Dywidendy

Dagome Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
02.01.2011, 14:34    Pytanie
Grając w FM zauważyłem, że w jednych klubach dywidendy są pobierane a w drugich nie. (Np w Leeds dywidendy są, a w Charlton Athletic ich nie ma)

W jakich innych klubach są pobierane dywidendy ??? Proszę o wymienienie tych klubów ( jak jest pod tym względem w Millwall ? )

Czy klub który płaci co roku dywidendy może przestać je płacić ? Np przez zmianę właściciela klubu. Czy klub z dywidendami będzie je płacił zawsze a zmieniał będzie się tylko zarząd ?

CamilloGTX Partyzant

0
02.01.2011 16:01    #1
MOżna jakoś sprawdzić wybierając klub jaka jest jego struktura własności i czy będzie trzeba płacić te dywidendy ?

oldgunner Partyzant

0
10.01.2011 21:33    #2
Wg mnie dywidendy są wypłacane gdy spółka, np. Wisla kraków jest notowana na giełdzie. Wiadomo że spółki akcyjne wypłacają dywidendy akcjonariuszom wiec o ile spółka (zespół) jest notowany na giełdzie to będzie wypłacać dywidendy i raczej ucieczki od tego nie będzie. Też mnie to wkurza... prawo spółek

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
10.01.2011 21:41    #3
Wisła nie jest notowana na giełdzie.

Natomiast dywidendy to są kwoty z zysków wypłacane akcjonariuszom, tylko nie mam pewności czy dotyczy to tylko spółek giełdowych czy też "zwykłych".
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

oldgunner Partyzant

0
10.01.2011 22:06    #4
Kleyo, wisłe podałem tylko jako przykład, bo mi do głowy przyszła... ogolnie to dotyczy akcjonariuszy, przykład giełdy to też dla łatwizny ;)

machaj88 Młody aktywista

0
11.01.2011 09:01    #5
Można wygooglować czy dany klub jest w rękach prywatnych. Większość klubów z wyższych lig które zarabiają kupę kasy i słyną ze szkolenia własnych piłkarzy, będzie na giełdzie. Southampton, Port Vale, Man City, to kluby które na pewno nie wypłacają dywidend a w przypadku 2 pierwszych przy odrobinie rozsądku można zarobić sporo kaski dla klubu i jednocześnie śmiało walczyć o trofea.

elsiete Młody aktywista

0
11.01.2011 09:24    #6
Dywidenda jest wypłacana akcjonariuszom spółek kapitałowych niezależnie czy są one notowane na giełdzie czy też nie. Zależna jest od osiągniętego zysku. Niepamiętam kiedy jest w angli wypłacana, ale jesli po otwarciu okna transferowego to mozesz zrobic "zakupy" nowych zawodników przed wypłatą dywidendy, wtedy zysk powinnien byc nizszy

Najczęsciej dywidenda występuje gdy klubem kieruje ktos/lub zarząd posiadający pakiet (lub pakiet kontrolny) akcji.

W większosci klubów angielskich z tego co pamiętam jest ona wypłacana

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 11.01.2011 o godz. 09:26

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.