Villa, Kiebling, Messi, Dzeko, Higuain.... co za różnica....

Akontipus Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
07.12.2010, 20:48    Pytanie
Pozwólcie moi mili, że się pokrótce przedstawię. Mam 28 lat i moja droga redakcjo tygodnika Twój weeken....Ehemm... Wróć!! To nie ta strona... Dobra a teraz do rzeczy. Moja kariera menadżerską zaczęła się na dobre od 2 części CMa. Czyli mogę nieskromnie powiedzieć, iż jestem dość doświadczonym graczem. Mogę się przyznać również do mojego uzależnienia Fmem ale tym razem... O tym może później....
Chciałbym poruszyć bardzo popularny temat jakim jest SKUTECZNOŚĆ a raczej JEJ BRAK strikerow. Wiem, wiem powinienem dostać po uszach... "Nie kombinujesz","Przeczytaj poradnik tego i tamtego","Moi napastnicy strzelają jak na zawołanie!!" - odezwą się głosy super znawców. Powiem tylko, iz nie jestem głupi i wiem co się dzieje.
Rzadko gram w fma sezon sam, preferuje raczej grę z kumplem (który ma tyle samo doświadczenia z CM/FM co ja) z tego względu nawet gdybym chciał ( a nie chcę ) nie mogę używać najlepszej taktyki S&L. Również nie używam wszystkich dodatkowych programów ani nie ściągam taktyk. Czasami posiłkuję się rubryką Talenty.
A więc do rzeczy. Mój kumpel i ja zaczęliśmy nasza przygodę z FM 2011 wybierając odpowiednio Chelsea i Bayer Leverkusen. Pierwsze wrażenia... Gra wygląda nieźle, nasi dość sensownie biegają, w miarę sensownie biegają w pressingu a i gra obrońców nie jest obfita w duża ilość "kwiatków" ( no może z wyjątkiem tej sytuacji gdzie Hyypia zaczął kręcić się na piłce, podbiegł Podolski i sam na sam wykończył akcje z Adlerem). Dodam tylko, iż mój ziomal grał od początku 442 a ja przeszedłem, sfrustrowany brakiem goli z 4231 na 433. I co się najbardziej rzuca w oczy?? Ślepota napastników i to bez znaczenia jakiej klasy. U mojego kolegi ze skutecznością tez nie było najlepiej ale z racji posiadania Drogby i Obasiego (no i ogólnie bogactwa na każdej pozycji) strzelał więcej bramek. U mnie napastnikami byli Derdiyok, super mutant (patrząc na skille) Kiebling i przerobiony na st Barnetta z ustawieniami raczej dla wingera. No i jak wyglądała gra?? Dominacja w środku, Rolfes, Misiael i Vidal wręcz gnietli akcje przeciwników w zarodku. Gra napastników, ich współpraca wyglądała także nie najgorzej do momentu... oddania strzału a przede wszystkim wyjścia na 100% sytuacje. Kiebling marnował takie sytuację że nawet by w tym sezonie (tym live) Ville zawstydził. W 18 meczach 5 bramek i 6 asyst. Derdiyok także dno (4 bramki) a reszta to już lepiej nie mówić... Najlepszym strzelcem jest Misiael który ma 9 bramek. Kumplowi dość systematycznie strzelał Drogba i Obasi ale za to Dzeko już grał jak hmmm... ślepiec. Dlaczego tak się k.... dzieje?? Dlatego, że panowie z SI nie potrafią cały czas za implantować na tyle wysoką sztuczną inteligencje do swej gry by dla doświadczonych graczy rozgryzienie jej nie zajęło więcej niż 1 sezon. Cały banał polega na tym, żeby twój ST z dobrymi skillami wykorzystywał co 3 sytuacje sam na sam. Ot całą trudność tej gry. Przestaliśmy więc grać ten sezon i każdy z nas zaczął grać samemu, on Realem, ja Barca. I nic się nie zmieniło poza tym, że mając pomoc Xavi, Iniesta, Sergio miałem po ok 4-6 (rekord 9 setek wynik 2-1) 100% a za napastników miałem Messiego, Ville, Ruiza i Llorente i Bojana. Messi biegnie sam na sam i zamiast mijać, plasować wali z całej rury niczym Kuba Błaszczykowski. O Villi nie chce mi się nawet pisać, 12 meczy 3 bramki średnio 2-3 setki na mecz, średnia 6,30.

Teraz, wyprzedzając posty co poniektórych podam ew. zarzuty i moje wytłumaczenia:
- zbyt wysoka/niska kreatywność - kombinowałem z tym w obu sejwach, bez rezultatu
- niezgranie z taktyką - w obu sejwach mam paski na maxa także ustawiłem teraz attacking movement
- młodzi/nowi/niedoświadczeni gracze - o ile z Bojanem (młody) i Ruizem (pierwszy sezon w nowej lidze) to Kiebling i Messi obalają ten mit
- brak krytyki/za duża krytyka grajków za słabe mecze - w leverkusen za niemoc strzelecka (ponad 550 minut bez gola) Kieblingowi oberwało się kilka razy bez rezultatu. W Barcelonie Villi dałem spokój i także nic to nie dało.
- nie oglądasz całego meczu!! - oglądam cały, czasami tylko na "keys"

Wiem co się stanie za jakiś miesiąc lub dwa. SI wypusci nastepnego patcha w którym troszkę podwyższy skuteczność ST ale za to utnie ilość 100% okazji o jakies 50% (jak w 2010).
Czy może znacie jeszcze jakieś powody dla których napastnicy graja jak cioty?? Chętnie poczytam i dostosuje się do każdej rady bo pierwszy raz w życiu odechciało mi się grać w Fma...
Pozdrawiam!!

Ps 1. Kolega ma bardzo podobna sytuacje w Realu w swoim "samotnym" sejwie, więc to nie jest tak, iż ja jestem taktycznym niedorozwojem. No, można postawić tezę o ułomności taktycznej nas obu ale z tym się nie mogę zgodzić :D
Ps 2. A i ostatnie pytanie. Dlaczego moi gracze, w niezdecydowaniu wybiegają za linie mimo możliwości podania do partnerów??

//Edytowano 2 razy, ostatni raz 07.12.2010, 21:26

Akontipus Partyzant

0
08.12.2010 11:31    #20
Gram podobnie tylko ze 4 3 3 z sergio jako winnig ball midf def, i dwaj rozgrywajacy jeden attack drugi support z zamiana pozycji. Jeden wb (alves) ofesnywny a drugi to zalezy kto gra. Ogolnie staram sie odwzoować grę barcy i na razie ciezko z tym. Podejmowane decyzje śmieszą a jak widze gdy Xavi posyła piłę w aut majac obok siebie 2 zawodnikow ze swojego teamu to... Co do ST to gram 2-3 mecze jednym ustawieniem i jak nie wychodzi zmieniam.
Najczesciej przeze mnie stosowane to
villa (coml forw supp) - Messi ( tetraq) - bojan/pedro (poarcher/deep lying f attack)
Bojan (deep l f supp) - Villa (poarcher) - Messi (zmodyfikowany deep l f supp)
Villa (poarcher) - Messi (compl forw supp) - bojan (poarcher)

Nowy rekord: Messi 5.8 srednia z gijonem, zmarnowal 4 setki, ani jeden z jego 7 strzalow nie trafil w bramke ....

carlosss89 Partyzant

0
08.12.2010 11:57    #21
No umnie graja podobnie jak w rzeczywistosci z tym ze jesli dam im intruckcje z lawki graj pilka to chca z nia wejsc do bramki co nie zawsze wychodzi i marnuja sie setki. Natomiast jesli dam im pilka do napastnikow wtedy graja skutecznie :)
Ale odwzrowujac rzeczywistosc powinno sie jedno i drugie polaczyc niestety gra to wyklucza i jedno eliminuje drugie :)

Akontipus Partyzant

0
08.12.2010 15:47    #22
14 minuta meczu z athleticiem away 4 setki spierniczone... Zero progresu w meczach. Niby wygrywam po 1-0, 2-0 ale zbiera mi sie na wymioty.

Akontipus Partyzant

0
08.12.2010 15:50    #23
Jeeeeest 7 setka w ciagu 30 minut i mam 1-0!! Ide sie napić....

Guezmir Młody aktywista

0
08.12.2010 22:39    #24
Akotinpus@

Grasz na gołej grze, czy spatchowanej?

Moja Arka Gdynia w pierwszym sezonie zamieniła 16,3% wszystkich strzałów na bramki. 47,2% strzałów w światło bramki wpadło do siatki. To chyba niezły wynik.

Spójrz:
Marcin Zając - 8 prób/3 w światło bramki/2 gole
Jeremias Caggiano - 21 prób/8 w światło bramki/4 gole
Mirko Ivanovski - 13 prób/7 w światło bramki/2 gole
Tadas Labukas - 4 próby/3 w światło bramki/1 gol

To statystyki strzałów moich napastników, grających w systemie rotacji, po 10 kolejkach ekstraklasy. Niby niezbyt imponująco, ale to nie są jacyś rewelacyjni piłkarze, a Arka to nie jest jakiś wielki klub. Na szczęście strzelają też pomocnicy i obrońcy i w sumie cała drużyna strzeliła 18 bramek w 10 kolejkach, tylko 2 mniej od okupującej pierwszą pozycję w lidze Legii, lidera w klasyfikacji strzelonych bramek.

Myślę, że dużą nadzieją na poprawę jest zgranie i dopracowanie taktyki, którą można obserwować w nowym ekranie, zaimplikowanym w FM 2011 - czyli "Przygotowania do meczu".

http://img40(...)otow.png

Ciekawa sprawa co? Chyba po prostu trzeba dać czas drużynie, aby się zgrała, "zżelowała".
"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Guezmir Młody aktywista

0
09.12.2010 00:18    #25
Następny mecz. Mirko Ivanovski - 5 strzałów/3 światło bramki/2 gole :)
Da się?

Miessiego ustawiaj jako schodzącego napastnika (OPP, OPL lub OPŚ) i nakaż Xaviemu i Iniescie grać na niego.
"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Marcin22 Żołnierz frontu ideologicznego

0
09.12.2010 15:52    #26
[quote=Guezmir]Da się?[/quote]

Najwyraźnie tak, u mnie takiego problemu nigdy nie było.

Akontipus Partyzant

0
09.12.2010 18:45    #27
[quote=Guezmir]Następny mecz. Mirko Ivanovski - 5 strzałów/3 światło bramki/2 gole :)
Da się?

Miessiego ustawiaj jako schodzącego napastnika (OPP, OPL lub OPŚ) i nakaż Xaviemu i Iniescie grać na niego. [/quote]

Oczywiscie tak mialem ustawionego messiego (nawet jako inside forwarda i gralem do niego jako Target mana to feet) a te wszytskie paski mam na maxa i team jest zżelowany jak głowa Crystyny. Ostatnio pograłęm sobie znowu mojego sejwa z kumplem. On caly czas ma problemy ze skutecznoscia w Chelsea (typu Drogba 4 zmarnowane setki albo 4 poprzeczki w meczu) mi natomiast odblokowalo sie moje leverkusen. Nie chce zapeszac ale mam 7 zwyciestw z rzedu bez straty bramki. Wygrane po 2-0, 3-0 ( w tym 3-0 z borussia i 2-0 z hoffenheim away ) zadziwiajaco łatwe. Wskoczyłem na pierwsze miejsce a Kiessling miażdzy, gniecie, pruje i ładuje bramy i asysty aż musiałem sprawdzić czy nie śnię (7 goli, 4 ass w 7 meczach). Gram identycznym ustawieniem jak Barcą, tylko idnywidualne polecenia nieco zmienilem (wiadomo Rolfes nie moze byc adv PM jak xavi), gram troszke prostsza piłkę, mam gorzej zblendowany team do taksy, gorszych (teoretycznie) graczy,wiele zmian kadrowych choc głównie na ławce. Mam takze identyczny trening.
Jedyne różnice to prostsza gra no i 3 fizoli w srodku (Rolfes, ballack, vidal). Jednak nie wiem czym jest spowodowana dobra skutecznosć takich graczy jak Renato, Kiessling, Jorgensen czy Barnetta.I w Barcy i w Bayerze po team talkach raczej moi sa zmotywowani lub nie sprawia to im róznicy. Staram się też nie dopuscic do overconfidenca i co jakis czas zaskocze wypowiedzia na konferencji. Morale tu i tu mam "zielone" maksymalnie. Nie gram tak kreatywnie, więc moi mniej szans sobie stwarzają. Więc jak to się dzieje, iż strzelam Bayerem 3 bramki mając 2 setki 14 strzałów a Barca 7 setek 25 strzałow i jest wynik 1-0, 2-0 ?? Dodam, iż oglądam cały mecz i katalończycy stwarzają sobie wręcz dziecinnie łatwe do wykończenia akcje a Kiessling potrzebuje 10 cm wolnej przestrzeni w polu karnym by wpakować piłkę do siatki.
Juz kiedys zauwazylem, iż "fizolstwo" w tej grze bardziej popłaca (wszak to gra robiona w głownej mierze przez anglików). W skrócie, Mr. Ballack wyprawia mi takie cuda o jakich Xavi i Iniesta moga tylko pomarzyc w tej grze. Trio w.w. twardzieli jest bardziej skuteczne niż katalońscy magicy. Sądzę, że podobnie jest z Villą, Messim czy Bojanem których to Kiessling czy Derdiyok mogą złamać jedną ręką. Prawdopodobnie powerfulle są bardziej "w modzie" albo nie znalazłem ustawień by to wykorzystać.
Jest jeszcze inny czynnik. Kiedyś slyszałem opinie, iż granie mocnymi klubami (czyt. z wysoką reputacją) jest mocno utrudnione od 2-3 edycji FMa. Wiadomo jak SI utrudnia granie. Częste Motm Gk przeciwnego teamu, spalone z kapelusza, niemoc strzelecka lub slupko i popreczko-strzelność niczym w starych Fifach. Dlatego zaczne sobie sezon np. Betisem i zobacze czy moje podejrzenia (a takze kilku znanych mi osób) nie są wynikiem lub początkiem mojej FM-depresji ;)

Pozdro.. Widze światełko w tunelu :D

Guezmir Młody aktywista

0
09.12.2010 21:09    #28
Na jakiej łatce grasz?

Akontipus Partyzant

0
09.12.2010 21:39    #29
No na tej najnowszej. Druga. Czekam na trzecią. Guezmir, nie wiem czy czytałes mój pierwszy post. Gram w tą grę od ponad 10 lat także takie rzeczy biorę pod uwagę ;) Szukałem wielu przyczyn i nie mogę nic wymóżdżyć. Nie wkurzam się bo w 3 pierwszych meczach "moja ukochana barcusia" nie strzela bramke i nie gra show timeu. Dochodzilem do tego poł sezonu, analizowałem, kombinowałem z treninagami, taktyką, rozmowami itp, itd i... zero progresu. Może pół sezonu to za mało, może muszą się rozkręcić a może.. to kolejne z moich domniemań .. muszą się przyzwyczaić do trenera Polaka z hiszpańskim paszportem z niską reputacją i expem. Ja jednak sądzę, iż nie da się odwzorować gry Barcelony w Fmie (przynajmniej na razie na tej łatce). Cały czas nie mogę wyeliminować wychodzenia z piłką na aut w sytuacjach pozornie niegroźnych albo podań w trybuny (dość częstych) Xaviego i Iniesty (przeplatane z genialnymi zagraniami które marnują Strikerzy). Dlatego na wszelki wypadek będe grał tylko średnimi klubami lub słabymi. Może wrócę, do granie konferencji angielskiej.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.