Strona

Porady taktyczne

Drinkwater Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
13.09.2011 15:09    #251
Kontra i gra na odgrywającego - nie. Bramkarz ma ustawione podania do bocznego obrońcy, a jeszcze w drugiej lidzie nie spotkałem rywala, który grałby pressingiem na moich bocznych obrońców.

Spróbuje z bezpośrednimi, ale linia obrony nie jest ani wysunięta, ani cofnięta. A wartość ekscentryczności u podstawowego bramkarza to 9.Zobaczymy jak to będzie w sparingach wyglądało, akurat dobry moment na eksperymenty.
The only person standing in your way is you.

jaqb Partyzant

0
14.09.2011 08:31    #252
A sprawdź jeszcze wysokość koncentracji u BR. Ten atrybut odpowiada za wykonywanie poleceń managera.

piter150 Partyzant

0
17.09.2011 10:54    #253
[quote=piter150]1.Jak ustawić by każdy zawodnik był asekurowany przez kolegę w przypadku minięcia.
2.Co zrobić by piłkarze jak najczęściej grali piłki ze skrzydła po ziemi w okolice piątego metra.
3.W poprzedniej rozgrywce przy którą zmuszony byłem do usunięcia bardzo słabo grałem na wyjazdach, a i z czasem pod koniec sezonu z ledwością wygrywałem u siebie, grałem bardzo ofensywną taktyką i na wyjazdach w PL takim zespołem jak Fulham radzić sobie nie mogłem. W nowej rozgrywce postanowiłem, więc że będę miał 2 taktyki ofensywną na mecze u siebie i defensywną na mecze na wyjeździe, jednak mecze są na przemian na wyjeździe i u siebie, więc tu moje pytanie czy jest sens co tydzień zmieniać taktykę i jaki to będzie miało swój efekt, czy ma to sens? [/quote]

Proszę o odpowiedź.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 17.09.2011 o godz. 10:55

jakub7695 Partyzant

0
17.09.2011 11:25    #254
Siema, bardzo proszę o polecenie mi jakiejś taktyki do Wisły Kraków (2 sezon).
Załączam screena z obecnymi piłkarzami mojego klubiku.

PS. Proszę o odpowiedź najlepiej jeszcze dzisiaj, trochę mi się śpieszy, bo jutro mnie nie ma w domu.

Pozdro.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 17.09.2011 o godz. 11:39

jakub7695 Partyzant

0
17.09.2011 11:38    #255
Sorry za 2 post, miałem problemy, oto i screen:
http://image(...)1ld.png/

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 18.09.2011 o godz. 11:54

jakub7695 Partyzant

0
17.09.2011 11:51    #256

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 17.09.2011 o godz. 16:39

Miedziany Partyzant

0
19.09.2011 17:17    #257
@Nogus
Ja wychodzę z założenia, że z ustawieniem powinna iść jakaś wizja, musisz mieć przed oczami co każdy poszczególny piłkarz miałby wykonać optymalnie w każdym meczu. Ja bym to ustawił tak: po pierwsze, wywal napastnika którego masz na wsparcie ustawionego na defensywnego pomocnika i znajdź takiego defensywnego który byłby dobrym ryglem defensywnym. Jest to bardzo dobre rozwiązanie wg. mnie, bardzo bardzo często taki zawodnik rozbija szybkie kontry rywala, a przy obronie ataku pozycyjnego także jest bardzo przydatny. Ja zawsze uważam, że podstawą jest nie tracić bramek, strzelaniem zawsze zajmuję się na końcu budowania drużyny. Jeśli masz już rygla obaj środkowi pomocnicy mogą się zająć grą bardziej do przodu, tak więc jeden jest wysuniętym rozgrywającym z opcją ataku, drugi natomiast mógłby być typowym łącznikiem, środkowy pomocnik z opcją wsparcia. Nie od dziś wiadomo, że gra w ofensywie w dzisiejszym futbolu jest w 75-80 % uzależniona od skrzydeł. Tak więc dwóch schodzących napastników z opcją ataku znacznie więcej daje w ataku, aniżeli ofensywni boczni pomocnicy którzy muszą co chwila wspierać zespół w obronie czy konstruowaniu akcji. Napastnik to przede wszystkim strzelec, bez żadnych specjalnych umiejętności, byle umiał wyjść na pozycję, pokazać się do odegrania, czasem coś tam kiwnąć i przede wszystkim wykorzystać piłki od środkowych i skrzydłowych. Tamte umiejętności + dobra psychika i motoryka, zadanie ustawione Lis Pola Karnego i wg. mnie o przód nie musisz się martwić. Płucami Twojego zespołu w tym momencie muszą być rygiel i boczni obrońcy, którzy koniecznie muszą wspierać zespół w ataku (grasz Twente, tak więc jest to holenderski potentat, na pewno chcesz też coś zdziałać w Europie, a zauważ, że we wszystkich wielkich zespołach boczni obrońcy odgrywają także ważną rolę w ofensywie). Mając w zespole fajnego kreatora, dobrych bocznych obrońców, łącznika, skrzydłowych, którzy robią różnicę, egzekutora i faceta od brudnej roboty który w razie czego wszystko wyczyści (tak zakłada taktyka) w razie wpadki ofensywnych graczy, można starać się kontrolować grę i płynnie rozgrywać piłkę. Oczywiście nie wystarczy powiedzieć zawodnikom ty rób to, a ty tamto, w parze z dobrym zamysłem taktycznym menedżera musi iść jakość wykonawców. Oczywiście możesz sobie zawsze dokonywać drobnych korekt, zauważając mankamenty w swojej grze. Musisz także dobrze zrównoważyć graczy, fajnie by było aby większość z nich była walecznym, ambitnymi profesjonalistami, ale tacy również po odniesieniu sukcesu chcą szybko odejść do największych klubów.

Pawelekkol Partyzant

0
22.09.2011 20:24    #258
Witam, od razu zastrzegam, że taktyk ze mnie żaden, dlatego wysyłam zapytanie. Gram Newcastle, po pierwszym sezonie grania na taktyce z pewnej strony postanowiłem stworzyć własną. Ustawienie: 4-1-3-2, skład: Shay Given (umiejętności, polecenia), Daniel Alves (umiejętności, polecenia), Fabio Aurelio (umiejętności, polecenia), Cristian Zapata (umiejętności, polecenia), David Edgar (umiejętności, polecenia), Thiago Motta (umiejętności, polecenia), Rafael van der Vaart (rozgrywający, umiejętności, polecenia), Andrey Arshavin (umiejętności, polecenia), Marouane Fellaini (umiejętności, polecenia), Alexis Sanchez (umiejętności, polecenia), Obafemi Martins (umiejętności, polecenia). Statystyki meczu z Aston Villa, strefy. Nie wiem, czy dobrze zrobiłem ustawiając taktykę ofensywną, może ustawienie jest bardziej defensywne? Zmienić polecenia obrońcom, może granie na odgrywającego Sancheza to zły pomysł? (gra na dobieg). Oto polecenia dla piłkarzy. Chcę grać wąsko, środkiem, kontrolować przebieg spotkania. Gram na b. szybkich napastników i chciałbym często zagrywać im prostopadłe podania, mimo ustawień takie podania idą dość rzadko. Proszę o rady bardziej doświadczonych kolegów ;)

EDIT: Z dalszych meczów wynika, że muszę zmienić coś z defensywą (bodajże 13 bramkek straconych w 5 meczach), w ofensywie spisuje się całkiem nieźle. Dopuszczam do zbyt wielu strzałów przeciwników.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 22.09.2011 o godz. 21:48

Palimpsest Młody aktywista

0
01.10.2011 18:34    #259
Nie da rady, trzeba mi skorzystać z Waszej pomocy. Pytanie będzie bardzo konkretne. Czy stosował ktoś z Was z dobrymi skutkami, taktykę z trzema środkowymi obrońcami. Niestety z powodu braku sensownych bocznych obrońców jestem zmuszony grać z trzema środkowymi, niestety moja aktualna taksa sprawdza się mizernie. Dlatego jeśli ktoś z sukcesami prowadził drużynę z 3 OŚ w obronie będę wdzięczny za wskazówki.
@

Bolson Minister ds. Nagłych

Grupa: Moderator
0
01.10.2011 18:37    #260
Jak FM 2010, to z chęcią pomogę, niestety w 11 nie miałem okazji sprawdzić tego motywu.
Frankly, I don't give a damn.
OH YEAH https://www.youtu(...)RVTTntoI
CREAM OF THE CROP https://www.youtu(...)Bjl3MWWs

Strona

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.