Finanse i kupowanie zawodników

MiceQ Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
13.07.2011, 12:43    Pytanie
Głównie to nie jest jakiś szczególny problem, a chodzi mi o poradę bardziej doświadczonych graczy ode mnie ;))
Na początek może poruszę temat transferów. Jak wiem w każdym okienku jakiś tam transfer przeprowadzimy i ja mam pytanie, czy lepiej jest płacić całą sumę od razu, czy też może płacić w ratach? Nie mam jakiegoś szczególnego problemu z finansami [co rok mam w budżecie tylko 55mln]. Prowadzę Tottenham już bodajże 7 sezon, a rok w rok tyle samo pieniędzy. Co zrobić, abym miał ich więcej?

Ostatnia rzecz, powiedzcie mi jakim cudem gościu zrobił, że ma po 6 (!) sezonach taki wielki jak na polskie kluby budżet? Więcej pieniędzy ma niż ja moimi 'Kogutami'. Ja Tottenhamem wygrywam wszystko co mogę [ligę, puchar Anglii, puchar ligi, staram się dojść jak najdalej w LM] i co roku mam ponad 50 mln tylko (!). Wiem, że w Polsce nie płaci się jakiś wielkich pensji, ale w porównaniu do ligi polskiej, angielska jest o wiele lepsza i więcej pieniędzy się dostaje i wgl ..

http://www.image(...)40207045

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
17.07.2011 18:30    #20
I tak jeszcze kończąc wątek o ilości (

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 17.07.2011 o godz. 18:33

If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

carlosss89 Partyzant

0
24.07.2011 11:53    #21
NIe bede zakladac nowego tematu tylko podlacze sie do tego.
Czy lepiej dawać zawodnikowi wieksze roczne wynagrodzenie czy lepiej premie za wystep? Chodzi mi tu glownie o o to ktore generuje mnie kosztow. Gram fiorentina i ostanio cos z kasa nie teges i zostal zawodnik sprzedany bez mojej wiedzy. Wiec zamierzam obciac koszty. Pieniedzy na wynagrodzenia mam duzo bo przesunelem znaczna czesc na place i mam 50mil wykorzystane z 90mil. Sprzedalem Gilardino bo nie dosc ze mi nie pasowal to jeszcze zarobilem na nim 25 mil. wiec te piniadze przesunelem na place aby klub mial sie lepiej a mimo to nie ma sie lepiej mial strate 25mil obecnie jestem w trakcie fazy grupowej LM i mam 10 mil na plusie wiec juz o niebo lepiej. Jednak co tu mi doradzicie?

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 24.07.2011 o godz. 11:54

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
25.07.2011 10:16    #22
Po pierwsze, przesuwanie pieniędzy z budżetu transferowego na płacowy nie odbija się w żadnym stopniu w trakcie sezonu na finansach klubu. Jest to bowiem kasa, którą możesz wydać i zarząd ją mrozi, nie traktując jako kasę, którą można obracać, inwestować itd. Dopiero po sezonie, jeśli nie wydałeś iluśtam milionów na transfery lub pensje, zarząd może dać Ci wyższy budżet na następny sezon.

Co do sposobu wynagradzania zawodników - ja prowadziłem już różne kluby (choć akurat z tych najmocniejszych w Europie to żadnego), takich pokroju Fiorentiny kilka (Besiktas, Udinese, Marsylię) i nigdy płaca najlepiej zarabiającego zawodnika nie przekroczyła 75'000 euro na tydzień. Generalnie z zawodnikami zawsze po przyjściu do klubu renegocjuję kontrakty, starając się, by zarabiali w równych sumach (powiedzmy wielokrotność 2'500 euro tygodniowo), bo mam wtedy porządek. Ponadto, zawieram krótkie kontrakty (na 3 sezony max) i staram się wyrównywać pensje, równając w dół. Proponuję więc kluczowym zawodnikom jak najniższe miesięczne stałe wynagrodzenie, dodając jednak premie (inaczej by się nie zgodzili na podpisanie nowego kontraktu) w szczególności za ilość zdobytych bramek w sezonie.

Także jeśli miałbym coś sugerować, to staraj się podpisywać kontrakty w taki sposób, by koszty stałe były jak najmniejsze, a koszty dodatkowe, takie jak premie, zwracały się (dobry występ = więcej pieniędzy dla zawodnika z tytułu premii, ale też więcej punktów w lidze i wyższa pozycja w tabeli). Ponadto warto korzystać z różnych klauzul w kontraktach - po pierwsze, są motywujące dla piłkarzy. Po drugie, dają Ci pole manewru. Po trzecie - mam wrażenie, że 'gra myśli', iż jeśli kontrakt bardziej rozbudowany, tym bardziej zawodnik chce go podpisać.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

carlosss89 Partyzant

0
25.07.2011 15:08    #23
Zdecydowałem sie po opcinac zawodnikom premie ze mecz dajac im wiekrze wynagrodzenie. Bo jak sobie przeliczylem niektore premie to wyszlo ze ze zawodnik X zarabial rocznie 1 500 000 + premie to dodatkowe 1 700 000.
I wyszlo na to ze dalem mu 2 000 000 za sezon i bez zadnych premii. Mysle ze taka polityka bardziej mi sie oplaci.

carlosss89 Partyzant

0
28.07.2011 23:21    #24
Mam pytanie. Jak kupuje zawodnika za jakas kwote to pieniadze z chodza zbudzetu transf. i takze z naszego konta ogolnego?

exeter_city Partyzant

0
29.07.2011 08:41    #25
oczywiście że z konta.

Na koncie masz 100 mln, zarząd pozwala ci wydać 30 mln na transfery więc będziesz miał 70 na koncie. To ni jest tak że te pieniądze są z nieba. nigdy nie doporowadzam do opróżnienia konta, tylko tak się zastanawiam czy jak teraz MAnchester united prowadzę to czy jakiś miliarder by klub nie przejął :)

carlosss89 Partyzant

0
29.07.2011 11:49    #26
Dobra dzieki za info bo nigdy na to nie zwracalem uwagi i to jest troszke dziwnie skonstruowane wg. mnie ;)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.