Strona

Porady taktyczne

TaC Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
28.07.2011 13:10    #221
[quote2=oldgunz][quote=TaC]Prosił bym o pomoc w ustawieniu tego składu: http://image(...)89.jpg/, do tej taktyki: http://image(...)610.jpg/[/quote]

Trochę ciężko będzie bez dostępu do FMa i sprawdzenia dokładnie umiejętności poszczególnych piłkarzy. Poza tym, samo 4-2-3-1 to nie wszystko - pytanie, jakie role mają poszczególni zawodnicy. Tak, to se ne da.

[quote=jojko]gram juventusem czy ktos ma taktyke ktora sprawdzi sie w tym klubie? gram na nowym updatcie i posiadam juz w skladzie vidala[/quote]

Każda dla dobrego klubu. Dysponujesz świetnymi obrońcami, bardzo dobrymi defensywnymi pomocnikami - jeśli chodzi o samo ustawienie, ja spróbowałbym głębokie 4-2-3-1 z czterema obrońcami w linii, dwoma defensywnymi pomocnikami, trójką ofensywnych pomocników (AML, AMC, AMR) i wysuniętym napastnikiem.

[quote=PDrasta]Nie wiem jak ich ustawić, by dobrze grali.[/quote]

Wszystko zależy od tego, jakiej taktyki używasz. Niemniej, po kolei:

nr 1 Baba Collins
powinien grać (jeśli potrafi oczywiście) na AML / AMR, ze wskazaniem na AMR. Jest bardzo szybki (przypuszczam, że to jeden z najszybszych graczy w Twojej lidze), niezły technicznie i jak dla mnie to idealny schodzący ze skrzydła napastnik (lub skrzydłowy, lecz wtedy obowiązkowo na lewą stronę). Jeśli potrafi grać tylko w środku pola, również mógłbyś go spróbować jako schodzącego ze środka napastnika (na pozycji AMC). Ciekawym zabiegiem mogłoby wtedy być ustawienie go jako odgrywającego na pozycji AMC, ustawienie piłek na dobieg, lekkie przyspieszenie gry oraz zaznaczenie częstych wejść z głębi pola. Obowiązkowo wtedy któryś ze środkowych pomocników musi mieć ustawione jako częste prostopadłe piłki.

nr 2 Henry Chibueze
Idealny na Target Mana. Ewentualnie - kompletny napastnik.

nr 3 Mory Diallo
Chyba najlepszy z całej czwórki. Dobra technika, szybkość - spróbuj go jako Trequartistę.

nr 4 Sander Post
Odgrywający, najsłabszy ze wszystkich.

Nie wiem, jaką grasz taktyką, lecz dla mnie zawodnik nr 1 mógłby grać na pozycji AML / AMR / AMC, odpowiednio jako skrzydłowy z funkcją atak, schodzący napastnik z funkcją atak i schodzący napastnik z funkcją atak. Z piłkarzy nr 2 i 3 możesz zrobić połączenie odgrywającego z funkcją wsparcie oraz trequartisty / środkowego napastnika z funkcją atak.[/quote2]

http://image(...)108.jpg/
1. boczny obrońca - obrona
2. środkowy obrońca - obrona
3. środkowy pomocnik - atak
4. środkowy pomocnik - obrona
5. skrzydłowy - atak
6. klasyczna 10 - wsparcie
7. lis pola karnego - atak

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 28.07.2011 o godz. 13:11

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
28.07.2011 13:46    #222
1. Jeśli 'klasyczna 10' to po angielsku 'trequartista' (a tak powinno być, bo ani to attacking midfielder ani advanced playmaker ani deep lying forward), to pozycja nr 6 musi mieć ustawione polecenie atak.

2. Poza tym, zaznaczając u wszystkich obrońców polecenie 'obrona', grając jeszcze w dodatku bez defensywnego pomocnika, kompletnie rozwalasz sobie przejście z obrony do ataku, powodując ponadto, że między obroną a drugą linią tworzy się duża dziura, idealna dla szybkich skrzydłowych i kreatywnych pomocników rywala.

3. Ponadto, lis pola karnego jako jedyny napastnik sprawdza się średnio - gra zbyt wysunięty do przodu, by w większości taktyk (nie mówię, że we wszystkich, ale w większości) skutecznie sprawdzał się w roli egzekutora - będzie otrzymywał zbyt mało piłek, zostanie odcięty.

4. Nadto, żadnemu z ofensywnych pomocników nie dałeś roli cofniętego napastnika, który z lisem pola karnego dobrze współpracuje.

5. Co więcej - dwójka środkowych pomocników ustawionych na zasadzie atak-obrona nie zapewnia ani wystarczającej kreatywności i wsparcia z przodu ani nie zapewnia stabilności i bezpieczeństwa z tyłu.

6. Zwrócić trzeba też uwagę, że podzieliłeś drużynę na dwie piątki - atakującą (napastnik, 2 skrzydłowych, ofensywny pomocnik, środkowy pomocnik) i broniącą (wszyscy obrońcy + środkowy pomocnik). Nikt nie wspiera.

7. Taktyka jest zbyt mało wymiarowa - symetrycznie grający skrzydłowi, symetrycznie grający boczni obrońcy... To się nie sprawdza, zespół niezależnie od tego, czy atakuje środkiem, lewym czy prawym skrzydłem, grać będzie schematycznie.

Czepiać się można długo. Pomyśl nad taktyką, a dopiero nad doborem zawodników, bo ta, którą przedstawiłeś nie dość, że zawiera błędy (wspomniana klasyczna 10 i funkcja wsparcia), to jeszcze jest (przynajmniej moim zdaniem) kompletnie bezużyteczna.

Polecam załącznik.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

TaC Partyzant

0
28.07.2011 17:00    #223
[quote=oldgunz]1. Jeśli 'klasyczna 10' to po angielsku 'trequartista' (a tak powinno być, bo ani to attacking midfielder ani advanced playmaker ani deep lying forward), to pozycja nr 6 musi mieć ustawione polecenie atak.

2. Poza tym, zaznaczając u wszystkich obrońców polecenie 'obrona', grając jeszcze w dodatku bez defensywnego pomocnika, kompletnie rozwalasz sobie przejście z obrony do ataku, powodując ponadto, że między obroną a drugą linią tworzy się duża dziura, idealna dla szybkich skrzydłowych i kreatywnych pomocników rywala.

3. Ponadto, lis pola karnego jako jedyny napastnik sprawdza się średnio - gra zbyt wysunięty do przodu, by w większości taktyk (nie mówię, że we wszystkich, ale w większości) skutecznie sprawdzał się w roli egzekutora - będzie otrzymywał zbyt mało piłek, zostanie odcięty.

4. Nadto, żadnemu z ofensywnych pomocników nie dałeś roli cofniętego napastnika, który z lisem pola karnego dobrze współpracuje.

5. Co więcej - dwójka środkowych pomocników ustawionych na zasadzie atak-obrona nie zapewnia ani wystarczającej kreatywności i wsparcia z przodu ani nie zapewnia stabilności i bezpieczeństwa z tyłu.

6. Zwrócić trzeba też uwagę, że podzieliłeś drużynę na dwie piątki - atakującą (napastnik, 2 skrzydłowych, ofensywny pomocnik, środkowy pomocnik) i broniącą (wszyscy obrońcy + środkowy pomocnik). Nikt nie wspiera.

7. Taktyka jest zbyt mało wymiarowa - symetrycznie grający skrzydłowi, symetrycznie grający boczni obrońcy... To się nie sprawdza, zespół niezależnie od tego, czy atakuje środkiem, lewym czy prawym skrzydłem, grać będzie schematycznie.

Czepiać się można długo. Pomyśl nad taktyką, a dopiero nad doborem zawodników, bo ta, którą przedstawiłeś nie dość, że zawiera błędy (wspomniana klasyczna 10 i funkcja wsparcia), to jeszcze jest (przynajmniej moim zdaniem) kompletnie bezużyteczna.

Polecam załącznik.[/quote]

Taktyka sprawdza się dobrze wygrywam po 6:0, albo 3:1 z MU. Więc pozdro dla ciebie i mózgu też poużywaj :D

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
28.07.2011 18:56    #224
Wygrywasz 6:0 z Manchesterem United przy użyciu taktyki, w której klasyczna dziesiątka gra z funkcją wsparcia? Winszuję, winszuję...

Poza tym, skoro osiągasz takie wyniki, to po co ktoś miałby Ci pomagać w doborze składu?

Załącznik musiał trafić...

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 28.07.2011 o godz. 18:57

If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

Zymon Partyzant

0
02.08.2011 16:30    #225
Jak ustawić zespół który gra na małym boisku(gram Polonia Warszawa).Jakie podania...jeśli krótkie to dla wszystkich czy tylko dla pomocników?Lepiej na takim boisku grać przy przeciwniku często czy tylko do własnej połowy...gra środkiem?czy jeśli przeciwnik zageszcza środek pola to my gramy skrzydłami?
był - będzie - jest zawsze IKS!

Best7 Partyzant

0
03.08.2011 00:58    #226
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Otóż po przeczytaniu manifestów o Lechii Gdańsk użytkownika zachi'ego nabrała mnie chęć na grę tym zespołem. Mimo, że w FM gram już dłuższą chwilę, to moja gra polegała głownie na ściągnięciu killer taktyki, załadowania jej i klikaniu cały czas na przycisk "Kontynuuj" - tak więc moje zdolności taktyczne są na bardzo niskim poziomie. W nowej karierze postanowiłem, że spróbuje coś stworzyć sam - jednak to trudniejsze niż myślałem. Przeczytałem sporo poradników - jednak to nie przeniosło się na wyniki mojego zespołu. Zespół gra źle, mam mało sytuacji bramkowych, zawodnicy maja noty w granicach 6.4, dostaję baty od "szaraków" - jednym słowem: TRAGEDIA - mimo, że przeprowadziłem dobre transfery (przynajmniej tak mi się zdaję).
Role zawodników:
Bramkarz - obrona: Pawel Kapsa
Boczny obrońca - wsparcie: Andriuskevicius. Deleu
Środkowy obrońca - zabezpieczenie: Bajic
Środkowy obrońca - obrona: Bąk
Skrzydłowy - wsparcie: Ze Rui, Lukjanovs/Sasha
Pomocnik odbierający piłkę (Lewy) - obrona: Surma
Środkowy pomocnik (Prawy) - wsparcie: Traore
Kompletny napastnik - atak: Buval
Środkowy napastnik - atak: Tefera/Juba
Taktyka: 4-4-2 z wysuniętymi skrzydłowymi
Polecenia drużynowe: http://www.speed(...)a_-2.png

Proszę o uwagi co zrobiłem źle, co jest do poprawy i czy coś z tego będzie. Odpowiedzi proszę kierować tu lub - jeśli ktoś ma czas i chęci na wytłumaczenie mi paru rzeczy - na gg 7980742

Pozdrawiam wszystkich.

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
03.08.2011 01:24    #227
Zasadnicza kwestia - jak długo grałeś na tej taksie?
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

Best7 Partyzant

0
03.08.2011 09:34    #228
[quote=Jacko]Zasadnicza kwestia - jak długo grałeś na tej taksie? [/quote]

Grałem 4 mecze i uznałem, że skoro na innych taksach (ściągnietych z internetu) już od samego początku szło mi dobrze, to z tą taktyką musi być coś nie tak.

qaz123 Partyzant

0
04.08.2011 04:38    #229
Witam. Prowadzę Wisłę Kraków. Gram dość defensywnym 4-5-1.
Polecenia drużynowe:
Strategia - standardowa
Filozofia - zrównoważona
Pressing - domyślnie
Swoboda taktyczna - ściśliejsza dyscyplina
Swoboda pozycyjna - domyślnie
Odbiór piłki - agresywny
Dośrodkowania - domyślnie
Podania - bardziej bezpośrednie

Ponadto gram szybkim tempem (ponad 3/4 paska), z cofniętą linią obrony(1/4 paska) , z wykorzystaniem kontr.

Role zawodników:
Bramkarz - obrona: Sergey Pareiko
Boczny wysunięty obrońca - wsparcie: Michael Lamey i Junior Diaz
Środkowy obrońca - zabezpieczenie: Kew Jaliens
Środkowy obrońca - stoper: Vitaly Vernydub
Rygiel defensywy - obrona: Radosław Sobolewski
Pomocnik odbierający piłkę (Prawy) - wsparcie lub obrona, w zależności od rywala: Tinashe Nengomasha
Wysunięty rozgrywający(Lewy) - atak: Maor Melikson
Skrzydłowi lub schodzący napastnicy: zazwyczaj Ivica Iliev i Patryk Małecki, w obwodzie Andraż Kirm
Odgrywający - atak lub wparcie - Hannes Sigurosson

Nie mogę znaleźć optymalnej kombinacji w ataku, poleceń dla skrzydłowych i napastnika. Jestem średnio zadowolony z ich gry. W moim zespole praktycznie nikt nie potrafi soczyście uderzyć z dystansu, stąd prawie wszyscy mają na rzadko. Dużo problemów ze skutecznością.

Zawodnicy, krórych sprowadziłem i grają w podstwaowym składzie (statystyki):
http://image(...)lat.png/
http://image(...)fil.png/
http://image(...)lat.png/

Graficznie taktyka i formacja:
http://image(...)yka.png/
http://image(...)ka2.png/

Z tego co zauważyłem, to gdy przydzielę niektóre instrukcje dotyczące rywala, to moi zawodnicy strasznie grają w defensywie, nie wiem dokładnie na czym to polega.

Dawno, dawno nie strzeliłem bramki z rożnego. Wrzutki na długi słupek (wykonuje Iliev) na Vernyduba.

Jutro gram z kumplem, on gra Lechem Poznań. Wypadałoby się jakoś przygotować :) Gra wąskim, bardzo ofensywnym 4-2-3-1 z trójką środkowych ofensywnych pomocników. Posiada dobrych technicznie, ale dość słabych psychicznie i fizycznie (głównie siłowo) zawodników. Jak wyłączyć jego środek pola.

Tak poza tym, jestem niezadowolony z treningu. Kilku zawodników notuje lekki spadek atrybutów. Korzystam z tego reżimu:
http://www.cmrev(...)-SK.html
Czy to wina trenerów? Nie zmieniałem nikogo.

Z góry dzięki za odpowiedzi. Liczę na konstruktywną krytykę i porady :)

Yanki Partyzant

0
05.08.2011 19:17    #230
Czy ktoś z was grał może Hoffenheim? Jeśli tak, czy mogę liczyć na jakieś porady dt. taktyki, ustawienie, poleceń? Póki co, po 11 meczach zajmuję 9 miejsce. Taktykę, zapewne kiepską, a rzczej jej skrin, jeśli trzeba, mogę podesłać.

Strona

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.