Defensywne rzuty rożne.

dande Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
04.07.2011, 01:08    Pytanie
Witam,
tematu szukałem, niestety znalazłem tylko o ofensywnych rzutach rożnych.
O co chodzi. Gram aktualnie trzeci sezon zespołem Crawley Town. W ciągu pierwszych dwóch 2 awanse, choć łatwo nie było. Teraz gram w League One. I mam pewien problem. Zauważyłem to od początku gry tym zespołem. Mianowicie śmiem stwierdzić, że 1/3 bramek jaką tracę - jak nie więcej - to tracę po rzutach rożnych przeciwników. Próbowałem wszelkich zmian. O ile w pierwszym sezonie przegrałem zaledwie 3 mecze i wszystkich biłem na głowę, to mi to jakoś nie przeszkadzało, to z czasem gdy poprzeczka poszła w górę, zaczęły mnie irytować te bramki. Kadrę uważam, że mam bardzo w porządku jak na ten zespół (po 14 meczach w League One - 5 miejsce). Gram ustawieniem 4-2-2-2 (lub 4-2-4 jak ją gra nazwała) - z dwoma ofensywnymi skrzydłowymi jako schodzący napastnicy. Czy ma ktoś może jakiś sposób jak ograniczyć bramki tracone po rzutach rożnych? Z góry dziękuję za radę.

Cinek1013 Partyzant

0
04.07.2011 09:33    #1
http://www.cmrev(...)ych.html
Oj coś słabo szukałeś :)
Ale do rzeczy tam pisali juz inni uzytkownicy tego forum
Osobiscie mi pomogla wypowiedz Magicc-a :)
Ustawiłem tak jak on i nie stracilem zadnej bramki od 10-sieciu meczy z rzutu rożnego :)
Jesli nie to to masz tam jeszcze kilka innych wypowiedzi :)

dande Partyzant

0
04.07.2011 11:00    #2
Mam bardzo podobne ustawienie jak Magicc, z tego topicu co przesłałeś, a mimo to nadal nie jest za dobrze...

buczek93 Młody aktywista

0
04.07.2011 12:17    #3
Zmień defensorów, ich ustawienie na ultradefensywne, daj im krótkie krycie rywali, możesz też wymienić bramkarza (o ile puszcza szmaty). Spróbuj też ściągnąć więcej graczy z pola do swojej szesnastki

Magicc Ekspert

0
04.07.2011 12:31    #4
Jeszcze warto sprawdzić skąd padają te bramki po rogach - bo co innego gdy lecą po dośrodkowaniach na krótki róg, co innego jeśli na długi, a jeszcze co innego gdy wpadają po strzałach z dystansu po wrzutce przed pole karne. Jeżeli jest jakaś wybijająca się okoliczności to trzeba się postarać o zapełnienie dziury w danej strefie (np. zamiast jednego gracza z przodu polecić mu stanie pod polem karnym przy rożnych).

No i trening przedmeczowy - czasami potrenowanie przez jakiś czas "defensywnych stałych fragmentów" potrafi pomóc.

Cinek1013 Partyzant

0
04.07.2011 12:31    #5
dande tutaj nie chodzi o to zeby bylo bardzo podobne :)
Ma byc identyczne :)
Sprawdz sobie jeszcze czy dobrze graja głowa :)
Moze ustawiasz najlepszych defensorów(jesli chodzi o gre glowa) na krotkim i dlugim slupku :)

dande Partyzant

0
04.07.2011 12:38    #6
Ogólnie śledząc tracone bramki z rzutów rożnych to najwięcej ich pada z dośrodkowania na środek pola bramkowego. Myślę, że straconych bramek po rożnych w ten sposób to będzie 80-90%. Druga wielkość to wybicie piłki przez obrońce przed pole karne i strzał z dystansu - resztę sposobów na tracenie bramek to marginalny procent. Defensywne stałe fragmenty gry zawsze trenuję w sezonie przez jakiś czas, ale nie zauważam zbytnio progresu. Ogólnie jest to irytujące bo nawet gdy wygrywam 3-0, dwa rzuty rożne przeciwnika (często też wolne z boku boiska) i jest 3-2 i zaczyna być nerwowo... Zdarzały się porażki po dwóch rożnych przeciwnikach i bramkarza - Boga, co bronił wszystko, pomimo szturmowych ataków.

Pamiętajcie, że to jednak beniaminek League One. Trzeci poziom rozgrywek. Najlepszym obrońcą jest Pulido z Atletico Madryt (sam się zdziwiłem, że przeszedł), reszta defensorów też niczego sobie - jak na taki zespół. Bramkarza mam doświadczonego 34 letniego Rabóczki. I także nie raz ratuje mi tyłek. A w ustawieniach def. rzutów rożnych szukałem wielu pomysłów...

dande Partyzant

0
08.07.2011 13:32    #7
Odświeżam.

dande Partyzant

0
08.07.2011 22:22    #8
Będę ponawiał do skutku.

Już mnie wku... denerwuje tracenie bramek w praktycznie co drugim meczu po rożnym. I to najczęściej w pierwszych 20 minutach... Nawet z ciołkami co walczą o utrzymanie. I to obojętnie czy gram u siebie czy na wyjeździe...

xxxDymaxxx Partyzant

0
09.07.2011 18:40    #9
Jeśli masz problemy w początkowej fazie meczu to może mieć na to wpływ motywacja, a raczej jej brak. Postaraj się zmotywować zawodników defensywnych, ewentualnie wprowadź jakieś rotacje w składzie.
Co do wcześniejszego posta to powiem, że tez miałem ten problem grając bodajże Newcastle. Na razie mam małą przerwę od FM więc nie wszystko mogę dobrze pamiętać, ale u mnie było mniej-więcej tak:
domyślnie miałem stoperów na krycie wysokiego, boczni na krycie słupków, napastnik/skrzydłowi nastawiony z przodu na kontrę, przed polem karnym dałem ofensywnego napastnika/rozgrywajacego, jakos tak. Ten zawodnik stojacy przed polem karnym powinien pomóc zredukować straty po strzale z dystansu wybitej piłki. Jednak tak jak Ty wiele bramek traciłem ciągle po dośrodkowaniach na środek. Z tego co pamietam po pewnym czasie miałem juz w miarę stały skład więc po analizie zawodników dodałem kolejnych 2 silnych w miarę skocznych do krycia wysokiego, u mnei był to chyba lewy obrońca i def pomocnik i ta, niby kosmetyczna zmiana przyniosła olbrzymie rezultaty. Owszem nadal traciłem bramki po rożnych, ale znacznie żadziej i było to efektem "lepszości" atakujących ,a nie jak wcześniej "gorszości" moich defensorów.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution