Metody są cztery:
1. Zatrudniasz maksymalną ilość scoutów i wysyłasz wszędzie, gdzie się da.
2. Własnoręcznie przeszukujesz młodzieżowe reprezentacje.
3. Własnoręcznie przeszukujesz kluby.
4. Korzystasz z Genie Scouta.
Opcja numer jeden najbardziej odpowiada rzeczywistości. Z tym że trzeba liczyć się z faktem, iż Twój scout nie dostrzeże potencjału drzemiącego w zawodniku z trzeciej ligi brazylijskiej i ubiegnie go scout innego klubu. Ja korzystam w zasadzie tylko i wyłącznie jednak z tej właśnie opcji (może to tłumaczy, dlaczego nigdy nie znalazłem takiego kozackiego zawodnika ja ten Twój Norweg).
Opcja druga realistyczna jest w miarę - skoro ktoś daje szansę młodemu zawodnikowi w młodzieżowej reprezentacji, to odwalił za Ciebie część roboty, znalazł obiecującego piłkarza i teraz go sprawdza. W młodzieżówkach zawodnicy są już po wstępnej selekcji, co skraca czas poszukiwań. Weź jednak pod uwagę fakt, iż zanim danego piłkarza dostrzeże manager młodzieżowej reprezentacji, dostrzec może go scout innego klubu.
Opcja trzecia jest najmniej realistyczna (który manager przegląda składy różnych klubików afrykańskich czy azjatyckich), dlatego też nie uciekam się do niej. Skłamałbym jednak, gdybym powiedział, że nigdy tego nie robiłem. Wchodzisz więc w zakładkę Świat, następnie wybierasz wszystkie kluby np. z Mali i jazda - zlecasz przescoutowanie każdego z młodych zawodników. Następnie Senegal, Ghana itd. Potem Azja, Europa, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa. Stracisz wiele godzin na takie zabiegi, ale wyszukasz perełki - przynajmniej powinieneś.
Opcji czwartej nie ma za bardzo sensu komentować.
Newgeni z wysokim potencjałem stanowią świeżą krew, dostarczaną do wszystkich Manchesterów, Barcelon i innych. Zwróć więc i na to uwagę - gdy trafisz na młodego zawodnika, którym zainteresowany jest duży klub, masz 90% pewności, że dobrze trafiłeś.
Z państw, które polecam do scoutowania w pierwszej kolejności:
EUROPA
- Włochy
- Portugalia
- Rosja
AMERYKA POŁUDNIOWA
- Brazylia
- Argentyna
AMERYKA ŚRODKOWA I PÓŁNOCNA
- Meksyk
- Honduras
AFRYKA