Strategia wyjsciowa

zoki750 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
13.11.2010, 19:07    Pytanie
Witam

jak w tytule. Czym to sie je? A dokladniej, co ma priorytet dla FM-a - wybranie jakies strategii wyjsciowej, czy tez ustawienia zaawansowane (suwaki). Zauwazylem, ze jakakolwiek wybiore strategie wyjsciowa to suwaki w ustawieniach zespolu sie nie zmieniaja.
Np. gram z ustawieniem wyjsciowym ofemsywnym, podania bezposrednie, wysunieta linia obrony, spalone itp, przechodze na ustawienie defenzywne i dalej mam parametry podane powyzej takie same.
Malo tego, przy ustawieniu wyjsciowym przewaga liczebna moja obrona stoi sobie grzecznie na wlasnej polowie i nie wlacza sie w akcje ofensywne.
Czy jest sens zawracania sobie glowy tymi strategiami wyjsciowymi?

ksgdamian Partyzant

0
13.11.2010 19:15    #1
szczerze to nie wiem czym i jak je się strategię wyjściową ja myślałem że tą strategię się ustawia

Magicc Ekspert

0
13.11.2010 19:32    #2
[quote=ksgdamian]szczerze to nie wiem czym i jak je się strategię wyjściową ja myślałem że tą strategię się ustawia[/quote]

Haha, ale śmieszne. Nie masz do powiedzenia nic konstruktywnego to siedź cicho.

Szczerze mówiąc ja strategie zmieniam w trakcie meczu i widzę zmiany. Ale suwakami też przy tym trochę manipuluję, do tego można dołożyć polecenia z ławki- to stanowi pewną kompleksową całość i uwzględnienie wszystkich czynników wpływa na charakter zespołu.

bugi42 Młody aktywista

0
13.11.2010 20:20    #3
Zoki750 a co ty chciałeś żeby Ci obrońcy latali pod pole karne przeciwnika czy co? Środkowi niech zostają, boczni niech biegają, jak chcesz bramkę stracić po pierwszej-gorszej kontrze przeciwnika to proszę bardzo. Strategie są bardzo ważne, zależy jakim grasz zespołem i zmieniaj często przed meczami. Załóżmy taki Lech Poznań, w lidze grasz ofensywną lub kontrolą (przewagi liczebnej nie radze, chyba że masz naprawdę dobrych i szybkich obrońców), a w Lidze Europejskiej, powiedzmy taka grupa jak w RL to z City i Juve najlepiej z kontry, a z Salzburgiem spokojnie kontrolę, chociaż zależy też czy grasz u siebie czy na wyjeździe, sprawdzaj to jak obstawiają bukmacherzy, bo to też pomaga w ustawieniu strategii.
...

zoki750 Partyzant

0
13.11.2010 22:10    #4
Przegrywam mecz 1:3, zostalo 10 minut do konca, ustawilem "przewage liczebna" czyli cala naprzod, a zamiast tego czterech gosci, wliczajac w to bocznych obroncow, siedzi na wlasnej polowie.

wracajac jednak do tych ustawien wyjsciowych. Zdaje sobie oczywiscie sprawe Magicc, ze caly Fm to (upraszczajac) kwestia odpowiedniego ustawienia suwakow, ale w tym konkretnym przypadku mamy do czynienia z dwoma sprzecznymi ze soba opcjami (no chyba ze nie rozumiem zasady dzialania tych ustawien wyjsciowych - dlatego tez pytam). Bo co sie dzieje kiedy zmieniamy ustawienie wyjsciowe z totalnie ofensywnego na totalnie defensywne nie zmieniajac jednoczesnie suwakow? Nic sie nie dzieje? Nastepuje zmiana gry? A moze powstaje chaos?

bugi42 Młody aktywista

0
13.11.2010 22:26    #5
Wiesz, nie może być tak że zmiana strategii zmienia cały obraz gry, pogrzeb w suwakach, mecz to nie tylko polecenia z ławki, słuchaj opinii asystenta, a najlepiej poczytaj sobie to: http://www.cmrev(...)ge=5#p11

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 13.11.2010 o godz. 22:27

...

Scross Partyzant

0
13.11.2010 22:42    #6
Filozofia B. Płynna odpowiada za ataki obrońców + poleceni indywidualne, które mają zawsze przewagę nad drużynowymi. A cofnięta linia obrony jest odnośnie ataków przeciwnika, a nie obrony przeciwnika ( o ile dobrze to wypowiedziałem).
Jeżeli masz dobrego asystenta to go słuchaj ale najwięcej wyczytasz z danych meczowych i statystyk obu drużyn. Pozdrawiam.

Magicc Ekspert

0
13.11.2010 23:50    #7
A może Twoi boczni obrońcy mają ustawione polecenie "Obrona"? To tłumaczyłoby ich zostawanie na swojej połowie. Do tego tak jak napisał Scross płynna filozofia, która pozwala defom wchodzić w ofensywę.

bugi42 Młody aktywista

0
14.11.2010 00:13    #8
Właśnie, to wszystko zależy od suwaków, a szczególnie od nastawienia i filozofii, ja nie lubię grać sztywno bo nie ładnie i składnie to wygląda, teraz gram zrównoważoną filozofią i naprawdę, mój Bayern tworzy piękne akcje w sparingach.
...

zoki750 Partyzant

0
14.11.2010 00:29    #9
Dzieki za odzew, ale wydaje mi sie, ze nie do konca sie rozumiemy. Zapewne troche zagmatwalem przy zadawaniu pytania.
Nie gralem w FM2010. Na FM2011 przesiadlem sie bezposrednio z FM2009 wiec byc moze cos co dodano w 2010 mi umknelo. W 2009 byly w zasadzie 2 opcje: ustawienie zespolu i ustawienie indywidualne. Oczywiscie indywidualne mialo priorytet nad zespolowym. I to bylo jasne i klarowne.
Teraz (przynajmniej ja to tak widze) mamy 3 opcje:ustawienie idywidualne (z priorytetem) i i 2 zespolowe (to nieszczesne poczatkowe i zaawansowane). Sek w tym, ze nie widze korelacji pomiedzy ustawieniem poczatkowym i zaawansowanym. Inaczej mowiac, zmiana ustawienia poczatkowego nie pociaga za soba zadnej zmiany w ustawieniach zaawansowanych.
Jak sami widzicie w oknie taktyki mamy domyslnie ustawienia podstawowe (lacznie z ustawieniem poczatkowym) a zaawansowane sa widoczne dopiero po kliknieciu na "button". Logicznym byloby wiec, ze ustawienia zaawansowane sluza do dokladniejszego "wygladzenia" naszej taktyki a w obecnej formie, gdy nie ma korelacji pomiedzy ustawieniami poczatkowymi a zaawansowanymi, w zasadzie moga prowadzic do chaosu.
Sorry ze tak walkuje ten temat i byc moze sie czepiam, ale chcialbym jakos wyczaic ta opcje. (tak na marginesie, byc moze przydatna do tego bylaby instrukcja, ale, co uwazam za karygodne przy tej cenie, w polskim wydaniu pudelkowym instrukcja jest skandaliczna - w zasadzie jej nie ma).

I na koniec ten przyklad z obroncami. W FM2009 jak ustawilem suwak na hiperofensywny to caly zespol, z wyjatkiem bramkarza, parl na bramke przeciwnika (strata kolejnej bramki byla bez znaczenia, a ewentualna zdobyta dawala mi awans). A odpowiadajac na pytanie ktoregos z kolegow - bocznych obroncow mam ustawionych dosc ofensywnie, podlaczaja sie do kazdego ataku. No i teorie taktyczne oczywiscie czytalem. i to nie raz :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 14.11.2010 o godz. 00:34

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.