Strona

Porady taktyczne

ens Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
23.02.2012 13:06    #391
Witajcie,

Z racji tego, że jestem od wielu lat fanem Kanonierów, stwierdziłem po ostatnich wynikach mojego klubu, że czas Wengera się skończył i trzeba wprowadzić świeżość do klubu. Nie mogę już patrzeć jak uparcie Arsen dąży do realizacji swojego planu który już dawno nie ma szans na realizację. Nie jestem w stanie tego zrobić w rzeczywistości, to chociaż w cyfrowym świecie spróbuję zmienić Arsenal :)

Dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc w przebudowaniu Arsenalu.
Kadrą zajmę się osobiście. Chcę ją przebudować, pozbyć się wszystkich ogórków którzy od lat nie zdają egzaminu. Młodzików od początku będę uczył swoje filozofii gry. Od najmłodszych lat będą grali tak jak drużyna dorosła.

Od was moi drodzy chciałbym pomoc głównie przy taktyce.

Mam z góry obmyślony zarys, teraz chciałbym abyście ze mną przelali to na 'ustawienia'. Bo nie będę ukrywał, że średnio mi idzie rozgryzanie wpływu danych ustawień/parametrów na zachowanie na boisku (jakby ktoś był tak miły i miał może jakiś artykuł / rozpiskę na ten temat - będę bardzo wdzięczny. Chętnie się zagłębie w tajniki).

Wizja składa się z 3ech taktyk.

#1 DEF
--------GK--------
OL--OŚ--OŚ--OP
-------DP---------
--PŚ--PŚ--PŚ-----
----NŚ---NŚ------

Założenie bazowe tej taktyki ma polegać na tym aby kontrolować przebieg spotkania, nie atakować na 'hura' tylko spokojnie usypiać przeciwnika i uderzać jak nadarzy się okazja. Nie nazywałbym bym tego grą z kontry. Ma to być taktyka na mecze wyjazdowe lub z silnymi drużynami. Po prostu 'bezpieczne' ustawienie.

Bramkarz będzie rozprowadzał piłkę krótko aby nie tracić jej w głupi sposób wybiciami na pół boiska ;)

OL/OP skupiają się na założeniach defensywnych wspierają atak jak jest ku temu okazja. Głównie mają jednak za zadanie uzupełniać lukę na skrzydłach i je zabezpieczać. To dla mnie jest priorytet.

OŚ chciałbym aby poza wyjściami do przodu w przypadku stałych fragmentach skupiali się tylko i wyłącznie na defensywie. Chcę aby grali dość siłowo i konkretnie. Nie być biernym, z drugiej strony nie ganiać za przeciwnikiem po całej połowie boiska. Ma wyczekać przed '16' w takiej odległości aby nie zagrażać strzałami z dystansu, a zarazem jego 'ataki' mają być stanowcze gdy jest ku temu okazja. Nie chcę by chłopaki rozgrywali piłkę, mają ją przekazać do pomocników którzy się nią zajmą.

DP - wiadomo, ma rozbijać ataki. Mam idealnego moim zdaniem zawodnika na tą pozycję (SONG!). Rozbijanie ataków i to cel nadrzędny, reszta jest tylko dodatkiem ;) Fajnie by było jakby też wykorzystywał okazję do słania prostopadłych piłek które będą otwierały drogę do bramki. Głównie ma to być człowiek od brudnej roboty ale jak ma możliwość niech uruchamia ofensywnych piłkarzy.

ŚP (Środek) - chciałbym aby na jego barkach była odpowiedzialność za rozgrywanie piłki - na tej pozycji na chwilę obecną widzę Artetę. Ma to być mózg mojej drużyny. Przez którego będzie przechodzić sporo piłek i będzie on tym który poda kluczową piłkę do zawodnika który może asystować przy bramce. Zarazem sam może podciągać mocno do przodu bo jest ubezpieczany przez DPŚ.

ŚP (P i L) - mają to być piłkarze którzy będą harować na boisku w obydwu strefach (obrona jak i ofensywa). Wspierają napastników i rozgrywającego, są typowym wsparciem które ciągnie grę do przodu ale w razie kontry / przejęcia muszą uprzykrzać życie piłkarzom przeciwnika.

ŚN - jeden i drugi są od strzelania goli ;D widziałbym aby jeden z ŚN był typowym "kołkiem" który ciągle kręci się w polu karnym i czeka na dostawienie nogi / główkę (po coś mam Chamakh w składzie). Drugi za to ma być 'łącznikiem' który będzie w stanie przyjąć piłkę i pozwolić nadążyć pomocnikom za akcją jak i sam może ją pociągnąć na bramkę przeciwnika. Z racji posiadania RvP / Walcott'a tak bym to widział. Mają być na pograniczu napastnika / ofensywnego pomocnika.

* dobrze by było żeby obrońcy byli 'pod nogą' dla pomocników. W razie braku miejsca na ruch do przodu pomocnik może oddać piłkę do tyłu, a obrońca nie stanie jak kołek kopiąc na oślep tylko np klepnie piłkę do kolejnego obrońcy, a on ją przekaże do wolnego pomocnika który dalej będzie próbował iść do przodu.

* wydaje mi się, że w tym przypadku granie krótkich piłek byłoby wskazane (z racji formacji oraz chęci 'ustalania warunków gry';).

Proszę Was o pomoc jak to dokładnie zestroić z w/w wymaganiami.
(zalecenia indywidualne / drużynowe jak i role do danych pozycji).

#2 OFE

Założeniem tej taktyki jest kontrola wraz z ciągłym naporem na przeciwnika. Taktyka domowa jak i na słabsze drużyny lub gdy taktyka #1 nie przynosi spodziewanych efektów i trzeba bardziej przycisnąć do przodu.

--------GK--------
OL--OŚ--OŚ--OP
---PŚ--PŚ--PŚ---
-------OP---------
----NŚ---NŚ------

Założenia GK / bloku defensywnego są identyczne jak w taktyce #1.

Przejdźmy do bloku pomocników. DP zamienia się w PŚ ustawionego centralnie. Dalej ma mieć on raczej defensywne założenia niż ofensywne choć już nie tak bardzo jak DPŚ. Boczni PŚ mieli by brać na siebie odpowiedzialność za wprowadzanie piłki do przodu czy to przez rozegranie czy indywidualne rajdy. OP ma być 'mózgiem' który będzie biegał i szukał gry. Będzie tym do klepki jak i zarazem człowiekiem od kluczowych zagrań który obsłuży obydwu napastników.

NŚ - nie mam za bardzo pomysłu na ich grę. Czy jak wcześniej ustawić 1 lis, a 2gi łącznik czy obydwu kazać być typowymi zawodnikami z przodu czekającymi na obsłużenie dobrym podaniem? Proszę o sugestię co by waszym zdaniem działało tutaj optymalnie :)

* taktyka ofensywna, ale nie zapominająca o tym, że trzeba również przewagę utrzymać. Nie jest to na zasadzie 'strzelmy 1 więcej' tylko raczej 'strzelmy z 2 i jedźmy na zero z tyłu' :) Oczywiście jak zajdzie potrzeba to można nastawienie jeszcze bardziej ofensywnie ustawić, ale to w razie bezskuteczności wariantu ofensywnego (bazowego).

Będzie to taktyka na większą cześć sezonu, bo podejrzewam, że z drużynami słabszymi na wyjeździe pewnie i tak w nią przejdę z taktyki #1. Wychodzę z założenia, że lepiej zacząć spokojnie (taktyka #1) i przejść w ofensywę (#2) niż od razu zacząć ostro na wyjeździe.

Proszę Was o pomoc jak to dokładnie zestroić z w/w wymaganiami.
(zalecenia indywidualne / drużynowe jak i role do danych pozycji).

#3 KONT

Z racji, że mam takich zawodników jak Walcott / Gervinho czy młodzi Oxlade-Chamberlain / Miyaichi chciałbym również czasami wykorzystać ich potencjał w postaci 2ch super ofensywnych pomocników tuż za napastnikiem. Taktyka która będzie bazować na szybkim wyprowadzeniu kontrataków. Chcę jej używać kiedy moi piłkarze nie są w stanie przejąć panowania na boisku i przeciwnik zbyt często przedziera się przez moje szyki. Nastawienie raczej defensywne na grę z kontry.

--------GK--------
OL--OŚ--OŚ--OP
-----PŚ---PŚ-----
--SN--OP--SN---
-------NŚ---------

Blok obrony jak wcześniej podane założenia.

PŚ mają być typowo zawodnikami do rozbijania ataków przeciwnika. To jest dla nich priorytet, a jeśli przejmą piłką to mają szybko ją przekazać do zawodników z przodu którzy uruchomią całą maszynę do zabójczej kontry.

OP - zawodnik który ma być łącznikiem między PŚ, a SN. Czyli angażuje się w walkę o środek pola ale i zarazem podłącza się pod ataki na bramkę przeciwnika.

SN - zawodnicy którzy mają być mózgiem operacji. Szybcy piłkarze którzy są schodzącymi napastnikami. Dostają piłkę i lecą na bramkę w jednym celu. Zdobyć bramkę / asystować przy bramce. Oczywiście czekają na swojej połowie na to aby odebrana piłka do nich trafiła, jeśli zachodzi potrzeba to również z pozostałymi zawodnikami bloku pomocy tworzą ścianę dla przeciwnika.

ŚN - człowiek który odegra piłkę i poleci jak szalony pod pole karne przeciwnika. Dostawia nogę / głowę. Gdy trzeba odgrywa.

Tak, taktyka ma być 'pasywna' czekamy na błąd przeciwnika. Staramy się aby na naszej połowie przeciwnik miał jak największe problemy i mógł stracić piłkę na naszą rzecz. O to w tym chodzi :) Dobra taktyka oparta na kontrze.

Dodatkowo dodam, że z racji gry w Anglii nie wyobrażam sobie aby moi zawodnicy nie grali agresywnie ;) Koniec z Arsenalem który klepie masę podań i gra piękną dla oka piłkę. Arsenal pod moją wodzą ma być głównie cholernie skuteczny! Styl chodzi na drugi plan, liczą się wyniki / efekty!

Więc ustawienie agresywnego odbioru jest jak najbardziej na miejscu. Wolę wygrywać 1-0 czy 2-0 zachowując tył na zero niż strzelać dużo bramek i zarazem kilka tracąc.

Z góry serdecznie dziękuję wszystkim którzy postarają się moją wizję taktyczną przelać na "ekran" opisem ustawień drużynowych / indywidualnych roli dla zawodników. Jak uda mi się z wami zbudować "szkielet" tych taktyk to potem z czasem będę mógł sam je dopracować do swoich potrzeb na podstawie obserwacji. Będą wam bardzo za to wdzięczny!

Oczywiście wasze sugestie / obserwacje i ciekawe przemyślenia są mile widziane :)

Z góry jeszcze raz dziękuję!
Adam

ps - czy ktoś może podpowiedzieć jeszcze jak ustawić dobrze wykonywanie rzutów rożnych? Mam 'niemiecki wieżowiec' na środku obrony to warto byłoby go wykorzystać :)

Czy waszym zdaniem rzuty wolne lepiej uderzać na bramkę czy lepiej jest wrzucać piłkę na głowę lub długi róg?

Jak bronicie skutecznie stałe fragmenty w defensywie?

Dużo wódki dla tego kto podejmie się tej pomocy ;D

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 23.02.2012 o godz. 14:51

Ile jeszcze Panie Wenger będzie nam dane słuchać o jakości?
:: ONE LIFE! ONE CLUB! GUNNER TILL I DIE! ::

Pyskaty Partyzant

0
23.02.2012 19:56    #392
Witam.
Poszukuję jakieś taktyki do Ajaxu, ponieważ okoliczność jest nietypowa.
Mówiąc szczerze jestem w miare niezłym grajkiem, ale przyznaję się bez bicia, że FM 2012 jest moim pierwszym z tej serii. Więc tak :
Założyłem się z kumplem o 2 piwa, że wygram Ligę Mistrzów właśnie owym, holenderskim klubem. To nie tyle sprawa tych piw, a mego Honoru :P. Moje pytanie brzmi następująco:
Jak ich ustawić taktykę etc.
Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki :).
Gram na łatce 12.0.0.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 23.02.2012 o godz. 19:57

Hasiuk16 Partyzant

0
25.02.2012 17:09    #393
@ Azi dzięki za odpowiedź.

Moje pytanie jest takie:
Grając Legią Warszawa mam problem przy utrzymaniu się przy piłce. Obrońcy wybijają ją na oślep i nie wiem co zrobić żeby bardziej zagrozić rywalom. Przykładem może być mecz z FC Sochaux w LE. W tym meczu klub z Francji atakował więcej ale to ja wygrałem przy Konwiktorskiej 2:0 a na wyjeździe 2:2 tu też nie dominowaliśmy. Tak samo mam ze Śląskiem i Wisłą. Co zrobić żeby grać normalnie b na razie wygląda to jak gra z kontry chociaż mam ustawione ofensywnie i płynna gra. Taktykę mogę przesłać przez GG jeśli ktoś chciał by sam się przekonać jak to wygląda grając średniakiem(np.Legia) z innym średniakiem lub trochę lepszym klubem. Za każdym razem jest to samo.

Moje GG: 40818943.

Ps. Mogę podać save do analizy.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 25.02.2012 o godz. 17:11

Azi Partyzant

0
25.02.2012 18:08    #394
[quote=Hasiuk16]Grając Legią Warszawa mam problem przy utrzymaniu się przy piłce. Obrońcy wybijają ją na oślep i nie wiem co zrobić żeby bardziej zagrozić rywalom. Przykładem może być mecz z FC Sochaux w LE. W tym meczu klub z Francji atakował więcej ale to ja wygrałem przy Konwiktorskiej (???????????) 2:0 a na wyjeździe 2:2 tu też nie dominowaliśmy. Tak samo mam ze Śląskiem i Wisłą. Co zrobić żeby grać normalnie b na razie wygląda to jak gra z kontry chociaż mam ustawione ofensywnie i płynna gra.[/quote]

Grasz 451, tak?
To jest ustawienie z DMC, 2xMC i AML/R? Z 5 w linii czy 2xMC, AML/AMC/AMR? Czy może być jeszcze 2xMC i 3xAMC?

Nie wiem jak inni ale ja spotkań nie zaczynam raczej ofensywnie, najczęściej mam ustawione standard, jeżeli rywal góruje to kontrę a jak jest słabszy to kontrolę. Ofensywą by, zagrał, gdybym grał dwumecz i koniecznie musiałbym gonić wynik. Analogicznie defensywa.

Po co koniecznie chcesz utrzymywać się przy piłce? Akurat Legia ma prawdopodobnie preferencje do gry z kontry.

Obrońcy wybijają piłkę piłkę? To się dzieje ze względu na pressing rywali czy nieumiejętnie zagrywają długie piłki?
W pierwszym przypadku (jeżeli mają ustawione krótkie podania) to najprawdopodobniej nie mają do kogo zagrać tej piłki. Jeżeli grasz z DMC to spróbuj na 2-3 mecze ustawić mu bardziej defensywne podejście oraz rzadko na wyjścia do przodu. Możesz mu też dodać "wyjście na wolne pole" zakładce jak ma się ustawiać.
Jeżeli zagrywają długie piłki i nic z tego nie wynika, to najczęściej (przynajmniej u mnie) wynika to ze złego rozstawienia graczy w przednich formacjach, ale tutaj zabawa już jest trudniejsza.
Jest 3 opcja: jeżeli DL/R mają niezły drybling, technikę oraz przyśpieszenie (i szybkość) to możesz popróbować częstszych ataków z piłką.

A jak chcesz mieć duże posiadanie piłki, to rozstaw piłkarzy na 4-1-2-2-1 (4-3-3 ala Barcelona) i ustaw wszystkim grę krótkimi podaniami, atak z piłką na rzadko, wyjścia do przodu na średnio dla MC oraz AMl/AMR i N, szerokość gry na max, tempo na min. i powinieneś osiągnąć duże posiadanie piłki (tak sobie raz spróbowałem w Lleidzie i osiągnąłem w lidze około 75% posiadania - tyle że to się wcale nie przekładało na okazje strzeleckie).

Hasiuk16 Partyzant

0
25.02.2012 18:24    #395
Wszystkiego próbowałem. Posiadanie i gra ala Barca nie opłaca się. Często dzieje się tak w mojej taktyce,że krótkie podanie często jest niedokładne i następuje przejęcie piłki i akcja dla przeciwnej drużyny.

loswariatos Młody aktywista

0
25.02.2012 21:46    #396
Mi problem z traceniem piłek przez bocznych obrońców rozwiązało ustawienie jednemu z środkowych pomocników ataki z głębi pola na rzadko (gdy mój zespół ma piłkę to nie zapędza się od razu do przodu tylko pozwala na rozegranie z obrońcami) oraz zwężenie pola gry.
meglio fascista che frocio

Hasiuk16 Partyzant

0
26.02.2012 22:27    #397
Już nie mam problemów z Pomocą i Obroną ale mam problem ze skutecznością :/

Właśnie skończyłem sezon i zagrałem 1 sparing po wakacjach z Olimpią Elbląg. Sytuacja wygląda tak
Strzały:22-0
Celne:5-0 !!!
Posiadanie: 69-31%

Cały mecz atakowalem co widać wyżej ale mecz skończył się wynikiem 0:0.
Gram skrzydłami z napastnikiem na szpicy. 4-5-1 pomoc ustawiona w literę V.
Strzały z dystansu rzadko. Może to coś z napastnikiem ? Na Ataku gra Kucharczyk który w sezonie strzelił 20 goli. Zmiennikiem jest Dzalamidze. Macie sposób na poprawienie skuteczności ? Grając przez internet w LP Lech-Legia przegrałem 1:0 bo skuteczność była słaba 13-3 w strzałach. Pomożecie ?

Glosario Partyzant

0
28.02.2012 16:37    #398
Witam
Ma ktoś sposób, żeby ustawić Paulo Henrique tak, żeby zaczął asystować i strzelać bramki? Gram już 6 sezon Man Utd, Ganso gra u mnie już od 4 sezonów i gra przeciętnie w meczach niczym się nie wyróżnia. Nie po to wydałem na niego ok 35 milionow, żeby był solidnym średniakiem (jego gra niczym się nie rożni od gry Fletchera, powiem więcej jak Fletcher gra lepiej od niego) tylko, żeby czarował zagraniami. oto jego ustawienie:
http://zapod(...)png.html

Uprzedzam odpowiedź nie dam go na OPŚ, próbowałem i wtedy jest za duża dziura w środku pola.

Azi Partyzant

0
28.02.2012 16:53    #399
[quote=Glosario]Witam
Ma ktoś sposób, żeby ustawić Paulo Henrique tak, żeby zaczął asystować i strzelać bramki? Gram już 6 sezon Man Utd, Ganso gra u mnie już od 4 sezonów i gra przeciętnie w meczach niczym się nie wyróżnia. Nie po to wydałem na niego ok 35 milionow, żeby był solidnym średniakiem (jego gra niczym się nie rożni od gry Fletchera, powiem więcej jak Fletcher gra lepiej od niego) tylko, żeby czarował zagraniami. oto jego ustawienie:
http://zapod(...)png.html

Uprzedzam odpowiedź nie dam go na OPŚ, próbowałem i wtedy jest za duża dziura w środku pola.[/quote]

Daj jego profil - bez tego to rada będzie na chybił-trafił...

Pewnie dałbym mu krótsze podania, rajdy i strzały z dystansu na średnio, no chyba że ma mega drybling, technikę i zwinność oraz strzały z dystansu oraz siłę (wątpię).
Ale to zdecydowanie zależy od jego umiejętności...

Do tego krycie strefą a nie 1:1, wyjście na wolne pole w zakładce gra szeroko, zastanowiłbym się czy przetrzymanie piłki jest w jego przypadku przydatne i na pewno nie dałbym mu szukania gry jeżeli błyskotliwość i kreatywność są mniejsze niż 17...

Glosario Partyzant

0
28.02.2012 16:58    #400

Strona

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.