Mniej gwiazdek

samir92 Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
18.03.2011, 15:03    Pytanie
Witam!
Nie uaktywniłem budżetów transferowych w pierwszym oknie, by miec więcej środków do dyspozycji w drugim. Ale na początku gry sprawdziłem prze scouta piłkarzy, którzy byli priorytetowi na mojej liście transferowej. Przed drugim oknem sprawdziłem ich ponownie tym samym scoutem, by dowiedzieć się jak zmieniła się ich potencjalna cena. I co się okazało? Po niespełna pół roku zdecydowana większość testowanych graczy ma potencjał o pół, jedną lub, w skrajnych przypadkach, o półtora(!!!) gwiazdki mniejszy. Na dodatek ich wartość wcale nie zmalała- wprost przeciwnie, zawodnik wyceniany przed sezonem kosztuje o blisko 16 mln € więcej, mimo że jego potencjał zmalał o 1 gwiazdkę. Skąd te różnice? Dodam, że większość z tych graczy ma stałe PA i po sprawdzeniu historii i zapisów z początku sezonu okazało się, że żaden z nich nie miał poważniejszej kontuzji, regularnie grał w pierwszym składzie swojego zespołu, nie zanotował spadku kluczowych atrybutów.

//Edytowano 2 razy, ostatni raz 18.03.2011, 15:04

Darkness... for me is where I shine

pezot97 Partyzant

0
18.03.2011 15:47    #1
Mozliwe ze gwiazdki zmalaly gdyz twoj zespol jest teraz lepszy, a cena to dla tego ze pilkarze zaczeli grac i cena skacze za forme. Zawsze tak jest z ta cena, na przyklad Pavel Sitko do kupienia za 300 tys euro po dwoch i pol miesiaca 2,1 mln euro
Denn du bisst, was du isst. R+

serotonin Partyzant

0
18.03.2011 16:07    #2
Z tymi gwiazdkami w ogóle to jedna wielka ściema :)

0
18.03.2011 16:11    #3
[quote=pezot97]Mozliwe ze gwiazdki zmalaly gdyz twoj zespol jest teraz lepszy, a cena to dla tego ze pilkarze zaczeli grac i cena skacze za forme. Zawsze tak jest z ta cena, na przyklad Pavel Sitko do kupienia za 300 tys euro po dwoch i pol miesiaca 2,1 mln euro[/quote]
Co do tego, że moi zawodnicy są lepsi, to bym oponował. Sprawdzam głównie zawodników na pozycje OP i DPŚ, bo na tych mam braki. Sergio Ramosowi, czyli mojemu najlepszemu OP nie wzrósł żaden atrybut (sprawdzałem), a mojemu najlepszemu DPŚ, Xabi Alonso, część satów wręcz spadła, bo miał 3- miesięczną kontuzję, a testowani gracze wypadają przy nich gorzej o 1 lub 1,5 gwiazdki.
Co lepsze są gracze, którym gwiazdki nie opadły, a grają na tej samej pozycji, co inni którzy tych gwiazdek mają mniej, więc są porównywani z tym samym najlepszym graczem na danej pozycji w moim zespole. Więc jeśli taki Santon ma 1 gwiazdkę mniej i jest porównywany do Ramosa, to Rafael, grający na tej samej pozycji również powinien stracić jedną gwiazdkę. A o dziwo ma tyle samo.

Ekstremalnym przypadkiem jest Paulo Henrique - OPŚ, a moim najlepszym na tej pozycji jest Kaka (po 4- miesięcznej kontuzji). Kace co najmniej 5 atrybutów spadło o 1 lub 2, a Paulo Henrique mając u scouta w ocenie na początku gry 4 gwiazdki, teraz ma 3.

// Edytowano 4 razy, ostatni raz 18.03.2011 o godz. 16:26

pezot97 Partyzant

0
18.03.2011 16:26    #4
Może wygrałeś jakiś turniej albo coś co zwiększa reputacje. Przecież gwiazdki to porownanie do twoich pilkarzy. 3 gwiazdki to jest taki poziom jak twój zawodnik najlepszy na tej pozycji. Może to tez byc blad twoich skautów. Wczesniej myslalem ze atrybuty scoutow nie maja znaczenia, ale teraz wyslalem dwoch skautow do jednego zawodnika i jeden pokazywal 3,5 gwazdki umiejetnosci a drugi 3. A co do potencjalu to nie zawsze mowia dobrze. Scout znalazl goscia ma 4,5 gwiazdki. Sprawdzilem go genie scoutem i okazalo sie ze pa ma 123, gdzie u mnie to takie ca to normalny zawodnik

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 18.03.2011 o godz. 16:35

Denn du bisst, was du isst. R+

buczek93 Młody aktywista

0
18.03.2011 18:03    #5
Primo - zwiększyła ci się reputacja. Grając w 2010 doprowadziłem Real do poziomu nieosiągalnego przez nic innego na świecie i każdy który kopacz, który podpisywał ze mną kontrakt, nawet jeżeli był na podobnym poziomie atrybutowym i ukrytym co podstawowy zawodnik, był oceniany dużo gorzej. Po prostu nowy transfer musi przekonać do siebie sztab, żeby jakieś tam "gwiazdki" poszły mu w górę. No i regularnie grać na dobrym poziomie - FM ocenia chyba każdego nowego nabytka jako frajera, co pierwszy raz w życiu na treningu jest a wcześniej kopał piłkę z Murzynami na sawannie czy w lesie równikowym (nawet jeżeli przybył ze znanej Europejskiej/Światowej marki). Olej gwiazdki, sprawdzaj same atryby + ukryte i opiniami skautów się nie przejmuj ;]

0
18.03.2011 18:47    #6
Reputacja, wydaje mi się, zwiększa się dopiero po sezonie. A ja w nowej karierze nie rozegrałem nawet połowy. Poza tym to nadal nie tłumaczy dlaczego jednym, te gwiazdki spadły, a innym nie, mimo że grają na tej samej pozycji, są porównywani z tym samym piłkarzem i oceniani przez tego samego scouta (ocena potencjału-20, ocena umiejętności-20, pełna wiedza o krajach, z których pochodzą testowani piłkarze).

P.S.Nawet jeśli reputacja mi się zwiększyła po połowie sezonu (w co wątpię), to jak ona wpływa na ocenę potencjału gracza?

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 18.03.2011 o godz. 18:50

0
18.03.2011 19:04    #7
Zaczynam myśleć, że po prostu na początku sezonu był oceniany pełny potencjał tych zawodników. Minęło pół roku, oni nie zaliczyli jakiegos szczególnego skoku jakości, więc prawdopodobnie nie mają już szans na osiągnięcie całości potencjału. Czy coś takiego jest możliwe? Czy gracz może stracić 1 czy 1,5 gwiazdki ze swego potencjału dlatego, że przez pół roku grał w słąbym klubie lub grał mało albo po prostu nie poczynił znacznych postępów na treningach?

Tittoro Partyzant

0
18.03.2011 20:29    #8
Sprawdź potencjał tych "osłabionych" zawodników nie za pomocą scouta ,ale za pomocą trenerów(sprowadź ich na testy)

0
19.03.2011 13:55    #9
@Tittoro
I co mi to da? Bo szczerze mówiąc chyba nigdy nie korzystałem z tej opcji. Dostanę jakąś dokładniejszą ocenę gracza czy co?

Spróbuję też sprawdzić każdego gracza przypisanym do niego personalnie scoutem. Zrobię save'a i pościągam scoutów, którzy bardzo dokładnie sprawdzą każdego zawodnika. Mam tylko pytanie- czy wiedza o kraju, z którego ściągamy gracza odnosi się do ligi, w której gra czy kraju pochodzenia?

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 19.03.2011 o godz. 13:57

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.