Gwiazdki,a PA

samir92 Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
22.02.2011, 18:14    Pytanie
Jak pewnie wszystkim wiadomo po zleceniu scoutowi obserwacji młodego piłkarza otrzymujemy raport, w którym potencjalny przyszły poziom umiejętności piłkarza jest wyrażony gwiazdkami. I tu rodzi się pytanie: jak się mają gwiazdki do PA?
Przykłady:
Paulo Henrique "Ganso" ze stałym PA = 186 przez ŚWIETNEGO scouta oceniany jest w przyszłości na 4 gwiazdki (swoją drogą świetny gracz, warty polecenia),
Mario Goetze ze zmiennym PA = -9 jest oceniany przez TEGO SAMEGO scouta również na 4 gwiazdki,
Yaya Sanogo także ze zmiennym PA = -9, znów oceniany przez TEGO SAMEGO scouta dostaje już tylko 3,5 gwiazdki.
I tu właśnie czas na moje pytanie- Czy mam rozumieć, że w tym przypadku Goetze wylosował PA z przedziału 150 - 180, ale raczej bliżej granicy 180, a Sanogo bliżej 150? Czy może jednak te gwiazdki od scouta wyrażają co innego, a nie PA? Osobiście uważam, że Sanogo zasługuje na trochę lepszą ocenę niż 3,5.
Dziwne wydaje mi się również to, że ten sam scout pokazuje obecny potencjał Rooneya na 3,5, a przecież to jeden z najdroższych i najlepszych napastników w grze...

P.S. Mój socut ma ocenę umiejętności i potencjału gracza na 20 i inne atrybuty psychiczne z przedziału 15 - 20.
Darkness... for me is where I shine

0
22.02.2011 20:07    #10
Skoro już o tym rozmawiamy to mam jeszcze jedno pytanie.
W FM 2010 można było znaleźć dużo talentów z PA = -10 bądź powyżej 180. W FMie 2011 nie znalazłem jeszcze żadnej "perełki" poza tymi przez wszystkich zannymi - "Ganso" - PA = 186, Neymar PA = 181, Babacar PA = 180 czy Sani Emmanuel PA = 180. Czy wobec tego są w FM 2011 jeszcze jakieś talenty o tak wysokim PA? W Internecie znalazłem kilka wzmianek o zawodnikach z PA>190(!), ale w większości są to tylko newgeni albo wymysły graczy. Czy naprawdę w Fm 2011 jest wysyp talentów z PA = -9, a wyższych brak?

P.S. Nadal nie mam pojęcia co oznaczają gwiazdki, o których toczy się dyskusja ani skąd taka różnica w ocenianu graczy przez scoutów.

P.S.2 Sorry, że piszę to w tym temacie, ale oba pytania leżą bardzo blisko siebie, więc to nie jest chyba aż tak wielkie zaśmiecanie tematu.

BKS_Skrzat Młody aktywista

0
22.02.2011 21:42    #11
Gwiazdki nie oznaczają PA/CA, a scout bierze sobie na podstawę atrybuty. Jeśli zawodnik będzie miał beznadziejne atrybuty, a CA 150 to on da mu 1-2 gwiazdki. Identycznie z PA. Ja z graczy z PA -10 to znam tylko Aarona Ramseya. Pomogłem- daj plusik.

Użytkownik uznał post za pomocny

MagnificoManager Żołnierz frontu ideologicznego

0
22.02.2011 22:12    #12
Przecież CA to właśnie aktualne umiejętności, więc atrybuty...

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
22.02.2011 23:34    #13
Ale w sensie te gwiazdki ustalają jakby ranking umiejętności zależny od pozycji. Załóżmy mamy napastnika z PA -9, który ma odbiór i krycie po 15, to wiadomo że te umiejętności są mu niepotrzebne i "marnują" tylko jego punkty CA/PA, wtedy gracz ma mniej gwiazdek niż gdyby napastnik miał po 15 przyspieszenie i wykańczanie akcji.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

0
23.02.2011 13:56    #14
Ok, jeżeli gwiazdki oznaczają przydatność na danej pozycji. Ale jeżeli mam 2 zawodników z bardzo podobnym CA, identycznym PA i grają oni na tej samej pozycji, to skąd różnica w ich ocenie przez scouta? Dlaczego przykładowo Muller uznawany za supertalent dostaje mniej gwiazdek od grającego na tej samej pozycji zawodnika z mniejszym PA?
Jeśli mam uznać, że gwiazdki są dawane po porównaniu z najlepszym graczem na danej pozycji w mojej drużynie, to dlaczego grajek, który jest najlepszym napastnikiem w drużynie i ma CA = 169 dostaje 3,5 gwiazdki, a zawodnik z PA = 181 dostaje również 3,5? Przecież z tego drugiego najpewniej wyrośnie lepszy zawodnik od mojego obecnie najlepszego.
A wracając do sprawy Rooneya - przecież w porównaniu z Berbatovem, Hernandezem i Owenem Wayne na pewno wypada na lepiej niż 3,5 gwiazdki.
Kolejna niekonsekwencja scouta.

P.S. Jeżeli sprawdzam 2 zawodników na jedną pozycję i obaj mają PA =-9, ale jeden dostaje 3,5 gwiazdki, a drugi 4, to mam rozumieć, że ten drugi będzie lepszym nabytkiem?

BKS_Skrzat Młody aktywista

0
23.02.2011 15:31    #15
Powodów może być kilka: Słaba wiedza scouta o danym regionie. Scout to tylko scout. Nie sugeruj się tym. Nie patrz na PA, a na atrybuty. Atrybuty oceniają przydatność, PA czy ma szanse bardzo się rozwinąć.

Użytkownik uznał post za pomocny

matifootball95 Partyzant

0
23.02.2011 16:26    #16
A ja mam pytanie, gdzie mam sprawdzić ile dany zawodnik ma PA i CA, bo jak daje obserwacje to widzę tylko gwiazdki?
Sokół Ostróda :D

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
23.02.2011 17:07    #17
Tak jak mówi BKS_Skrzat po pierwsze wiedza scoutów też ma wpływ, ale także rozłożenie atrybutów odnośnie pozycji, przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post, bo nie do końca go zrozumiałeś.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

0
23.02.2011 20:00    #18
Kleyo- nawet jeśli u scoutów rozłożenie atrybutów na daną pozycję jest kluczowe, to nadal nie daje to odpowiedzi na pytanie czy bardziej opłaca się kupić zawodnika, który ma większe PA czy takiego, który dostaje więcej gwiazdek od scouta. Oczywiście przyjmujemy, że obaj grają na tej samej pozycji, są oceniani przez tego samego scouta, który ma maksymalną wiedzę o ich kraju.

Pavulon Partyzant

Grupa: Ekspert
0
23.02.2011 21:43    #19
Wtedy lepiej zaufać swojemu instynktowi, opierając się na atrybutach tych zawodników i wybrać tego, który bardziej będzie pasował do naszej koncepcji gry. Poza tym gwiazdki mają mniejsze znaczenie niż słowna podpowiedź scouta odnośnie potencjału zawodnika, przynajmniej ja się opisem słownym bardziej kieruję, choćby zawodnik miał 1 gwiazdkę oceny potencjału.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.