Początek zabawy z FM - prośba o rady na start.

emes3k Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
28.08.2010, 17:03    Pytanie
Witam.

Dzisiaj postanowiłem zacząć zabawę z Football Managerem 2010. Oczywiście pojęcie o piłce posiadam, tylko wiedza widza a managera (nawet tego wirtualnego) różni się znacznie. Także prosiłbym Was, doświadczonych graczy o jakieś rady na początek.
Ja osobiście mam kilka pytań, które mnie nurtują:
1. Polecacie na początku korzystać z gotowych taktyk znalezionych w internecie? Jeżeli tak to mógłbym prosić o jakąś dobrą dla słabszego klubu (Górnik Zabrze).
2. Czy opłaca się na początku zainwestować w lepszy sztab szkoleniowy?
3. Co zrobić z rezerwą? Czy tych piłkarze trzeciorzędnych od razu wystawić na rynek transferowy czy może trzymać ich dalej?
4. Rozmowy motywacyjne - próbować motywować grajków samemu czy może korzystać z pomocy asystenta?
5. Scouci - warto zainwestować w lepszych?
6. Pytanko dotyczące planów treningowych. Polecacie jakiś dobry plan udostępniony na internecie, który spowoduje, iż statystyki moich zawodników wzrosną?

Z góry dziękuję za wszystkie sensowne odpowiedzi :). Jeżeli macie jeszcze jakieś rady dla laika, byłbym bardzo wdzięczny za udzielenie ich.

Pozdrawiam,
emes3k.

Jarna Partyzant

0
28.08.2010 17:12    #1
1. Powiem Ci tak. Mi największą zabawę sprawia bawienie się w taktyce. Oczywiście jeśli wolisz mieć od razu gotową to ściągnij z neta, ale uwierz mi, że gdy zrobisz sam taktykę, polecenia drużynowe i indywidualne, a potem osiągniesz jakiś sukces to jest dużo większa satysfakcja. Oczywiście wybór należy do Ciebie.
2. Uważam, że tak :) Trening to bardzo ważny aspekt w Football Managerze, jak i również posiadanie dobrych fizjoterapeutów i scoutów.
3. Myślę, że powinieneś wpierw przejrzeć ową kadrę i zobaczyć czy są tam gracze, którzy mogą powalczyć o miejsce w pierwszym składzie. Możesz również zawsze zobaczyć "raport" na ich temat :). Dopiero potem decyduj czy dasz im szansę czy sprzedasz :)
4. Jeśli asystent ma wysoki atrybut motywowania to możesz jego prosić by to robił, jednakże polecam samemu motywować, gdyż sam będziesz wiedział co chcesz powiedzieć graczom. To zależy z kim grasz i gdzie ( u siebie, wyjazd ).
5. Ja mam zawszę 3 scoutów od szukania graczy i 1 od taktyki, który opracowuje raport na temat następnego rywala. Polecam zainwestować w dobrych scoutów.
6. Trening TUGa definitywnie. To najlepszy trening :) Znajdziesz go na tej stronie. Jednakże, pozwolę sobie znów wtrącić swoje " ale". Polecam samemu ułożyć trening. To nie takie trudne, a tak samo jak z taktyką daje większą satysfakcję, kiedy statystyki grajków rosną.

Ostateczna decyzja jednak należy do Ciebie. Powodzenia i miłej gry.

Pozdrawiam, Jarna

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 28.08.2010 o godz. 17:14

BKS_Skrzat Młody aktywista

0
28.08.2010 17:12    #2
1. Jeżeli nie znasz się wystarczająco na taktykach to polecam szkołe taktyki i teorie i ramy taktyczne do przeczytania. To zależy tylko od ciebie czy sobie poradzisz ja bym radził ci zacząć własną a potem skorzystać z gotowej
2. W sztab szkoleniowy inwestować zawsze się opłaca bo potem ci to się zwróci lepszym rozwojem zawodników
3. Jeżeli są to młodzi piłkarze to przesuń ich do U-21 ew. wypożycz , a jeżeli są to piłkarze nie przyszłościowi wyrzuć ich na tzw. zbity pysk.
4. Osobiście sam je przeprowadzam ale nie ma większej różnicy pomiędzy tobą a asystentem był gdzieś tekst na temat ich przeprowadzania jeśli ci zależy to możesz przeczytać.
5. Skoro mówisz , że pierwszy raz grasz na pewno przydadzą się w szukaniu zawodników , ale dział talentów i własna wiedza o piłce to podstawa dopiero na końcu są scauci.
6. Plany treningowe komponuj najlepiej według własnego uznania bo te z internetu nie zawsze będą działały akurat w twoim zespole. Przeczytaj poradnik układania reżimów treningowych

emes3k Partyzant

0
28.08.2010 17:19    #3
Dziękuję za sensowne odpowiedzi :). Co do poradników to rzecz jasna, że czytałem jednak wiedza 'książkowa' ma się nijako do tej, którą można osiągnąć nawet starą metodą prób i błędów. Za Waszą namową skupię się na formułowaniu własnej taktyki. Co do sztabu szkoleniowego to na jakie statystyki trenerów mam spojrzeć na początku gry abym nie wydał kasy w przysłowiowe błoto?

Dziękuje za tak szybkie odpowiedzi :)

Jarna Partyzant

0
28.08.2010 17:27    #4
Jeśli chodzi o trening to masz do obstawienia 9 pozycji ( po prawo podaję atrybuty u trenera które odpowiadają za dany trening ) :
-aerobik - kondycja
-siła - kondycja
-obrona - defensywa
-taktyka - taktyka
-atak - ofensywa
-panowanie nad piłką - technika
-strzały - technika
- stałe fragmenty gry - technika
- umiejętności bramkarskie - bramkarze

Jeśli chodzi o scoutów, to Ci którzy są odpowiedzialni za raporty dotyczące potencjalnych transferów powinni mieć atrybuty :

- ocena umiejętności gracza
- ocena potencjału gracz

Scout który odpowiedzialny jest za raport o następnym rywalu powinien mieć atrybuty :

- ocena umiejętności gracza
- ocena potencjału gracza
- wiedza taktyczna

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 28.08.2010 o godz. 17:28

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.