Gwiazdki,a PA

samir92 Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
22.02.2011, 18:14    Pytanie
Jak pewnie wszystkim wiadomo po zleceniu scoutowi obserwacji młodego piłkarza otrzymujemy raport, w którym potencjalny przyszły poziom umiejętności piłkarza jest wyrażony gwiazdkami. I tu rodzi się pytanie: jak się mają gwiazdki do PA?
Przykłady:
Paulo Henrique "Ganso" ze stałym PA = 186 przez ŚWIETNEGO scouta oceniany jest w przyszłości na 4 gwiazdki (swoją drogą świetny gracz, warty polecenia),
Mario Goetze ze zmiennym PA = -9 jest oceniany przez TEGO SAMEGO scouta również na 4 gwiazdki,
Yaya Sanogo także ze zmiennym PA = -9, znów oceniany przez TEGO SAMEGO scouta dostaje już tylko 3,5 gwiazdki.
I tu właśnie czas na moje pytanie- Czy mam rozumieć, że w tym przypadku Goetze wylosował PA z przedziału 150 - 180, ale raczej bliżej granicy 180, a Sanogo bliżej 150? Czy może jednak te gwiazdki od scouta wyrażają co innego, a nie PA? Osobiście uważam, że Sanogo zasługuje na trochę lepszą ocenę niż 3,5.
Dziwne wydaje mi się również to, że ten sam scout pokazuje obecny potencjał Rooneya na 3,5, a przecież to jeden z najdroższych i najlepszych napastników w grze...

P.S. Mój socut ma ocenę umiejętności i potencjału gracza na 20 i inne atrybuty psychiczne z przedziału 15 - 20.
Darkness... for me is where I shine

zaskroniec Partyzant

0
22.02.2011 18:37    #1
Dużo zależy też od wiedzy na temat kraju , w którym gra dany zawodnik.
Sam raz zleciłem skautowi obserwacje piłkarza z Algierii, i przy zerowej wiedze o kraju ocenił gościa na 1 gwiazdke potencjału, gdzie jego PA to -9.
Potem jeszcze odradzał mi zatrudnienia go stwierdzając , że jest za słąby jak na potrzeby klubu.

Użytkownik uznał post za pomocny

0
22.02.2011 18:56    #2
Ok, ale mój scout ma taką samą (maksymalną) wiedzę na temat Francji i Niemiec, a co do Brazylii to ma tylko o odrobinę niższą od dwóch poprzednich, więc nie sądzę żeby to ten czynnik decydował o takiej różnicy w ocenie zawodników.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 22.02.2011 o godz. 18:57

Mikels15 Partyzant

0
22.02.2011 19:22    #3
A może scout bierze jeszcze pod uwagę tępo rozwoju, kiedy wystawia gwiazdki odnośnie potencjału. Wiem, że w genie scoucie jest takie coś. To dlatego niektórzy piłkarze nawet w najlepszej szkółce maksa nie osiągną. Takie moje zdanie.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 22.02.2011 o godz. 19:22

gucioprawda Młody aktywista

0
22.02.2011 19:23    #4
Mnie się wydaje, że gwiazdki są też (może raczej głównie) zależne nie tyle od CA/PA a zdecydowanie bardziej od porównania obserwowanego grajka z najlepszym zawodnikiem występującym obecnie na tej pozycji (czyli od przydatności do zespołu).
Przykład: mam 2021 rok. W mojej Wiśle mam ŚP, który wg Genie ma CA 176, obserwowany przeze mnie gracz miał 2,5 gwiazdki. Po sprawdzeniu w Genie miał PA 150. Drugi z obserwowanych piłkarzy miał 3 gwiazdki i PA 169. Oczywiście obaj mieli w raporcie także wpis, że zapowiadają się na niezłych graczy na poziomie Ekstraklasy.

zaskroniec Partyzant

0
22.02.2011 19:33    #5
W sumie, wpływ może mieć też czas obserwacji, bo sama karta informacyjna może być mylna, wysłałem kiedyś gościa na obserwacje do hiszpani, i znalazł mi 17 latka którego potencjał oceniał na 4,5 gwiazdki, i stwierdził. Patrze w genie , a PA ~170, po chwili zleciłem temu samemu skautowi zrobić karte informacyjną najdroższego gościa z HSV ( zawsze tak robie, to był mój najbliższy przeciwnik w LE) , potencjał na 3 gwiazdki, a w genie wyskakuje PA 157.

0
22.02.2011 19:40    #6
No ok, jeżeli gwiazdki zależą od porównania z najlepszym graczem na danej pozycji, to w takim razie jak to się ma do rzeczywistości? Jeżeli przypuszczalnie mam na pozycji napastnika gracza ocenianego na 3,5 gwiazdki z CA powiedzmy 176, a obserwowany zawodnik ma PA = 180, to wtedy przyszły poziom tego gracza powinien być wyższy - 4 albo nawet i 4,5. A nie jest! Jest równy 3,5 albo 3, ale na pewno nie wyższy.
I to nadal nie tłumaczy skąd u Rooneya 3,5 gwiazdki skoro jest on lepszy od mojego najlepszego napastnika.

zaskroniec Partyzant

0
22.02.2011 19:43    #7
Spróbuj go obserwowac 3 mecze, i sprawdź, skaut da mu więcej gwiazdek.

Kazimir Partyzant

0
22.02.2011 19:49    #8
Raporty "tylko karta" sa niedokladne, potrafia roznic sie od siebie diametralnie.

Zaskroniec dobrze napisal, najlepiej sie sprawdzaja raporty po 2-3 meczach.

0
22.02.2011 19:56    #9
Po 3 meczach poziom gwiazdek u żadnego się nie zmienił:(

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.