Defensywne rzuty rożne.

dande Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
04.07.2011, 01:08    Pytanie
Witam,
tematu szukałem, niestety znalazłem tylko o ofensywnych rzutach rożnych.
O co chodzi. Gram aktualnie trzeci sezon zespołem Crawley Town. W ciągu pierwszych dwóch 2 awanse, choć łatwo nie było. Teraz gram w League One. I mam pewien problem. Zauważyłem to od początku gry tym zespołem. Mianowicie śmiem stwierdzić, że 1/3 bramek jaką tracę - jak nie więcej - to tracę po rzutach rożnych przeciwników. Próbowałem wszelkich zmian. O ile w pierwszym sezonie przegrałem zaledwie 3 mecze i wszystkich biłem na głowę, to mi to jakoś nie przeszkadzało, to z czasem gdy poprzeczka poszła w górę, zaczęły mnie irytować te bramki. Kadrę uważam, że mam bardzo w porządku jak na ten zespół (po 14 meczach w League One - 5 miejsce). Gram ustawieniem 4-2-2-2 (lub 4-2-4 jak ją gra nazwała) - z dwoma ofensywnymi skrzydłowymi jako schodzący napastnicy. Czy ma ktoś może jakiś sposób jak ograniczyć bramki tracone po rzutach rożnych? Z góry dziękuję za radę.

dande Partyzant

0
12.07.2011 21:42    #10
Odświeżam po raz enty, zapewne nie ostatni.

Gram z cieciami - 2 rożne i strzelili mi 2 bramki. No nie pojmuję tego...

dande Partyzant

0
12.07.2011 23:00    #11
Ja już nie proszę, a BŁAGAM o pomoc... Co rzut rożny lub dośrodkowanie z boku boiska to gol dla przeciwnika...

dande Partyzant

0
14.07.2011 18:35    #12
Na prawdę chciałbym waszej pomocy. Na pewno jest ktoś kto traci niewiele bramek z rzutów rożnych...
W pierwszych trzech meczach nowego sezonu straciłem 6 bramek - z tego 5 z rzutów rożnych...

POMOCY!!

TheKronos Partyzant

0
14.07.2011 21:40    #13
1. Jaki wysoki jest twój skład? Ilu masz powyżej lub równo a)190 b)185 c)180 a ilu poniżej d)180?
2. Jakie role mają poszczególni piłkarze (wzrost (a/b/c/d) -rola)?
3. Jaki jest stosunek goli strzelonych przez Ciebie z rzutów rożnych do goli przeciwnika?

dande Partyzant

0
14.07.2011 23:01    #14
1. a) 1
b) 2 + 1 GK
c) 5
d) 2

2. a) wysoki
b) krótki słupek, krycie - no i bramkarz
c) wysoki, 2x krycie, skraj pola karnego, przód
d) przód (160 cm), długi słupek
Pierwsza 11stka.

3. W pierwszych 8 meczach - 3 gole strzelone z rożnych, 6 straconych... Jednak to początek sezonu, jestem pewien, że to się jeszcze zmieni...

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
15.07.2011 10:08    #15
Ja bramek po stałych fragmentach nie tracę praktycznie wcale. Mój sposób (gram głębokim 4-2-3-1):
GK - wiadomo, domyślnie
DCs - kryj wysokiego
DSs - krótki słupek / długi słupek
DMs - kryj niskiego
AM - krycie
ST - krycie
AML - przed polem karnym
AMR - przód

+ zaznaczone kontrataki. Z tego patentu korzystam praktycznie w każdej karierze w FM 11, zmieniam co najwyżej ofensywne stałe fragmenty. Średnio na ok. 40 gier w sezonie tracę (oczywiście w zależności od drużyny) niecałą bramkę na mecz, niech będzie, że 40 w sezonie, z czego po stałych fragmentach może 5.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

TheKronos Partyzant

0
15.07.2011 11:31    #16
Ja zawsze analizuje rywala pod względem wysokości. Jeżeli ma np. 3 wysokich daj 3 najwyższych (i najskoczniejszych) na krycie wysokiego. Najniższy napastnik przód. Na krótki słupek idzie najlepiej boczny obrońca ale koniecznie ten wyższy. Często przecina dośrodkowania na długi słupek lub nawet na środek. Na długi słupek może iść ktoś niższy najlepiej z możliwie dużym atrybutem odbioru. Dalej 2 najniższych idzie na cofnij. Robią oni zamieszanie i tworzą przewagę liczebną w polu karnym. Reszta na krycie.

Czyli:
a)wysoki
b)krótki słupek,wysoki
c)długi słupek, krycie, krycie, krycie, cofnij (najniższy atrybut skoczności)
d)przód, cofnij

Ja nie daję nikogo pod pole karne nie zdarza się by dośrodkowania tam szły a nie spełnia on roli łącznika między polem karnym a kontratakującym przodem (przynajmniej u mnie). A jeżeli grasz pressingiem to nie musisz martwić się o dobitki bo zawodnicy z pola karnego szybko dobiegają do takiego delikwenta. Ewentualnie gdy masz krycie strefowe i grasz bez pressingu możesz dać tam jednego d) pod polem zamiast cofnij.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 15.07.2011 o godz. 11:33

Użytkownik uznał post za pomocny

0
15.07.2011 11:51    #17
TheKronos - pomysł wydaje się ciekawy. Ja jednak polecam mimo wszystko jednego zawodnika ustawić pod polem karnym. Najlepiej dobrze podającego, z wysokimi atrybutami decyzji, podań i teamwork. Jeśli dostanie on piłkę, to dzięki decyzjom odpowiednio wybierze partnera, któremu podać piłkę (zawodnik z przodu), dzięki podaniom poda ją celnie, zaś dzięki teamworkowi, jeśli tylko w strategii meczowej zaznaczone są kontrataki, możemy być spokojni, że właśnie do zawodnika z przodu będzie starał się podawać (atrybut ten odpowiada za procent zagrań, które są w danej chwili najlepsze dla drużyny). Z przodu zaś niekoniecznie stać musi napastnik - w popularnych taktykach z jednym atakującym, napastnik często przyzwoicie gra głową. Ja z przodu zostawiam przeważnie ofensywnych skrzydłowych - miewają dobre atrybuty ofensywne i - przede wszystkim - są szybcy, co przy skutecznej kontrze jest kluczowe.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

dande Partyzant

0
15.07.2011 12:09    #18
@oldgunz - cały mecz grać strategią kontraataków? W moim ustawieniu to nie wyjdzie - gram 4-4-2 z dwoma schodzącymi napastnikami na skrzydle. Próbowałem kiedyś grać 4-1-2-2-1 z DM, dwoma schodzącymi napastnikami i jednym snajperem. Taktyka była skuteczna o tyle, że traciłem baaaaaaardzo mało bramek - czy to z gry czy to ze stałych fragmentów gry. Jednak wtedy był problem ze skutecznością... Grałem wówczas Porto i miałem strasznie dużo remisów po 0-0, a większość zwycięstw kończyło się 1-0 lub 2-0 - mimo, że miałem zabójcę Hulka.
W Crawley Town mam świetnych skrzydłowych i oni są siłą napędową drużyny.

@TheKronos - pomysł wydaje się świetny i wiele sensu i logiki jest w tym co napisałeś. Ogólnie rzecz biorąc najbardziej wartościowa odpowiedź póki co jak dla mnie. Na pewno spróbuję zrobić tak jak napisałeś. Jeżeli chodzi o rożne to już jestem praktycznie zdesperowany. I tak, gram intensywniejszym pressingiem. @oldgunz - też jednak uważam, że pod polem karnym ktoś się przyda - zarówno dla podań, jak i dla przeszkadzania w strzałach z dystansu przy wybiciu piłki.

0
15.07.2011 12:21    #19
dande - nie cały mecz grać strategią 'Kontratak', lecz mieć kontrataki zaznaczone w ekranie strategii. Możesz rozegrać cały mecz i 'Przewagą liczebną', a kontry również możesz zaznaczyć. Ich nie zaznaczenie przy defensywnych rzutach rożnych prowadzić będzie do rzadszych kontr po odzyskaniu piłki.

- Bob Paisley

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.