Zawodnicy mnie nie sluchają

wujeks Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
08.06.2011, 21:16    Pytanie
Witajcie!

To mój pierwszy post, więc chciałbym z wszystkimi gorąco się przywitać :) Planowałem zacząć jeszcze od jakiegoś małego przedstawienia swojej osoby, ale uznałem, że nikomu nie będzie chciało się tego czytać, więc lepiej przejdę do setna sprawy.
Ostatnio zacząłem grę Pogonią. No i mam problem z moimi graczami... Nie wiem co zrobić, żeby wykonywali moje polecenia taktyczne... Czasem potrafią zagrać jak z nut, robią to co im każę, a czasem to kompletna porażka w ich wykonaniu. O ile gdy byłem jeszcze w I lidze tak bardzo się tym nie przejmowałem. Ze słabeuszami zawsze coś się szczęśliwie trafiło i jakieś punkty były, o tyle w Ekstraklasie nie jest już tak kolorowo i strasznie denerwują mnie tak głupio rozegrane mecze... Ja tego nie rozumiem... Ustawiam bramkarzowi, aby podawał krótko - w jednym meczu gra tak jak mu kazałem, a w drugim wykopuje wszystko do przodu i piłkę przejmują obrońcy. Każę im grać środkiem i w jednym właśnie tak rozgrywają piłkę, a w drugim przerzucają się tylko między skrzydłami... Ustawiam im aby nie strzelali z dystansu - w jednym meczu ładnie rozgrywają piłkę jak po sznurku, a w drugim jak tylko dostaną piłkę to kopią byle w stronę bramki, mimo iż niekryty stoi w o wiele lepszej pozycji inny zawodnik... Ustawiam ścisłe krycie na jednym graczu i agresywny odbiór, a ten przebiega przez pół boiska, wypuszcza sobie piłkę na parę metrów i potem jeszcze strzela, a piłka wpada do siatki po drodze mijając rozstępujących się obrońców. Ja rozumiem, że nie wszystko da się wygrać, że można marnować wiele okazji, nawet nie trafić do pustej bramki z 5 metrów... Ale po prostu chciałbym żeby moi zawodnicy grali tak jak ich o to proszę... Nic więcej. Co mam poradzić na taką sytuację? Czyja to wina? Moja, graczy? A może ta gra po prostu taka jest?

Pozdrawiam serdecznie,
wujeks

Zymon Partyzant

0
08.06.2011 21:33    #1
Miałem podobnie w fm2008 a teraz fm2007.W fm2008 Legia potrafilem wygrac 4:0 z Sevilla a potem dostac becki od Poloni Bytom.To chyba taki urok tych gier.Może powinienes ograniczyc im swobode taktyki?
był - będzie - jest zawsze IKS!

loswariatos Młody aktywista

0
08.06.2011 22:08    #2
Oglądasz cały mecz czy tylko fragmenty?
meglio fascista che frocio

wujeks Partyzant

0
08.06.2011 22:39    #3
[quote=Zymon]Miałem podobnie w fm2008 a teraz fm2007.W fm2008 Legia potrafilem wygrac 4:0 z Sevilla a potem dostac becki od Poloni Bytom.To chyba taki urok tych gier.Może powinienes ograniczyc im swobode taktyki?[/quote]

Mają już ograniczoną swobodę, nie pomogło... Ja nie mam pretensji, że mnie ktoś pokona, tylko do tego, że piłkarze grają zupełnie inaczej niż im karzę...

[quote=loswariatos]Oglądasz cały mecz czy tylko fragmenty?[/quote]

Oglądam rozszerzoną relację.

Ostatnio już mnie doprowadzili do takich nerwów, że wyłączyłem grę bez zapisania po meczu... Wiadomo jak takie coś się kończy, zupełnie straciłem zapał i motywację do gry... Szkoda, chyba będę musiał teraz zaczynać od początku...

0
08.06.2011 22:47    #4
Hmm... może bramkarz nie gra krótko bo przeciwnik wywiera presję na obrońcach? Przerzucanie skrzydłami również może być spowodowane pressingiem lub agresywnym atakiem rywala na Twoich graczy środka pola. Instrukcje na przeciwnika mogą pomóc ale również mogą posypać taktykę bo np. pressing stosuje nie ten zawodnik co byś chciał. Te problemy dzieją się na wyjazdach czy nie ma reguły?

wujeks Partyzant

0
08.06.2011 22:56    #5
Raczej nie ma reguły... Potrafią zagrać jak im rozrysowałem dobrze i w domu, i na wyjedźcie, ale tak samo potrafią i na swoim boisku, i na boisku rywala wszystko spartaczyć.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 08.06.2011 o godz. 23:01

0
08.06.2011 23:10    #6
Jak dla mnie to są dwa wyjścia. Albo problem z motywacją albo dobra kasacja Twojej taktyki przez rywala. Póki co nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Del Partyzant

0
10.06.2011 15:11    #7
U mnie w Juve to norma... Ustawione mam Buffonowi krótkie rozegranie ZAWSZE, podania do prawego obrońcy, ale nie zbyt często się to zdarza.. podejrzewam, że to zależy też od twojej taktyki, w sensie nastawienia. Czy grasz Kontrolą czy kontratakiem czy ofensywą. Tak samo chyba mają na to wpływ polecenia z ławki. Wydaje mi się, że jeśli dasz im "gra do napastników", to nawet bramkarz będzie wybijał piłkę byle tylko do napastnika. Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi.
Ja mam inny problem.
Mianowicie w moim składzie rzuty karne z reguły wykonuje S.Giovinco. Jednak ważyły się losy króla strzelców dla F.Machedy i po rozpoczęciu meczu zmieniłem w ustawieniach, żeby to on strzelał ewentualne karne.
Ale nie wiem czemu gra mnie nie posłuchała. Podczas meczu miałem 3(!) rzuty karne, wszystkie strzelał Giovinco, mimo że go nie było na liście.
To błąd gry czy też problem z "usłuchaniem" zawodników?

jaqb Partyzant

0
01.07.2011 11:38    #8
Może taktyka. Jeżeli np. masz ustawione kontrataki w taktyce to bramkarz będzie się starał jak najczęściej wykopywać piłkę do przodu, to samo jak masz ustawione piłka do napastników. Poza tym, jak zawodnicy mają niską koncentrację to nie wykonują poleceń idealnie.

GuMkAzMaJtEk Partyzant

0
01.07.2011 14:32    #9
Wprowadzanie piłki przez bramkarza można dostosować do rywala. Jeżeli gra z wysuniętymi skrzydłowymi i jednym napastnikiem to przy wprowadzeniu do bocznego obrońcy skrzydłowy skraca mu pole, a napastnik odcina środkowego obrońcę z rozegrania. Bramkarz chce unikać takich sytuacji. Opłaca się wtedy wprowadzać piłkę do środkowego defensora gdzie zespół będzie miał przewagę 2x1. Gdy gra dwoma napastnikami opłaca się podawać do boku. Gdy gra trzema to każde podanie w linii obrony, nie tylko od golkipera, jest niebezpieczne. Takie są moje sugestie.
Czy swobodę mają ograniczoną indywidualnie czy zespołowo?

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution