@Nogus
Ja wychodzę z założenia, że z ustawieniem powinna iść jakaś wizja, musisz mieć przed oczami co każdy poszczególny piłkarz miałby wykonać optymalnie w każdym meczu. Ja bym to ustawił tak: po pierwsze, wywal napastnika którego masz na wsparcie ustawionego na defensywnego pomocnika i znajdź takiego defensywnego który byłby dobrym ryglem defensywnym. Jest to bardzo dobre rozwiązanie wg. mnie, bardzo bardzo często taki zawodnik rozbija szybkie kontry rywala, a przy obronie ataku pozycyjnego także jest bardzo przydatny. Ja zawsze uważam, że podstawą jest nie tracić bramek, strzelaniem zawsze zajmuję się na końcu budowania drużyny. Jeśli masz już rygla obaj środkowi pomocnicy mogą się zająć grą bardziej do przodu, tak więc jeden jest wysuniętym rozgrywającym z opcją ataku, drugi natomiast mógłby być typowym łącznikiem, środkowy pomocnik z opcją wsparcia. Nie od dziś wiadomo, że gra w ofensywie w dzisiejszym futbolu jest w 75-80 % uzależniona od skrzydeł. Tak więc dwóch schodzących napastników z opcją ataku znacznie więcej daje w ataku, aniżeli ofensywni boczni pomocnicy którzy muszą co chwila wspierać zespół w obronie czy konstruowaniu akcji. Napastnik to przede wszystkim strzelec, bez żadnych specjalnych umiejętności, byle umiał wyjść na pozycję, pokazać się do odegrania, czasem coś tam kiwnąć i przede wszystkim wykorzystać piłki od środkowych i skrzydłowych. Tamte umiejętności + dobra psychika i motoryka, zadanie ustawione Lis Pola Karnego i wg. mnie o przód nie musisz się martwić. Płucami Twojego zespołu w tym momencie muszą być rygiel i boczni obrońcy, którzy koniecznie muszą wspierać zespół w ataku (grasz Twente, tak więc jest to holenderski potentat, na pewno chcesz też coś zdziałać w Europie, a zauważ, że we wszystkich wielkich zespołach boczni obrońcy odgrywają także ważną rolę w ofensywie). Mając w zespole fajnego kreatora, dobrych bocznych obrońców, łącznika, skrzydłowych, którzy robią różnicę, egzekutora i faceta od brudnej roboty który w razie czego wszystko wyczyści (tak zakłada taktyka) w razie wpadki ofensywnych graczy, można starać się kontrolować grę i płynnie rozgrywać piłkę. Oczywiście nie wystarczy powiedzieć zawodnikom ty rób to, a ty tamto, w parze z dobrym zamysłem taktycznym menedżera musi iść jakość wykonawców. Oczywiście możesz sobie zawsze dokonywać drobnych korekt, zauważając mankamenty w swojej grze. Musisz także dobrze zrównoważyć graczy, fajnie by było aby większość z nich była walecznym, ambitnymi profesjonalistami, ale tacy również po odniesieniu sukcesu chcą szybko odejść do największych klubów.
Najnowsze posty