Klasyczna 10

afro_13 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
28.11.2010, 11:40    Pytanie
Proszę o rade. Jakie ulubione zagrania wg Was powinna mieć klasyczna 10 grająca na pozycji OPŚ?
"Próbuje podań otwierających drogę do bramki" to raczej pewne.
Mój dylemat pojawia się przy dwóch sprawach. 1. "Często atakuje z piłką" czy może "atakuje z piłką środkiem boiska". 2. "Wychodzi na wolne pole" czy coś z "często wychodzi do przodu"/"wchodzi w pole karne przeciwnika".
"Cofa się po piłkę" wydaje mi się obowiązkowe, a co z "dyktuje tempo gry"?
Generalnie chodzi o to by ten zawodnik był królem boiska. Strzelał, asystował, rozgrywał.
Dzięki za pomoc

Willson Partyzant

0
28.11.2010 11:46    #1
Powiem tak. Przenosząc taktykę z FM2010 jedynym problemem była pozycja OPŚ.
W fm10 miałem przydział "Klasyczna 10" i grało i buczało.
W fm11 to już nie działa. Za to świetnie mi sie sprawdza przydział "defensywny rozgrywający"

Po zmianie OPŚ wreszcie zaczął ASYSTOWAĆ!!! Bramek w porównaniu z klasyczną 10 wyszło jakieś 30% więcej.

Wreszcie zaczął być widoczny zawodnik na boisku i coś robić. Wcześniej stał jak cep i często nie brał żadnych udziałów w akcji.
Centrum wróciło....zobaczymy.

Kiedyś redaktor LCM cm4.pl

afro_13 Partyzant

0
28.11.2010 12:00    #2
Yyyy a co rozumiesz przez pojęcie "defensywny rozgrywający"?
U mnie z kolei w FM10 klasyczna 10 grała na OPŚ tragicznie (gram jednym napastnikiem). Po przesunięciu 10 do ataku i grze dwoma napastnikami efekty były genialne. W FM11 ucieszyła mnie gra 10 jako OPŚ. Chodzi mi o to by wznieść jego grę na jeszcze wyższy poziom. W moim zamyśle wszystkie suwaki typu rzadko/średnio/często są ustawione na środek by dać zawodnikowi maxymalną swobodę. Chodzi mi tylko i wyłącznie o te ulubione zagrania, o których pisałem w pierwszym poście

Willson Partyzant

0
28.11.2010 12:11    #3
Pewne rzeczy się wykluczają w Twoich wymaganiach.
Rozgrywanie i dyktowanie tempa gry to gestia bardzo dobrego defensywnego pomocnika/pomocnika - coś w typie Pirlo(klasyczny przykład)

10-tka to w domyśle gracz ustawiony tuż za linią ataku. Defensywny rozgrywający na tej pozycji (ustawiony na Wsparcie) , często się cofa po piłkę, przerzuca piłki na skrzydła, zagrywa prostopadłe do napadziorów.
10-tka często u mnie grała samolubnie, czesto niecelnie strzelała.

Dlatego ta zmiana. Ja jestem zadowolony.

afro_13 Partyzant

0
28.11.2010 12:23    #4
Poczekaj. Dalej nie ogarniam tego defensywnego rozgrywajacego. Na OPŚ jest wysuniety rozgrywajacy, ofensywny pomocnik, klasyczna 10 i schodzacy napastnik. W ogole na zadnej pozycji nie widzialem jeszcze defensywnego rozgrywajacego. chyba, ze mowa o cofnietym rozgrywajacym ale on nie gra na OPŚ. Jesli zas chodzi o dyktowanie tempa to w grze posiada to rowniez paru OPŚ i to raczej tych lepszych.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 28.11.2010 o godz. 12:29

Willson Partyzant

0
28.11.2010 12:42    #5
upps, mój bład z nazewnictwem.
Rzeczywiście chodzi o wysuniętego rozgrywającego. Myliłem z cofniętym grającym w 2 linii.
Tu masz link do ustawień mojego OPŚ:
http://img82(...)ops0.jpg

Taktyka jakby ktoś pytał to nastawiona na płynny atak,agresywny odbiór

afro_13 Partyzant

0
28.11.2010 12:53    #6
Ok. Już teraz rozumiem. Z tym, że mi nie chodzi o ustawienia indywidualne a o ulubione zagrania. Jakie powinien mieć zawodnik aby stać sie królem na tej własnie pozycji. Drybluje, strzela, asystuje. Co jest lepsze: często atakuje z piłką czy atakuje z piłką środkiem pola?

Willson Partyzant

0
28.11.2010 13:29    #7
Nie przywiązywałem do tego większej wagi nigdy. Aczkolwiek środkiem pola, plasowane strzały,mijanie bramkarza sam na sam-jest wskazane.

afro_13 Partyzant

0
28.11.2010 13:46    #8
plasowane strzaly jak najbardziej. to dla mnie oczywista oczywistosc :) no wlasnie mam zagwozdke co do tych atakow z pilka. nie wiem czy ataki srodkiem pola nie beda ograniczaly mojego zawodnika. dla OPŚ zawsze wolalem loby ponad bramkarzem ale nie zauwazylem zeby jakos czesto ich probowal nawet kiedy nadazala sie ku temu okazja wiec moze jednak przezuce sie na mijanie bramkarzy. jest to wg ciebie skuteczne?

afro_13 Partyzant

0
28.11.2010 13:46    #9
plasowane strzaly jak najbardziej. to dla mnie oczywista oczywistosc :) no wlasnie mam zagwozdke co do tych atakow z pilka. nie wiem czy ataki srodkiem pola nie beda ograniczaly mojego zawodnika. dla OPŚ zawsze wolalem loby ponad bramkarzem ale nie zauwazylem zeby jakos czesto ich probowal nawet kiedy nadazala sie ku temu okazja wiec moze jednak przezuce sie na mijanie bramkarzy. jest to wg ciebie skuteczne?

Przepraszam za podwojenie ale cos mi sie zawiesilo troszeczke...

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 28.11.2010 o godz. 14:34

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution