z każdą nową drużyną ta sama historia

techniczny Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
24.11.2010, 09:34    Pytanie
mam strasznie irytującą sytuację, która zdarzyła mi się już 4 razy na 4 nowe kluby które prowadziłem. za każdym razem rozpoczynałem nową grę bo zwyczajnie poprzednia mnie denerwowała. za każdym razem stosowałem inną taktykę bo sądziłem, że poprzednia była zła. w czym problem - w meczach towarzyskich przed sezonem moje drużyny grały całkiem nieźle. może bez rewelacji, ale na takim poziomie by spokojnie utrzymać się w lidze. piłkarze byli zadowoleni. natomiast jak tylko zaczyna się sezon to zaczyna się dostawanie od każdego po tyłku, nawet od outsiderów, przy czym oczywiście standard - moja drużyna 10 strzałów celnych i 0 goli, przeciwnik 2 strzały i 2 gole. to robi się naprawdę żenujące. mam napastnika z wykańczaniem i szybkością 14, co jak na 6 ligę angielską jest chyba nad wyraz przyzwoite, a gościo partoli wszystko co tylko może, a jakieś ogóry ze statami na poziomie 4-5 mają skuteczność 100%. goście ze strzałem z dystansu na poziomie 7 ładują mi bomby z 30 metrów spod kolana, a mój pomocnik ze strzałem z dystansu 14 i rzutami wolnymi 15 wywala przy każdej okazji piłkę poza stadion.
zaczynam mieć wrażenie że FM jest zrobiony tylko po to by wkurzać graczy. by wygrać mecz musisz mieć drużynę 5 razy lepszą niż przeciwnik. jak masz tylko 3 razy lepszą to może uda ci się zremisować.
mam wrażenie że obejmując drużynę muszę ich nauczyć gry w piłkę od podstaw, niezależnie od ich umiejętności. przecież na boga obejmując jakąkolwiek ekipę obejmuję piłkarzy którzy mają już jakieś pojęcie o grze, mają pojęcie po podstawowych taktykach jak 4-4-2, 4-3-3 czy 4-5-1,. jednak ja mam wrażenie że dostaję zgraję juniorów po łapance. porównując umiejętności moich piłkarzy i przeciwników, to w większości powinni wygrywać bez większych problemów. czy wszystko tkwi w taktyce? wątpię. dlaczego to ja mam dostosowywać taktykę do przeciwnika a nie przeciwnik do mnie? dlaczego przeciwnik mający szybkość 5 jest szybszy od mojego co ma 10? naprawdę FM z roku na rok jest coraz bardziej irytujący. nie chodzi o to by wygrywać wszystko i z każdym, ale moim zdaniem przebiegi meczów są wyjątkowo niesprawiedliwe.

//Edytowano 3 razy, ostatni raz 24.11.2010, 09:37

hQ Partyzant

0
25.11.2010 19:16    #10
techniczny - Często jest tak, że wyniki sparingów i meczy ligowych są zgoła inne. Na wynik wpływa wiele czynników. Forma, morale, motywacja, zgranie, język, taktyka itp., a nie tylko cyferki. Mój kolega, który miał najnowszego fm'a trochę wcześniej ode mnie mówił mi, że początki są zawsze trudne i wyniki na początku nie zawsze zachwycają. On sam w pierwszym sezonie ledwo co się utrzymał, by rok później awansować wyżej. Także ja Ci polecam cierpliwie poczekać na wyniki i nie zmieniać co mecz taktyki bo nigdy zawodnicy nie będą grać tak jak należy.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 25.11.2010 o godz. 19:18

Polska Gola

hidalgo4 Młody aktywista

0
26.11.2010 00:11    #11
ja nie wiem, ja grakm Barca, i ukladam taktyki pod zawodnikow 1 sezon ogralem na 4-2-0-2-2 i takie joga bonito ala Barca, wiem kazdy powie ze do Barcy taktyki nie trzeba bo na wszystkim pojdzie ale czy 5:1 z realem i 3:0 z MU ew 12:0 z jakims slabeuszem to chyba nie zle? obecnie testuje rozne ustawienia sciagniete z netu 2 sezon jedyie moj dotyk taktyczy i tez nie zle, no nie wiem albo wy zle ukladacie albo ja mam fuksa ;(

Magicc Ekspert

0
26.11.2010 00:26    #12
hidalgo4- bądźmy szczerzy- wysokie wygrane Barceloną nie są zbyt miarodajne;) Rzecz w tym, że prowadzenie przeciętnego klubu jest okrutnie upierdliwe w tej edycji. I nie wiem czy faktycznie ta gra promuje tak bardzo 4-4-2. Ustawiam swój zespół na zmianę 4-1-1-2-2 i 4-1-2-2-1 i system z jednym napadem sprawdza się chyba lepiej, ale reguły nie ma.

Widzewem w pierwszym sezonie zająłem 8. miejsce (BTW, huffyuv- gratuluję lepszego wyniku;) po drodze ogrywając Polonię W-wa 4:1, Jagiellonię 3:0 i remisując z Legią i Lechem (odpowiednio 2:2 i 1:1), ale też dostając lanie z kosmosu od przeciętniaków (Z. Lubin, G. Zabrze). I przyznam, że gra na wyjeździe to jakaś czarna groteska- moi obrońcy nawet nie starają się przeszkadzać rywalom, a napastnicy strzelają wszędzie tylko nie w bramkę. Do tego dziwaczne "czarne serie" i spadki formy na przestrzeni jednego meczu (np. kupiony przeze mnie napadzior, który w 4 meczach wbił 5 goli, żeby potem nie trafić do bramki do końca sezonu).

Best7 Partyzant

0
26.11.2010 19:56    #13
To zdjęcie pozostawiam bez komentarza :(
http://www.bankfotek.pl/view/810477
Nie wiem czy to wina graczy, czy taktyki, czy tez gry. Mam tak w każdym meczu, tylko zwykle wynik jest w plecy. No cóż, chyba poczekam na następną łatkę. :(

zoki750 Partyzant

0
26.11.2010 21:01    #14
Dolaczam rownie ciekawy przyklad.

Gram w fazie grupowej Ligi Europejskiej Dinamem Zagrzeb. Gram rewanz z Steaua Bukareszt. W pierwszym meczu u siebie wygralem 3:1. Gram zwykle ustawieniem 4-2-3-1, choc 4-4-2 tez mam dobrze wycwiczone.
No wiec zaczynam mecz rewanzowy w ustawieniu 4-2-3-1 i do przerwy przegrywam 4-0, po przerwie dostaje jeszcze 3 bramki. Katastrofa. Zrobilem wiec cos, czego nigdy nie robie. Wyszedlem z gry bez sejva, wczytalem ponownie i kombinuje co tu zmienic. Zmieniam ustawienie na 4-4-2, lekko defensywne i mecz konczy sie wynikem ... 7-0 dla Steauy. Nieprwadopodobne.
Powtarzam cala operacje jeszcze raz. Tym razem biore sobie do serca uwagi asystenta, ktory twierdzi ze jeden z moich obroncow ma spadek formy i zamieniam go juniorem. Ustawienie spowrotem na 4-2-3-1 i, uwaga ... wygrywam mecz 5:0. Realizm?? Smiech na sali.
Wiem, ze zaraz co poniektorzy beda sie starali dobierac logike do przedstawionej sytuacji - typu ze obronca bez formy przyczynil sie do straty 2 pierwszych brame, morale padlo itd itp. , ale bez przesady. Taka jedna zmiana nie moze az tak drastycznie wplywac na przebieg spotkania.

Czarodziejski Partyzant

0
26.11.2010 21:33    #15
Ma ktoś skuteczny sposób na bronienie się przy rzutach rożnych? U mnie za każdym razem ktoś wpycha piłkę do mojej bramki.

homeini Partyzant

0
26.11.2010 22:43    #16
[quote=Czarodziejski]Ma ktoś skuteczny sposób na bronienie się przy rzutach rożnych? U mnie za każdym razem ktoś wpycha piłkę do mojej bramki. [/quote]

Zgadza sie, najczesciej wslizgiem ;) Najlepsze jest, ze moj team odkad uzyskal pelne opanowanie taktyki, cwiczy glownie obrone przy stalych fragmentach.

Ja juz ta gre odinstalowalem, za taki gniot powinni dawac odszkodowanie :)

dlugi88 Partyzant

0
26.11.2010 22:49    #17
Z tą nieskutecznością i rzutami rożnymi, po których rywal wali bramki to faktycznie patologia. Jednak dla mnie czymś magicznym są rzuty karne. Mam typa, który rzuty karne ma na poziomie 16 i opanowanie oraz decyzje po 14. Strzelił 4 karne na 13 (sic!). Zmieniłem wykonawcę na nieco lepszego i to samo. Zrobiłem więc test. Wziąłem Barcelonę i tam jak wiemy jest David Villa, fantastyczne decyzje, opanowanie, technika, rzuty karne i wszystkie ofensywne atrybuty. Na 9 karnych strzelił 2. I to wcale bramkarze nie są tacy świetni, strzelcy uderzają po prostu obok, albo ponad bramką. Naprawdę irytujący problem.

sm1leY Młody aktywista

0
27.11.2010 12:50    #18
[quote=dlugi88]Z tą nieskutecznością i rzutami rożnymi, po których rywal wali bramki to faktycznie patologia. Jednak dla mnie czymś magicznym są rzuty karne. Mam typa, który rzuty karne ma na poziomie 16 i opanowanie oraz decyzje po 14. Strzelił 4 karne na 13 (sic!). Zmieniłem wykonawcę na nieco lepszego i to samo. Zrobiłem więc test. Wziąłem Barcelonę i tam jak wiemy jest David Villa, fantastyczne decyzje, opanowanie, technika, rzuty karne i wszystkie ofensywne atrybuty. Na 9 karnych strzelił 2. I to wcale bramkarze nie są tacy świetni, strzelcy uderzają po prostu obok, albo ponad bramką. Naprawdę irytujący problem. [/quote]

Haha, nie no brawo. Zatem twierdzisz, że konsekwentnie wyznaczałeś danego piłkarza do strzelania karnych, których to jednak nie strzelał przy wielu próbach? Gratuluję w takim razie geniuszu taktycznego :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 27.11.2010 o godz. 12:53

Vesoly Partyzant

0
28.11.2010 01:34    #19
A ja spotkałem się z dość ciekawą sytuacją. Gram OKSem Olsztyn. W pierwszym sezonie zaliczyłem dobry początek, ale po jakichś 7 meczach przyszedł spadek formy. Spadek ten zaczął się, kiedy jeden u jednego z zawodników morale poleciało na łeb, na szyję bez konkretnego powodu. Więc postanowiłem zrobić eksperyment. zagrałem 5 razy ten sam mecz z nim w składzie - 4 porażki, 1 remis i ogólnie słaba postawa. Następnie 5 razy zagrałem bez niego - 5 zwycięstw. Co ciekawe był dobrze fizycznie przygotowany do sezonu, nie był zmęczony ani kontuzjowany, a jak powiedziałem mu, że dostanie tydzień odpoczynku, to się bardzo ucieszył, i powiedział, że było mu to bardzo potrzebne. Tak przy okazji pytanie, od czego zależy czy gram w PP? bo grają drużyny z drugich lig, a ja jestem w pierwszej i nie gram.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution