Nie rozumiem łatki 11.2.1. Jak grać, żeby nie zdominować rywali?

Guezmir Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
29.12.2010, 22:41    Pytanie
Na łatce 11.1.1 było zbyt łatwo, ale w sumie fajnie. Skrzydła chodziły aż miło, akcje były bardzo dynamiczne, a grajki pod bramką skuteczne. Fajnie się oglądało te mecze.

Zagrałem kilka meczów na 11.2.1 i moja drużyna strasznie się męczy. I mnie męczy oglądanie powolnego i bezsensownego klepania w środku pola. Macie jakieś wnioski, którymi możecie się ze mną podzielić?

Jak grać na 11.2.1, żeby kontra była kontrą, a gra długa piłką i szybkim tempem była tym czym być powinna?

Nie chce grać nudnej piłki, powolnego klepania krótko i po ziemii.
Problem w tym jak ustawić zespół, żeby grał... niedokładnie i chaotycznie. Słaby zespół. Na przykład Arka Gdynia.

//Edytowano 2 razy, ostatni raz 02.01.2011, 01:25

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Kolazontha Zrzędliwy Tetryk

0
31.12.2010 11:16    #10
Damian, nam nie chodzi o to, że zawodnicy grają słabo - tutaj rozchodzi się o silnik meczowy i wszelkie pierdoły z nim związane. Kasztelanem meczu nie przegrałem, więc nie śmiem twierdzić, że grają słabo. Po prostu na 11.1.1 grało się miodniej, ale za łatwo jak to stwierdził Guz. A dla odmiany 11.2.1 jest ciut trudniejszy, co mi akurat nie przeszkadza, ale nie spełnia moich oczekiwań jeśli chodzi o działanie silnika meczowego - chociażby kreowanie zbyt dużej liczby sytuacji podbramkowych w stosunku do tego, co wpada do siatki - wątpię, żeby 4ligowy zespół oddawał IRL 22 strzały na bramkę.
You know, we are sitting here, you and I, like a couple of regular fellas. You do what you do, and I do what I gotta do

kosior145 Partyzant

0
31.12.2010 11:27    #11
Te SI leci w kulki padaczka mnie bierze jak przez to ze oni nie wykorzystuja 3x stuprocentowe sytuacje i przez to przegrywam z gownami, niech oni ida z ta gra spac, albo niech sobie ja w buty wsadza.

Guezmir Młody aktywista

0
31.12.2010 15:08    #12
Tak się zastanawiam, czy jak ustawie grę z kontry i maksymalnie długie podania całej drużynie, a także maksymalną swobodę graczom ofensywnym, to dalej będą tak klepać krótko i po ziemii?

Z kontry już grałem, cofnięta linia obrony i podania bezpośrednie, szybkie tempo, a moi gracze dalej grali po ziemii, krótko, spokojnie, a posiadanie 63%, a celność podań 83%. Noż ku..a! Jak tak może być?

Moim zdaniem zmiany w silniku w porównaniu z 11.1 to: poprawa drużynowej gry obronnej AI, poprawa gry obronnej bocznych obrońców AI, zmniejszenie skuteczności w sytuacjach stuprocentowych w drużynach prowadzonych przez gracza, mniej dośrodkowań, więcej podań po ziemii w drużynach prowadzonych przez gracza.

Wniosek mój jest taki, że złą rzeczą jest jednoczesna poprawa w grze defensywnej AI w połączeniu z ograniczeniami w podejmowaniu bardziej ryzykownych zagrań w drużynach prowadzonych przez gracza! Wystarczyłaby jedna z tych zmian! A tak prowadzone przez nas zespoły będą grać zachowawczą piłkę, a dodatkowo rywale AI będą bardzo dobrze zorganizowani w grze obronnej. I do tego jeszcze bark skuteczności jak już dojdzie do tej ciężko wypracowanej sytuacji podbramkowej. Masakra.
"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

kosior145 Partyzant

0
31.12.2010 15:13    #13
Guezmir :D ustaw tempo szybkie podania oboma skrzydłami podania bezposrednie i powinni grac

Gabriel K. Partyzant

0
31.12.2010 15:33    #14
Przyznam się, że i ja mam podobne odczucia co do gry na najnowszej łatce. Z początku myślałem jak zawsze, że to nowy FM i trzeba się przestawić. Ale nie szło dalej po dłuższym czasie. Później zwalałem słabą grę na brak zgrania i zrozumienia taktyki. Ale chłopaki już powinni być zgrani, taktyka opanowana i dalej nic! Pełno strzałów z dystansu, nieudolni napastnicy, świetna gra obronna przeciwników. Próbowałem grać środkiem i skrzydłami, krótko i bepośrednie, wolno i szybko i bez rezultatów.
Choć mnie się też to z drugiej strony podoba, bo można się natrudzić by wreszcie zrozumieć, przechytrzyć silnik meczowy... Bo można, prawda?
Better dead than red

Guezmir Młody aktywista

0
31.12.2010 15:35    #15
[quote=kosior145]Guezmir :D ustaw tempo szybkie podania oboma skrzydłami podania bezposrednie i powinni grac[/quote]

na łatce 11.2.1?

kosior145 Partyzant

0
31.12.2010 15:44    #16
nom :D ja tam gram skrzydłami tylko ze nie wiem co tej grze jest, robie sobie taktyke przez 5 meczy wygrywam po min. 2 gole z legia 5:3 (ich gole to same szmaty ktorych nie powinno byc) a potem 6 mecz z zaglebiem przegrywam u siebie a oni nic nie graja Pata....

Guezmir Młody aktywista

0
31.12.2010 16:10    #17
Jestem po pierwszym meczu, w którym użyłem eksperymentalnej taktyki - ustawień, jakie opisałem w poprzednim poście. Gra od razu lepsza, tzn. taka jaką bardziej lubię, czyli więcej długich podań, przerzutów, dośrodkowań ze środka pola. Posiadanie 42-48%, celność podań 62-67%, 5 setek, a z nich jeden gol. Wniosek: te ustawienia w dużym stopniu satysfakcjonują mnie, dzięki stylowi w jakim gra zespół, ale problem z setkami nadal jest i chyba trzeba się z tym pogodzić - jest prawie tak źle, jak na gołej wersji - twórcy muszą to skalibrować na poziomie między tym co jest, a tym co było na łatce 11.1. To tyle, póki co.

Guezmir Młody aktywista

0
01.01.2011 12:03    #18
Niestety w kolejnych meczach znowu posiadanie na poziomie 52-53% i celność podań ok 78-82%

Jak grać, żeby te podania były mniej celne, skoro gram maksymalnie długimi podaniami i szybkim tempem?

Co zrobić, żeby gra kontratakiem wyglądała jak powinna?

Dobrze, że chociaż grają teraz bardziej zróżnicowane podania, co wprowadza zamęt w szeregach przeciwnika. Skuteczność w przypadku setek w kolejnych meczach to 3/1 i 5/2. Nie jest źle. Udało się nawet wygrać 4:1 z LASK Linz na wyjeździe. Prowadzę Arkę Gdynia.

Nie potrafię nadal wpaść na jakiś skuteczny sposób wykonywania rzutów rożnych. Na 11.1 biło się piłkę w pole bramkowe, a tam dwóch atakowało bramkarza, trzech innych miało ustawienie "do przodu" i często bramki wpadały.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 01.01.2011 o godz. 12:06

Kolazontha Zrzędliwy Tetryk

0
01.01.2011 12:17    #19
Guz, jeśli chodzi o rożne, ja mam tak

-na długi słupek
I po jednym zawodniku: nabieg na długi, nabieg na krótki, atakuj bramkarza, stój przy długim, wychodź z głębi pola. I trochę bramek wpada.
You know, we are sitting here, you and I, like a couple of regular fellas. You do what you do, and I do what I gotta do

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.