 15:34    #1
Za przerwy miedzy formacjami odpowiadają linia obrony i pressing, jeśli grasz cofnietą obroną a wysokim pressingiem to tak jest.

Sn4k3 Wróg ludu

0
22.08.2010 15:36    #2
Czyli w celu zniwelowania tych luk muszę wysunąć nieco obronę i zmniejszyć pressing, tak?

Pomstiborius Młody aktywista

Grupa: Ekspert
0
22.08.2010 17:44    #3
Ustaw obrońcom bardziej ofensywne nastawienie, a napastnikom bardziej defensywne. Bodajże Piotr Sebastian pisał o tym w jednym z odcinków Szkoły Taktyki. Wspominał też jak policzyć nastawienie dla formacji i jakie różnice między formacjami są akceptowalne.
Świat wspiera się na czterech filarach - na naukach mądrych, na sprawiedliwości wielkich, na modlitwach prawych i waleczności dzielnych.

MagnificoManager Żołnierz frontu ideologicznego

0
22.08.2010 17:51    #4
Różnica między zawodnikiem nastawionym najbardziej defensywnie a nastawionym najbardziej ofensywnie musi wynosić maksymalnie 8 pkt, zaś między danymi liniami maksymalnie 4 pkt. Do tego jeśli masz cofniętą linię obrony to nie musisz im zmniejszać pressingu, możesz za to zmniejszyć pressing pomocnikom :) Rób tak, żeby nie było też zbyt dużych różnic w pressingu między formacjami obrony, pomocy i ataku.

Yablonas Partyzant

0
22.08.2010 18:06    #5
Współpracownicy często zauważają problemy tam gdzie ich nie ma, możesz też w celu zapełnienia miejsca pomiędzy napastnikami a pomocą, ustawić jednemu z napastników "klasyczna 10" i zmienić mu odbiór na agresywny, u mnie Łobodziński z takimi ustawieniami ładuje 20 bramek i asyst w sezonie i przy okazji jest graczem, który przeszkadza rozgrywać piłkę w środku przeciwnikowi i w cięższych meczach zgrywa piłki i rozprowadza kontry. Jak grasz słabszą drużyną to wtedy nie za bardzo jest się czym przejmować, że jest luka pomiędzy atakiem a pomocą, jak widzisz że twoi radzą sobie z wyprowadzaniem kontry i mimo dużego posiadania piłki przez przeciwnika nie stwarza sobie sytuacji to nie jest źle.

Aha jeszcze problemem może być ustawienie zbyt sztywnego stylu gry.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 22.08.2010 o godz. 18:07

Sn4k3 Wróg ludu

0
22.08.2010 18:11    #6
@Yablonas

Mam zawodnika jako "klasyczna 10" lecz nie niweluje on tej luki. Mój asystent posiada umiejętności taktyczne na poziomie 16 więc myślę, że bardzo nie przesadza ;) A gram Swanseą pierwszy sezon i mam ambicję na awans do Premiership :)

Jeśli chodzi o inne porady to bardzo dziękuję, pokombinuję coś z nastawieniem i pressingiem. A czy polecenia przedmeczowe dotyczące poszczególnych zawodników rywala też mogą zburzyć równowagę w moim ustawieniu? (o ile w ogóle uda mi się takową równowagę uzyskać ;P)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution