Villa, Kiebling, Messi, Dzeko, Higuain.... co za różnica....

Akontipus Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
07.12.2010, 20:48    Pytanie
Pozwólcie moi mili, że się pokrótce przedstawię. Mam 28 lat i moja droga redakcjo tygodnika Twój weeken....Ehemm... Wróć!! To nie ta strona... Dobra a teraz do rzeczy. Moja kariera menadżerską zaczęła się na dobre od 2 części CMa. Czyli mogę nieskromnie powiedzieć, iż jestem dość doświadczonym graczem. Mogę się przyznać również do mojego uzależnienia Fmem ale tym razem... O tym może później....
Chciałbym poruszyć bardzo popularny temat jakim jest SKUTECZNOŚĆ a raczej JEJ BRAK strikerow. Wiem, wiem powinienem dostać po uszach... "Nie kombinujesz","Przeczytaj poradnik tego i tamtego","Moi napastnicy strzelają jak na zawołanie!!" - odezwą się głosy super znawców. Powiem tylko, iz nie jestem głupi i wiem co się dzieje.
Rzadko gram w fma sezon sam, preferuje raczej grę z kumplem (który ma tyle samo doświadczenia z CM/FM co ja) z tego względu nawet gdybym chciał ( a nie chcę ) nie mogę używać najlepszej taktyki S&L. Również nie używam wszystkich dodatkowych programów ani nie ściągam taktyk. Czasami posiłkuję się rubryką Talenty.
A więc do rzeczy. Mój kumpel i ja zaczęliśmy nasza przygodę z FM 2011 wybierając odpowiednio Chelsea i Bayer Leverkusen. Pierwsze wrażenia... Gra wygląda nieźle, nasi dość sensownie biegają, w miarę sensownie biegają w pressingu a i gra obrońców nie jest obfita w duża ilość "kwiatków" ( no może z wyjątkiem tej sytuacji gdzie Hyypia zaczął kręcić się na piłce, podbiegł Podolski i sam na sam wykończył akcje z Adlerem). Dodam tylko, iż mój ziomal grał od początku 442 a ja przeszedłem, sfrustrowany brakiem goli z 4231 na 433. I co się najbardziej rzuca w oczy?? Ślepota napastników i to bez znaczenia jakiej klasy. U mojego kolegi ze skutecznością tez nie było najlepiej ale z racji posiadania Drogby i Obasiego (no i ogólnie bogactwa na każdej pozycji) strzelał więcej bramek. U mnie napastnikami byli Derdiyok, super mutant (patrząc na skille) Kiebling i przerobiony na st Barnetta z ustawieniami raczej dla wingera. No i jak wyglądała gra?? Dominacja w środku, Rolfes, Misiael i Vidal wręcz gnietli akcje przeciwników w zarodku. Gra napastników, ich współpraca wyglądała także nie najgorzej do momentu... oddania strzału a przede wszystkim wyjścia na 100% sytuacje. Kiebling marnował takie sytuację że nawet by w tym sezonie (tym live) Ville zawstydził. W 18 meczach 5 bramek i 6 asyst. Derdiyok także dno (4 bramki) a reszta to już lepiej nie mówić... Najlepszym strzelcem jest Misiael który ma 9 bramek. Kumplowi dość systematycznie strzelał Drogba i Obasi ale za to Dzeko już grał jak hmmm... ślepiec. Dlaczego tak się k.... dzieje?? Dlatego, że panowie z SI nie potrafią cały czas za implantować na tyle wysoką sztuczną inteligencje do swej gry by dla doświadczonych graczy rozgryzienie jej nie zajęło więcej niż 1 sezon. Cały banał polega na tym, żeby twój ST z dobrymi skillami wykorzystywał co 3 sytuacje sam na sam. Ot całą trudność tej gry. Przestaliśmy więc grać ten sezon i każdy z nas zaczął grać samemu, on Realem, ja Barca. I nic się nie zmieniło poza tym, że mając pomoc Xavi, Iniesta, Sergio miałem po ok 4-6 (rekord 9 setek wynik 2-1) 100% a za napastników miałem Messiego, Ville, Ruiza i Llorente i Bojana. Messi biegnie sam na sam i zamiast mijać, plasować wali z całej rury niczym Kuba Błaszczykowski. O Villi nie chce mi się nawet pisać, 12 meczy 3 bramki średnio 2-3 setki na mecz, średnia 6,30.

Teraz, wyprzedzając posty co poniektórych podam ew. zarzuty i moje wytłumaczenia:
- zbyt wysoka/niska kreatywność - kombinowałem z tym w obu sejwach, bez rezultatu
- niezgranie z taktyką - w obu sejwach mam paski na maxa także ustawiłem teraz attacking movement
- młodzi/nowi/niedoświadczeni gracze - o ile z Bojanem (młody) i Ruizem (pierwszy sezon w nowej lidze) to Kiebling i Messi obalają ten mit
- brak krytyki/za duża krytyka grajków za słabe mecze - w leverkusen za niemoc strzelecka (ponad 550 minut bez gola) Kieblingowi oberwało się kilka razy bez rezultatu. W Barcelonie Villi dałem spokój i także nic to nie dało.
- nie oglądasz całego meczu!! - oglądam cały, czasami tylko na "keys"

Wiem co się stanie za jakiś miesiąc lub dwa. SI wypusci nastepnego patcha w którym troszkę podwyższy skuteczność ST ale za to utnie ilość 100% okazji o jakies 50% (jak w 2010).
Czy może znacie jeszcze jakieś powody dla których napastnicy graja jak cioty?? Chętnie poczytam i dostosuje się do każdej rady bo pierwszy raz w życiu odechciało mi się grać w Fma...
Pozdrawiam!!

Ps 1. Kolega ma bardzo podobna sytuacje w Realu w swoim "samotnym" sejwie, więc to nie jest tak, iż ja jestem taktycznym niedorozwojem. No, można postawić tezę o ułomności taktycznej nas obu ale z tym się nie mogę zgodzić :D
Ps 2. A i ostatnie pytanie. Dlaczego moi gracze, w niezdecydowaniu wybiegają za linie mimo możliwości podania do partnerów??

//Edytowano 2 razy, ostatni raz 07.12.2010, 21:26

Akontipus Partyzant

0
11.12.2010 00:58    #1
[quote=kosioraldo]potrafi np z Almeria nie dwano :D i tak samo z realem 5:0 ale ma taki mecz jak np z Interem w zeszlym roku Polfinal LM i barca wygrala tylko 1:0 a miala tyle sytuacji ze paznokcie zjadlem z nerwow :D i przegrali bo nie wykorzystali wiec naprawde sa mecze bezradnosci na ktore nic nie poradzimy trzeba grac dalej :d[/quote]

Tak ale ja nie mówię o pojedynczych meczach. Mowię o męczarni przez połowę sezonu gdzie Villa ma średnią 6.70 i 6 goli i 3 asysty a Messi dzieki rajdom ma średnia 7.11 ale tylko 5 goli i 2 asysty.

kosioraldo Partyzant

0
11.12.2010 11:47    #2
ja jak gralem barca to villa do 15 kolejki malo strzelal potem sie rozstrzelal i zostal krolem strzelcow a messi tez malo strzelal ale potrafil rozpoczac sytuacje moze wez polecenia z lawki "Piłka Do Napastnikow" to moze cos pomoze

kosioraldo Partyzant

0
11.12.2010 13:08    #3
...... seryjnie te mecze w tej grze sa ustawione :D gram villareal z almeria ktora spisuje sie strasznie slabo ze wszystkimi przegrywa gram z nimi caly czas przewazam mam sytuacje sam na sam ale tylko raz strzelili gola i do 93 minuty bylo 1:0 i co okazja dla almerii taka ze ja niewiem obroncy sie nie ruszaja stoja jak slupy a many ze spalonego strzela ... no padaka mnie bierze a moglem byc na 3 miejscu a tak to mam na rowni z atletico madryt

kosioraldo Partyzant

0
11.12.2010 13:42    #4
wkurzylem sie i mam w dupie ogladanie tego calego 3d wole sobie grac na Klasyczne 2D chociaz nie widac tych lipnych strzalow i nawet lepiej one wygladaja :D bo sa chociaz w bramke

Akontipus Partyzant

0
11.12.2010 14:09    #5
[quote=kosioraldo]ja jak gralem barca to villa do 15 kolejki malo strzelal potem sie rozstrzelal i zostal krolem strzelcow a messi tez malo strzelal ale potrafil rozpoczac sytuacje moze wez polecenia z lawki "Piłka Do Napastnikow" to moze cos pomoze
[/quote]

Myślisz, że tego nie próbowałem?? :D

kosioraldo Partyzant

0
11.12.2010 14:17    #6
:D:D wez sobie ustaw na kamerze Klasyczne 2D chociaz fajnie wyglada :D dobrze widac formacje i gdzie sa bledy :d moze to ci cos pomoze

Akontipus Partyzant

0
11.12.2010 14:35    #7
Nie no nie będę się cofał epokę wstecz. Moj Betis bije, miażdży i poniewiera już od początku sezonu. Na razie miałem tylko problem ze skutecznoscia w Barcelonie i na poczatku w Leverkusen.

kosioraldo Partyzant

0
11.12.2010 21:03    #8
a ja sie coflem i jestem dumny bo jest lepiej niz wczesniej widze gdzie sa problemy w taktyce jak grac czy wasko czy szeroko :D ogolem 3D mi nie potrzebne niech ten silnik wycofaja a i tak gra sie fajnie na 2D

Akontipus Partyzant

0
11.12.2010 22:42    #9
Zauważyłem coś ciekawego na podstawie gry Betisem, Leverkusen i Barcą...

Przykład ofensywnego pomocnika w mojej taksie. U mnie jest to srodkowy z 3 MC w systemie 4-3-3.
Betis - Emana - wszystkie ustawienia jak typowy "srodkowy pomocnik-atak" tyle ze obciąłem mu crossy do minimum i strzaly z dyst.
Bayer - Ballack - j.w tylko dodatkowo obciąłem mu drybling a zostawilem domyslne long szity.
Barca - Iniesta/Xavi (bo zamieniaja się pozycjami) - ustawienia jak dla advanced playmaker-atak tylko longshoty obciąłem.

Do czego zmierzam... Najlepiej z tej trójki (a nawet czwórki) gra mi Ballack. 18 meczy 11 goli 5 asyst a nie przemęczam dziadka i często go zmieniam jak tylko jest pewny wynik (na Harune, polecam tego psychopatę). Emana tez niezle choć to dopiero początek sezonu. Jednak najwieksza różnice widze w sposobobie gry gdy oglada się ich poczynania w całym meczu. Gra tej dwójki jest bardziej logiczna, podejmuja lepsze decyzje, maja mniej strat niż Xavi i Iniesta jako PMakerzy.
Wydaję mi sie, iż w tej grze nie można dawać zbyt duzej ilości poleceń do wyboru zawodnikom choc wydawałoby sie to jak najbardziej logiczne patrząc na ich wszechstronne skille (patrz Iniesta i Xavi).
Kolejne przylady:
Kiessling zaczął mi najlepiej grac jako poarcher a skille ma na adv strikera a nawet na complete. Lacina Traore w Betisie takze gra mi jako poacher i gra bardzo dobrze. Poarcher jest to bardzo, ze tak powiem prymitywna pozycja, grajek ma dryblowac, za duzo nie myslec i strzelac gole. Ale obaj w.w. napastnicy nie tylko robią to co jest w poleceniach. Zgrywaja piłke głowa do partnerów, podają, odgrywąja, dryblują, zagrywają w uliczkę jesli trzeba, cofają się po piłkę. Kiessling robi teraz własnie to czego od niego oczekiwałem gdy ustawialem go jako Adv strikera. Dziwne co??
Sprawdziłem to na Barcelonie w 2 meczach i... Wow!! Co prawda cały czas 2-0 i 2-0 ale jaka różnica w samej grze!! Villa jako poarcher strzelil 3 bramki a messi jako inside forward bez crossow i prostopadlych mial 1 bramke i 2 asysty. Dwie asysty (!!) a nie miał podować i zaczął grać jak oczekiwałem.

Reasumując. Wydaję mi się, iż ustawienie zbyt duzej ilosci polecen do wyboru dla zawodnika czyni go jakby mniej skutecznym, jakby przed każdą decyzja musiał taki Messi "przemielić" w czaszce "Co by tu zrobić??". I wcale nie grałem z niska kreatywnością. W Barcy duza a w bayerze i betisie srednia.
To tyle z moich "wspaniałych" spostrzeżeń ;)

Guezmir Młody aktywista

0
12.12.2010 00:27    #10
Ja obcinam wrzutki i long shoty, jak trzeba to też dryblingi. Czynią rozgrywających mniej skutecznymi domyślne ustawienia. Ja sporo obcinam w poleceniach indywidualnych, ale możesz to częściowo robić za pomocą poleceń z ławki
"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.