Interpretacja taktyki

Fishu6 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
09.12.2010, 19:01    Pytanie
A więc: przeczytałem już trochę poradników na stronie, różne ramy taktyczne itd. itp. Jednak wciąż nie potrafię zinterpretować suwaków i tego "z czym się co je". Moja prośba do Was... czy mógłby mi ktoś tak na chłopski rozum wytłumaczyć:

1. Co mi da szerokie rozstawienie? Czyli jak zachowywać się będą piłkarze...
2. Czy gra szeroko kłóci się z grą z krótkimi podaniami jakie preferuje w swojej taktyce? (gram Barcą).
3. Co zrobić żeby napastnicy (gram głownie 4-1-2-3 z trzema napastnikami w polu karnym) "nie uciekali" przed moimi posiadającymi piłkę pomocnikami. Chodzi mi o to żeby Messi i Pedro (Villa w środku) podchodzili pod pomocników w celu rozegrania piłki.
4. Czy krycie strefowe powinien mieć cały zespół czy tylko linia defensywna?
5. Po co moi zawodnicy uczą się taktyki skoro na każdego rywala muszę ją zmodyfikować? Tzn. jeżeli moja bazowa taktyka polega (i jest wyuczona na 100%) na wolnym tempie gry i ja podczas meczu z konieczności zmieniam na szybkie tempo to co? 100% wyuczenie tego aspektu idzie się je... ?

Wcześniejsze edycje FMów i CMów nie są mi obce, jednak zawsze w doborze taktyki kierowałem się intuicją bo poprostu... niewiem co dają mi konkretne ustawienia. Teraz chciałbym być świadom tego co robię! Chciałbym wiedzeć jak reagować będą piłkarze na moje wytyczne!

Ważne... niechce aby ktoś mi podawał gotowe recepty na sukces bo te potrafię jakoś osiągnąć. Jednak chciałbym zniwelować swoje braki w wiedzy z dziedziny FMa i być może także z dziedziny piłkarskiej (tj. taktycznej).

Z góry dziękuje za pomoc... pozdrawiam!

Best7 Partyzant

0
09.12.2010 21:03    #1
Podpinam się do prośby kolegi. Jak dla mnie powinien być taki temat podpięty, gdzie managerowie będą zamieszczać tego typu pytania. Pozdrawiam

Fishu6 Partyzant

0
10.12.2010 10:26    #2
Ponoć na stronie jest wielu ekspertów którzy potrafią odpowiadać na trudne pytania użytkowników... tylko ciekawe dlaczego nie potrafią odpowiedzieć na podstawowe pytania dotyczące gry. No nic, pozdrawiam wszystkich ekspertów ;)

dobry.adam Partyzant

0
10.12.2010 10:41    #3
Hola, hola. Sufler to nie czat, więc oczekiwanie błyskawicznej odpowiedzi jest błędne.

1. Szerokie "rozstawienie", jak to nazwałeś, powoduje większe odstępy pomiędzy zawodnikami.
2. Niekoniecznie. Weź też pod uwagę, że Barcelona gra krótkimi podaniami w środku pola, od czasu do czasu przerzucając ciężar gry długim crossem na skrzydło.
3. Spróbuj Messiemu i Pedro zaznaczyć opcję "Szukania gry".
5. Nie, nie idzie się jeb**.

loswariatos Młody aktywista

0
11.12.2010 01:55    #4
1. Szeroka gra jak sama nazwa wskazuje rozciąga zespół. Bardzo fajnie jest to opisane wraz ze screenami w kursie taktycznym Piotra Sebastiana.
2. Oczywiście, że się nie kłóci. Wszystko zależy od umiejętności Twoich piłkarzy.
3. Może spróbuj im trochę zmniejszyć nastawienie, wtedy zamiast samego czekania na piłkę bardziej zaangażują się w jej rozegranie.
4. Krycie strefowe przeważnie ma cała drużyna. Nie chodzi przypadkiem o ścisłe krycie?
5. Tak sobie rozkminiłem, że z nauką taktyki jak z nauką języka. Jak nauczysz się słów (ustawienie, styl itp) to później już można kombinować z układaniem zdań (pol. indywidualne, okrzyki z ławki etc.)

Oczywiście mogę się mylić ;)
meglio fascista che frocio

Akontipus Partyzant

0
11.12.2010 04:40    #5
1. Moim zdaniem szerokie ustawienie jest przede wszystkim do taktyki ofensywnej jak i do pressingu, szczególnie gdy przeciwnik lubi używać bocznych sektorów boiska do przedostania się pod Twoje pole karne.
2. Raczej nie, choć jeśli zagrasz bardzo szeroko to dałbym podania "default" bo zauważyłem, że spada skuteczność podań oraz zawodnicy dziwnie się zachowują.
3. Uciekają Ci wtedy gdy:
- "bieganie do przodu" maja na częste
- nie mają "szukania pozycji"
- są zbyt ofensywnie nastawienie w porównaniu do partnerów
Wyeliminuj w.w. elementy i zrób do tego "roam position" i powinno być ok.
4. W każdym sejwie po paru meczach pressing i defensywa gra mi rewelacyjnie a gram 433 z "fałszywym" skrzydlowym i bardzo ofensywnie. U mnie cała linia def ma krycie strefowe a reszta man to man i do tego tigh marking. Kłopoty mogą być jedynie z częstymi faulami i kartkami. W Leverkusen mimo posiadania większych brutali i grania normalnymi wślizgami dostaje jakies 3 razy mniej kartek niz w Barcelonie gdzie musiałem zmienić wslizgi z normal na easy bo każdy mecz kończyłem z 6-7 zóltymi kartkami. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest. Być może to zależy od wyższych skilli defensywnych graczy leverkusen niz graczy Barcy.
5. Nie nie idzie się j.... :D

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.