Samolubni piłkarze

samir92 Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
12.03.2011, 17:10    Pytanie
Do tego, że Cristiano Ronaldo bombarduje bramkę potężnymi strzałami, jak tylko dostanie piłkę do nogi, nie patrząc na to, że jest pod sporym kątem i w dużej odległości od niej (w FM 2011, bo w rzeczywistości Cris już od dawna gra bardziej zespołowo), zdążyłem się już przyzwyczaić. Ale krew mnie zalewa, kiedy gracze tacy jak Higuain, Benzema, Di Maria, Leon czy nawet Oezil, czyli w świecie FM zawodnicy dużo mniej samolubni od CR7 mając do wyboru podanie do lepiej ustawionego i niepilnowanego partnera i rozwiązanie samodzielne, idą na przebój kończąc akcję strzałem z dużego kąta, który zazwyczaj ląduje na rękawicach bramkarza. Pytam, więc: co można zrobić, by gracze częściej podawali piłkę do lepiej ustawionych zawodników? Rozmawiać ze wszystkimi indywidualnie nie ma sensu, bo musiałbym powiedzieć coś prawie całej mojej formacji ofensywnej, a poza tym w oknie rozmów i tak nie ma takiej opcji. Są jakieś inne rozwiązania? Może coś w ustawieniach drużyny bądź indywidualnych?

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 12.03.2011, 17:10

Darkness... for me is where I shine

szycha333 Partyzant

0
12.03.2011 17:19    #1
Jaki mają atrybut "współpracy"?

sbartongo Partyzant

0
12.03.2011 18:12    #2
To zależy od wartosci jacy sa... samolibni, nieustępliwi, reputacja światowa itp... musisz takiego Ronaldo ustawić jako skrzydłowy z podaniami prostopadłymi na często i może pomóc jak nie bedzie w opcji ataku

rainfall248 Młody aktywista

0
12.03.2011 18:13    #3
W ustawieniach zmień strzały z dystansu na minimum, a zwiększ prostopadłe podania.
A najlepiej to raczej tam nie mieszaj, a w instrukcjach w trakcie meczu dawaj:
- Podania w pole karne
[quote=Teorie taktyczne '10]Opis: Polecenie dla zawodników, aby strzelali tylko wtedy gdy mają dogodną okazję.
Jak działa: Zmniejszenie ilości strzałów z dystansu.
Kiedy: Gdy zawodnicy strzelają ze zbyt daleka; gdy masz dużo oddanych strzałów, ale mało czystych sytuacji; gdy prowadzisz klub, w którym masz zawodników o niskich wartościach atrybutu strzały z dystansu.
[/quote]

machaj88 Młody aktywista

0
12.03.2011 19:38    #4
samir92@ - poruszanie się w ataku w przygotowaniu przedmeczowym, ew. zgranie jeśli tamto nic nie da

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
12.03.2011 19:43    #5
Krew zalewa jak zawodnik wychodzi z innym sam na sam i strzela z ostrego kata zamiast podać, gdzie tamten będzie miał praktycznie pustą bramkę...
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

0
12.03.2011 19:51    #6
@szycha333
Cris - 6, Higuain - 14, Benzema - 12, Dii Maria - 13, Oezil - 17(!)

[quote2=rainfall248]W ustawieniach zmień strzały z dystansu na minimum, a zwiększ prostopadłe podania.
A najlepiej to raczej tam nie mieszaj, a w instrukcjach w trakcie meczu dawaj:
- Podania w pole karne
[quote=Teorie taktyczne '10]Opis: Polecenie dla zawodników, aby strzelali tylko wtedy gdy mają dogodną okazję.
Jak działa: Zmniejszenie ilości strzałów z dystansu.
Kiedy: Gdy zawodnicy strzelają ze zbyt daleka; gdy masz dużo oddanych strzałów, ale mało czystych sytuacji; gdy prowadzisz klub, w którym masz zawodników o niskich wartościach atrybutu strzały z dystansu.
[/quote][/quote2]

W tym sęk, że ustawianie Ronaldo strzałów z dystansu na "rzadko" to by było marnotrawstwo. Kiedy Cris jest na wprost bramki i strzela z dystansu, to zazwyczaj trafia. Ale z kolei będąc na pozycji idealnej do dośrodkowania, CR7 wybiera strzał z dużej odległości i z ostrego kąta. Reszta wymienionych przeze mnie zawodników ma strzały z dystansu na "rzadko". Poza tym nie tyle chodzi mi o strzały z dystansu, a choćby o sytuację w której dwóch graczy jest ustawionych w jednej linii, a ten z piłką ma przed sobą rywala. Podanie do partnera i prawie pewny gol. Ale moi gracze wybierają akcję indywidualną. Więc raczej kombinować ze strzałami z dystansu nie ma co. Co do prostopadłych podań to wszyscy mają na "często", bo cała moja taktyka jest oparta na prostopadłych podaniach do skrzydłowych i napastnika. Więc to też nie to.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 12.03.2011 o godz. 19:57

machaj88 Młody aktywista

0
12.03.2011 20:02    #7
Jacko@ - krew zalewa dopiero gdy ten baran podaje prostopadle jak należy a podanie nie dochodzi ;/ (sytuacja sprzed chwili dosłownie, piłka przeleciała 2 metry przed piłkarzem który miał pustą bramę i nawet nie drgnął...) A raz w ogóle miałem tak że Chamberlain nie trafił na pustą ;/

Bojan ma dobry przegląd sytuacji, bardzo często podaje zamiast walić na chama. Ma u mnie współpraca 15, może to jest klucz. Podobnie Tiago Alves - współpraca 14, z tym że ten nieco rzadziej, woli jednak strzelać. Chyba na to wychodzi że minimalna współpraca musi wynosić 15

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 12.03.2011 o godz. 20:32

0
12.03.2011 22:10    #8
Oezil ma współpracę 17 i podaje niewiele częsciej od Crisa ze współpracą 6. Ale przed chwilą w meczu z Kopenhagą jakimś cudem CR7 podał do Alonso, który miał przed sobą pustą bramkę i gol! Pierwsz bezpośredni asysta Crisa w sezonie stała się faktem. A tak poza tym Ronaldo miał w tym meczu chyba z pięć analogicznych sytuacji i za każdym razem walił w bramkarza z ostrego kąta i to zza pola karnego.
Właściwie nadal nie znalazłem odpowiedzi na pytanie- to nie kwestia strzałów z dystansu, ani przygotowania do meczu (mam ustawione na poruszanie się w ataku), ani prostopadłych podań (prawie cała formacja ofensywna, w tym Cris na "często";).

rainfall248 Młody aktywista

0
12.03.2011 23:35    #9
Może zmniejsz swobodę taktyczną zawodników.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.