Strona

Porady taktyczne

wikthor Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
20.02.2012 20:12    #381
[quote=kajn]Ja bym skrócił podania, przy bezpośrednich wykluczasz troche ten swój silny środek. I mogę się mylić ale ustawienie szerokiej gry przy grze bez skrzydeł to głupota i chyba tu leży problem ze zmęczeniem (Twoi gracze muszą biegać jak szaleni od linii do linii).
No i wyeliminowałbym grę z kontrataku - masz taktyką do panowania w środku pola a nie do liczenia na szybkie kontry.

Wąska gra - krótkie podania i bez kontr - ustaw tak na 2-3 mecze i zobacz czy pomożę.

I skoro masz OP z WR i ŚP z WR to nie rób tak. Ja bym tak nie robił. Ustaw OP rolę zwykłego OP. W ogóle za dużo masz tych rozgrywających, to Ci nie pomoże w rozgrywaniu piłki a bardziej utrudni. Z DP zrób zwykłego DP z OP zwykłego OP a ŚP niech sobie rozgrywa.[/quote]
Ok dzieki napewno poróbuje! Ale z tymi niewykorzystanymi sytuacjami napstników to w ogole nie mam pojęcia co zrobić.

repus Młody aktywista

0
20.02.2012 23:43    #382
Mógłby mi ktoś sprecyzować pojęcie "przetrzymuję piłke" w menu taktycznym? Czy to oznacza że piłkarz będzie chciał np. obrócić się by lepiej podać czy może po prostu będzie grał na czas?
Cudze błędy mamy przed oczyma, własne za plecami.

Valdi91 Młody aktywista

0
21.02.2012 00:05    #383
Raczej to pierwsze. Zawodnik przetrzymujący piłkę ma za zadanie ściągnąć na siebie 2-3 zawodników rywali, i w tym momencie podać piłkę do niekrytego kolegi z zespołu.

repus Młody aktywista

0
21.02.2012 01:47    #384
Czy mógłby mi ktoś przypomnieć kiedy są daty przyjścia newgenów do FM 2012?
Tylko żeby nie było w komentarzach "chyba" bo ja chce na pewno a nie chyba.
Cudze błędy mamy przed oczyma, własne za plecami.

Valdi91 Młody aktywista

0
21.02.2012 02:54    #385

HALA MADRID Partyzant

0
22.02.2012 17:38    #386
Witam mam prośbę gdyż bardzo bardzo podoba mi się co robi Borussia http://www.youtu(...)9kYx8qo4
chciałbym ustawić tak Chelsea chodzi tu o taktyke polecenia dla drużyny jak i polecenia przed samym meczem dzięki :)

Snoox Partyzant

0
22.02.2012 20:09    #387
Siema mam pare pytanek.
Gram Arsenalem, taktyką 4-3-1-2 http://image(...)5312.jpg
Krótkie podania, wolne tempo, posiadanie piłki przeważnie ponad 60%.Mecze zazwyczaj wygrywam, ale napastnicy dostają bardzo mało podań, bramki spadają głównie po strzałach z dystansu albo po sfg. opś i pomocnik grający centralnie na środku mają prostopadłe podania na często a w meczu mam 1 góra 2 100% sytuacje.
Jakie dać polecenia dla RVP i Cavani'ego żeby dochodzili do dobrych sytuacji i mieli ich po kilka w meczu? Albo co zmienić u pomocników?

Hasiuk16 Partyzant

0
22.02.2012 23:34    #388
Witam, mam problem z obroną. Głównie tracę bramki po atakach skrzydłowych ponieważ boczni obrońcy w ogóle nie kryją rywala. Jak ustawić boki obrony żeby było dobrze. Proszę o pomoc i dziękuję ;)

Ps. Gram Racingiem ustawienie 4-5-1.

morpex Partyzant

0
22.02.2012 23:54    #389
Snoox ja bym dał RVP lis pola karnego a Cavaniemu odgrywający albo zostaw jak jest czyli kompletny napastnik

Azi Partyzant

0
23.02.2012 01:01    #390
[quote=Hasiuk16]Witam, mam problem z obroną. Głównie tracę bramki po atakach skrzydłowych ponieważ boczni obrońcy w ogóle nie kryją rywala. Jak ustawić boki obrony żeby było dobrze. Proszę o pomoc i dziękuję ;)

Ps. Gram Racingiem ustawienie 4-5-1.[/quote]

Po atakach skrzydłowych to znaczy po dośrodkowaniach czy schodzących napastnikach zamykających akcję? Grasz ofensywnie czy defensywnie? Linia obrony wysunięta czy raczej cofnięta?? To wszystko ma wielkie znaczenie jak chcesz dobrze ustawić obronę.

Generalnie to co ustawiam zawsze: jeżeli rywal gra AML/AMR to DR/DL grają krycie 1:1 (dla DL to oczywiście AMR i analogicznie dla DR) oraz ścisłe krycie (w zasadzie bez ścisłego gram tylko przy mega ataku - ale takich spotkań w sezonie mam 1-2, góra 3). Do tego w ustawieniach indywidualnych rywali Ścisłe krycie na zawsze, pressing zawsze jeżeli gram z dużo słabszym rywalem, bez jeżeli z porównywalnej klasy i bez pressingu jeżeli to grajkowie najwyższej klasy. Odbiór przy grze obronnej na delikatny (mniej wolnych i koncentrują się na kryciu + przechwytach piłki a nie odbiorze) a ofensywnej norma lub agresywny (jeżeli gonię wynik).

Jeżeli chcę kontrolować mecz i wiem że mi się to uda, to krycie strefą ale w ustawieniach indywidualnych zawsze wybieram zawodników którzy mają być ściśle kryci (N oraz (a)MR/L) z tym że jeżeli gram zbyt ofensywnie to boczni obrońcy maja ustawione krycie na własnej połowie (suwak na 6-8). Aby nie naciąć się na kontrę warto zmniejszyć też ich wypady do przodu na max. czasami. oraz raczej defensywne nastawienie.

I przede wszystkim - zawsze oglądam pełny mecz, bo tylko w ten sposób mogę zareagować jeżeli widzę że skrzydłowy ciągle ucieka obrońcy itp.

Mam nadzieję że pomogłem :)

Strona

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.