FM 11.3 Formacja

kosior145 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
08.07.2011, 14:56    Pytanie
Mam Pytanie, jaka formacja najlepiej spisuje sie na łatce 11.3, zauwazyłem ze
4-4-2 cienko idzie, a na 4-3-3 nawet dobrze, a jakie wasze zdanie ?

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
08.07.2011 15:10    #1
4 obrońców, defensywny pomocnik, dwóch środkowych pomocników, trzech napastników. Choć świetnie sprawdza się też prawie standardowe 4-1-3-2.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

kosior145 Partyzant

0
08.07.2011 15:19    #2
Dzięki, gra z kontry spisuje sie na 11.3 ?? bo gram wisłą, i na FM Revolution update, udało mi sie awansowac do grupy LM ;d, a grupe mam nieciekawą AC Milan OM Fenerbahce, ale ku mojemu zdziwieniu z Stambułu udało mi sie wywiezć 3 pkt, chociaz to fenerbahce oddało 25 strzalow, więc raczej w takiej grupie nie ma co bawić sie w ofensywny futbol, a raczej gre z kontry

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 08.07.2011 o godz. 15:20

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
08.07.2011 15:46    #3
Nie ma najlepszej formacji. Dane ustawienie może być jedynie skuteczniejsze przeciwko innemu. 4-4-2 spisuje się słabiej, gdyż coraz więcej zespołów w rzeczywistości (a co za tym idzie - i w FMie) preferuje 4-5-1, które dzięki trójce pomocników w środku 'outnumberuje' (nie wiem jaki polski odpowiednik tego słowa zastosować) płaskie 4-4-2. Pytanie powinno być więc zadane w inny sposób, mianowicie: 'Którą formacją najlepiej grać przeciwko danej formacji'. I tak:
4-5-1 > 4-4-2
3-5-2 > 4-5-1
4-1-2-1-2 > 3-5-2, itd, itd...

Co do gry z kontry - sam próbowałem stworzyć taktykę mocno defensywną, która polegałaby na oddaniu piłki przeciwnikowi i wygrywanie meczy z jednoczesnym posiadaniem piłki w granicach 30% - 40%. Jednak moim zdaniem, silnik meczowy w FMie premiuje zespoły przejmujące inicjatywę i grające ofensywnie. Nawet jeśli masz dobrych defensywnych pomocników i obrońców, jeśli wyjdziesz ustawiony defensywnie przeciwko potencjalnie słabszemu zespołowi, masz małe szanse na wygraną. Jest to osobiście sprawdzone, do bólu - w celu testów - powtarzałem mecz Interu z Sampdorią. Sampdoria grała ofensywnie, ja baaardzo defensywnie, szybko, długimi podaniami, z kontrataku. Na 10 spotkań 6 porażek, 2 remisy, 2 zwycięstwa.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

kosior145 Partyzant

0
08.07.2011 15:50    #4
FM Ma dziwny Silnik, chodzi mi o to ze na każdym silniku, gra wygląda inaczej, np. ze na 11.1 Dobrze gra się na dośrodkowania(tego nie wiem to tylko przykład) mówisz ze trzeba grać ofensywnie :D, z jednej strony ciezko mi tak bedzie grac przeciw A.C Milanowi :D

kosior145 Partyzant

0
08.07.2011 15:55    #5
Mam jedno takie ważne pytanie, czy w FM'ie mozna grać jedną taktyką, chodzi mi o granie ciągle np. 4-3-3, i szlifowanie jej, tak jak Robi to Barca, ciągle graja 4-3-3 i dobrze im to idzie, w Fmie tez mozna tak grac czy trzeba zmieniać co jakiś czas ?

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
08.07.2011 16:35    #6
Można grać tak, jak Barca. Z tymże nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z tego, co powiedziałeś=) Barcelona bowiem - mimo, że ma żelazną, wyjściową 11stkę - gra 4-3-3, 4-1-2-2-1, 4-5-1 i 4-3-2-1. Czasem grają z tzw. wysokiego kontrataku, czasem to odpuszczają. Jedyną sztywną zasadą są w zasadzie krótkie podania. Także tak, można grać w ten sposób. Ba, sam tak gram, żonglując nawet w obrębie jednego ustawienia różnymi taktykami, każdorazowo dostosowywanymi do przeciwnika. Kształt formacji to tylko czubek góry lodowej. Najciekawsze kryje się poniżej=)
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

kosior145 Partyzant

0
08.07.2011 16:48    #7
Kurde, wkurza mnie to troche, po 8 kolejkach Ekstraklasy zajmowałem 3 miejsce z 17 pkt, 3 do poloni warszawa, miałem mecz z Cracovia, i co u siebie 1-1 wkurzyłem się, powiedziałem im co onich sądze, i morale spadły w doł, co tera zalecacie zeby zrobic ?

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.