Dziwne zachowania na rynku transferowym

Cz4ki Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
28.06.2011, 23:07    Pytanie
Witam,
Gram Ajaxem Amsterdam od 5 sezonów, jak każdy chciałem ściągać do zespołu młodych piłkarzy za "drobne", a sprzedawać za grube pieniądze. Lecz od samego początku miałem z tym problemy. Piłkarzy kupuje za nie więcej niż 5mln euro(po za wyjątkami). Problem opisze na jakimś przykładzie.
Mam piłkarza X którego kupiłem za 2,5 mln euro i tyle wynosi w tym momencie jego cena rynkowa. Zakładając ze ma udany sezon jego wartość rośnie do np. 3,2mln. Oczywiście są chętni na tego grajka lecz kwoty jakie proponują wynoszą grubo poniżej ceny rynkowej, albo ją osiągają. Ogólny zysk 700tys euro w ciągu sezonu, przyznacie, nie jest zbyt satysfakcjonujący.
Przykłady: Aissati, Suk, de Zeeuw, El Hamdaoui - sprzedani po cenie rynkowej po udanych sezonach średnia ocen powyżej 7,20,
Suarez wart 7,5mln cudem sprzedany za 7mln po dobrym sezonie,
Toby Alderweireld warty 5mln sprzedany za 7,5mln euro po swietnym sezonie srednia nota 7,54,
Christian Eriksen wart 5,25mln sprzedany za 10,5mln, bylem już zadowolony ;)
Sytuacja jest dziwna gdyż chcąc kupić piłkarza z innego klubu o takiej wartości muszę liczyć się z kosztem ok 10mln euro, czyli 3 krotnie przepłacając.
Myślałem, że wpływ ma reputacja klubu, ale patrze na inne holenderskie kluby i bez problemu osiągają po 20-30mln euro zysku z transferów w trakcje całego okienka. Ja natomiast co rok jestem na minus, zyskuje tylko na wychowankach. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacja, czy grając dłużej będę dostawał większe pieniądze?
Pozdrawiam

handballer Żołnierz frontu ideologicznego

0
28.06.2011 23:48    #1
Jak nie masz pacza 11.3 to zainstaluj. Jak masz to nie wiem dlaczego tak się dzieje, ja nie mam takich problemów

Użytkownik uznał post za pomocny

gruchalbn Żołnierz frontu ideologicznego

0
28.06.2011 23:48    #2
Z początku też miałem ten sam problem, ale wyszedłem z założenia że sprzedaje tylko tych za których same kluby składają mi propozycje bez żadnego "proponowania".
Jeżeli już na siłę chcesz sprzedaj kogoś to najpierw porozmawiaj z nim o tym że go wystawiasz bo wówczas jakoś łatwiej przychodzi ich sprzedaż (takie przynajmniej mam wrażenie, a dość dużo czasu straciłem przez FM2011 :P).
Oferując piłkarza nigdy nie zaznaczaj opcji by automatycznie wystawiało go na listę bo wówczas też rola w klubie się zmienia i jego wartość też spada.
Przy sprzedaży warto zaznaczać opcje organizacji sparingów bo zawsze za darmo można je rozegrać a zawsze jakaś kasa z biletów jest.
Dodatkowo ja zawsze wybieram opcje "procent z następnej sprzedaży" minimum 30%, a zazwyczaj jest to 45-50%.
A tak przy okazji nie zawsze ważna jest średnia, często ważniejsza jest ilość występów w sezonie a również w jakim wieku jest dany gracz.
Pamiętaj że im dłuższy kontrakt i wyższy status w drużynie tym więcej udaje się wyciągnąć kasy za piłkarza.

mq1 Partyzant

0
28.06.2011 23:49    #3
Jak próbujesz sprzedać piłkarza? Wystawiasz na listę transferową i czekasz na oferty, czy proponujesz danym klubom? Jeśli wybierasz drugą opcję, to próbuj proponować cenę x3, a nawet x4 wartości rynkowej. Z reguły będziesz otrzymywać oferty opiewające na kwotę taką jaka wynosi jego wartość bądź podwójna, jednak niektóre kluby mają to do siebie że "przepłacają". Na moich save takim był Colo Colo który za piłkarza wartego 3,5M potrafił bez problemu wydać nawet 15M - i to w całości, bez rat. Sprawdza się głównie wśród piłkarzy młodych którzy mieli za sobą bardzo udany sezon, jednak można spróbować z innymi.

PS
Tak jak wspomniał @gruchalbn, dorzucaj zawsze "Procent z następnej sprzedaży", najlepiej na 50%. Czasami możesz na tym zarobić więcej niż na transferze, a jeśli potrzebujesz szybkiej gotówki to możesz wykupić klauzulę od klubu.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 28.06.2011 o godz. 23:52

Czarodziejski Partyzant

0
29.06.2011 11:02    #4
[quote=mq1]
PS
Tak jak wspomniał @gruchalbn, dorzucaj zawsze "Procent z następnej sprzedaży", najlepiej na 50%. Czasami możesz na tym zarobić więcej niż na transferze, a jeśli potrzebujesz szybkiej gotówki to możesz wykupić klauzulę od klubu.[/quote]

Ja z takich pieniędzy żyję. Zazwyczaj cały sezon jestem na minusie. Nie są to małe kwoty, jakieś minus 20 mln funtów, bywa lepiej. Wtedy mam dużo klauzul, które sprzedaje oraz pieniądze za prawa do transmisji i udaje mi się wyjść na swoje.
Każdy piłkarz, który ode mnie odchodzi, niezależnie od wieku ma 35-50% z przyszłego transferu. (Sprzedałem kiedyś 32 letniego Enzo Marescę za 1 mln, po udanym sezonie w Burnley przeszedł do Fulham za 10 mln, a miałem 50% z tego :)).
Też mam problem ze sprzedaniem zawodnika, jednak u mnie jest inny...
Nikt nie chce kupić piłkarza 21 letniego za 3 mln, ze średnią 7,34.
Albo mam śmieszne oferty (Widział kto kiedyś, by król strzelców Premier Leauge miał oferty rzędu 2,5 mln?!) lub astronomiczne za rezerwowych (Piłkarzyna zagrał 10 meczów w sezonie i wylądował w Liverpoolu za 12 mln).

Tome888 Partyzant

0
29.06.2011 11:09    #5
[quote2=Czarodziejski]
Też mam problem ze sprzedaniem zawodnika, jednak u mnie jest inny...
Nikt nie chce kupić piłkarza 21 letniego za 3 mln, ze średnią 7,34.
Albo mam śmieszne oferty (Widział kto kiedyś, by król strzelców Premier Leauge miał oferty rzędu 2,5 mln?!) lub astronomiczne za rezerwowych (Piłkarzyna zagrał 10 meczów w sezonie i wylądował w Liverpoolu za 12 mln).[/quote2]

[quote=handballer]Jak nie masz pacza 11.3 to zainstaluj. Jak masz to nie wiem dlaczego tak się dzieje, ja nie mam takich problemów[/quote]

Czarodziejski Partyzant

0
29.06.2011 12:17    #6
To i tak nic, w porównaniu do "losowości" Football Managera 2011.
Przeciwnik, który walczy ze mną bezpośrednio o 4 miejsce w lidze przegrywa swój mecz. Ja gram z zespołem, który nie wygrał nawet jednego spotkania w tym sezonie, zajmując dzięki temu 20 pozycję ze 4 punktami po 30 kolejkach.
Dzień przed tym "losowość" połamała nogi moim 2 środkowym pomocnikom (gram 442), trzeci jest na meczu reprezentacji, a czwarty ma zawieszenie. Gdy jakoś udaje mi się skompletować 11, kontuzji doznają moi dwaj napastnicy. Wygrali 1;0, oddając 1 strzał na bramkę. Nie muszę chyba mówić, iż miałem ich 31 (?). Dramat dosięgnął także bramkarzy, łącznie z juniorami - zdrowy był jeden. W następnym meczu miałem "Crasha" i musiałem powtarzać, co ciekawe, pomocnicy tym razem pozrywali tylko więzadła, a mecz wygrałem 3:0...

Cz4ki Partyzant

0
29.06.2011 15:24    #7
[quote=mq1]Jak próbujesz sprzedać piłkarza? Wystawiasz na listę transferową i czekasz na oferty, czy proponujesz danym klubom?
[/quote]
Proponuje niekiedy klubom z cena 2x wyższą udało się tak sprzedać Eriksena(wart 5mln sprzedany za 10mln).Irytuje mnie jednak to, że taka Barcelona czy MU składają propozycje niższe od ceny rynkowej. Jedynym kołem ratunkowym jest właśnie opcja % z następnego transferu, za każdym razem daje 50%. Zauważyłem tez ze pieniądze wpływają w ratach. Nie wystawiam na listę transferowa piłkarzy, bo źle to wpływa na morale, z tego co zauważyłem.
Co do liczby meczów w sezonie, fakt robię częste zmiany, wystawiam takie jedenastki żeby wszyscy mieli kondycje 100%, często do następnego meczu wystawiam zupełnie nowa jedenastkę. Podstawowi piłkarze rozgrywają ok meczów. Możliwe, że to wpływa na kwoty proponowane przez inne kluby. Jednak mimo wszystko bardzo fajnie się gra, zamiast zarabiać na transferach zarabiam na wygrywaniu trofeów, a to chyba lepsze.
Tymczasem zainstaluje patcha 11.3 i poczekam do następnego okienka transferowego ;)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.