Powiedziec, ze cwiczenia silowe powoduja wzrost warunkow ifycznych to zadna sztuka i kazdy to wie. Pytanie jak tego dokonac w FMie i jak utrzymac rownowage. Czyli jak polepszajac warunki fizyczne nie skopac pozostalych lub ogolnej formy zawodnikow. Dla mnie trening jest trudny do ustawienia na wlasna reke, bo zbyt duza ilosc kontuzji w FMie powoduje, ze zawodnicy trenuja nieregularnie i nie wiem czy wzrost danego atrybutu lub jego brak to tylko wypadkowa cwiczen jakie zaaplikowalem, czy swoje trzy grosze ( i w jakim stopniu) dorzucaja tez okresy kontuzji i rekonwalescencji. Mozna oczywiscie zalozyc, ze artur doglebnie przeanalizowal temat i dobrze wywazyl swoj trening, tylko ze on robil to pod swoja ekipe, swoj styl gry, swoja lige. W innych moze byc inaczej i sie nie sprawdzic. I tu dochodzimy do sedna. Trening powinien byc na tyle czytelny zeby gracz mial minimum pewnosci, ze zadajac dany rezim nie pogrzebie calego skladu na pol sezonu lub dluzej. Ja osobiscie poruszam sie w tym elemencie po omacku i nawet analiza wzrostu i spadku atrubotow co sezon narazie wiele mi nie rozjasnila. Wydaje mi sie, ze w samej grze powinno byc wiecej wskazowek co do tego, jak programisci rozumieli poszczegolne cwiczenia i ich polaczenia. Na dzien dzisiejszy jest mase sprzecznych informacji np na temat tego, czy nalezy trenowac w grupach wyspecjalizowanych, czy w jednej duzej grupie. A przeciez od treningu zalezy czy bardzo dobra ekipa bedzie w formie w sezonie, czy dorowna tym z dolu tabeli. I nie byloby problemu gdyby to bylo oczywiste, ze ekipa gra zle wiec zly trening lub slabi lub niedopasowani zawodnicy. Ale w FMie tego za brdzo odgadnac sie nie da, chyba ze bedziemy eksperymentowac na przestrzeni wielu lat...tylko nie kazdy ma mozliwosc rozegrania kilkudziesieciu sezonow po to zeby dobrac trening, taktyke, zawodnikow...Ale sie rozpisalem ;-)/
Post pomocny
Najnowsze posty