Problem z kartą graficzną, może RAM?

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
19.07.2011, 23:09    Pytanie
Otóż. Do tej pory FM chodził mi bez zarzutu CD jak na lekarstwo, 3D śmigał bez problemu. Ale w końcu musiałem przegrać system, bo laptop strasznie zamulał. Zanim to zrobiłem przełożyłem z innego laptopa 2GB ramu, ujmując mojemu 1GB ramu i pozostawiłem 2GB ramu. Różnica polegała na tym, że zamiast 3GB ramu powinny być 4. Wykrywało tylko 2. Potem przegrałem system i dokonałem ponownej podmiany z tym, że zamiast 2GB włożyłem ten stary 1GB. Znów wykrywało 3. W międzyczasie zainstalowałem FM-a i wyskoczył mi błąd: Cannot run game:failed to set up graphics system. Wgrałem więc odpowiedni dodatek, tj. -> http://www.micro(...)CA4865A, a następnie odpaliłem grę i okazało się że grać mogę tylko w 2D. Karta graficzna to nVidia Geforce 210 512MB. Więc dołożyłem te ramy i znów wykrywało 3GB. Ale FM już nie chciał ruszyć i znów wyskakiwał ten sam błąd. Zainstalowałem więc pliki do Directx. Nic to nie dało. Odinstalowałem FM-a i zainstalowałem tradycyjnie i dalej to samo. Macie jakieś pomysły, jak to naprawić? Może jakiś Service Pack? Na laptopie mam win. 7. A resztę macie w aktach.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

Gohanitto Młody aktywista

0
20.07.2011 01:21    #1
Nie wiem za bardzo jak to działa na laptopach, ale czy sterowniki to karty zainstalowałeś? Możesz też sprawdzić czy twoja płyta główna obsługuje RAM tej firmy (właśnie, jakiej?), ale skoro przy włożeniu starej kostki 1 gb pokazuje o ile dobrze zrozumiałem 3 gb to jest jakiś sajgon. I pamiętaj że włożenie 2 gb i 1 gb naraz może ze sobą nie współgrać. Musi być 1 i 1 lub 2 i 2, zrób jeszcze raz formata i zainstaluj 32-bitowy system jeśli zainstalowałeś 64-bitowy, a jeśli instalowałeś 32-bitowy to zainstaluj 64-bitowy. Bodajże na 32-bitowym max jest 3 gb ramu.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 20.07.2011 o godz. 01:23

Użytkownik uznał post za pomocny

zetkaiii Żołnierz frontu ideologicznego

0
20.07.2011 08:59    #2
Jaką masz wersję Windowsa x86 czy x64?
Jesteśmy tu aby pomagać...

0
20.07.2011 09:10    #3
Ze sterownikami jest problem. Bo szukając ich na nvidii ściągają się niby pasujący do 210, a potem wyskakuje brak zgodności. Nie wiem o co chodzi.
System operacyjny jest 64-bitowy.
Tzn. Fabrycznie były 3GB. 2GB 1 GB. Wcześniej miałem 32-bitowy a teraz 64-bitowy.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 20.07.2011 o godz. 09:12

0
20.07.2011 11:09    #4
Jedno pytanie. Jak wygląda limit ilości RAM w systemie 64-bitowym?

0
20.07.2011 11:16    #5
Poszukaj sterów do 210M (gdzie M oznacza wersję mobilną, czyli do laptopów), ja znalazłem jakieś do G210M, napisz jaką dokładnie masz kartę.

Co do limitu RAM: wersje Ultimate, Enterprise, Professional do 192 gb w wersji 64 bitowej, wersja Home Premium do 16 gb, wersja Home Basic do 8 gb, wersja Starter, w której jest tylko możliwość instalacji 32-bitowego systemu do 2 gb. Jednak trochę się myliłem bo limit nawet na 32 bitowych, we wszystkich wersjach oprócz wersji Starter to 4 gb.

Jeśli te stery nie pomogą to zapytaj na forach stron komputerowych, PCLab, PCArena i innych.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 20.07.2011 o godz. 11:21

0
20.07.2011 11:32    #6
Co do FM-a to już naprawione :D. Dziwne, że tamten pliczek, link w pierwszym poście, najpierw pomógł a potem przestał działać. Poszperałem trochę i wyszło na to, że na stronie karty graficznej ściągnąłem wersję dobrą ale dla PC a nie dla laptopów. Było tak kilka kategorii i wszystkie zostawiłem domyślnie bo wcześniej trafiłem na stronę poprzez wyszukiwanie w google. Stąd błąd. Co do systemu jest to Ultimate. Mam drugiego laptopa i tam też są 3GB, tylko on służy tylko do neta, muzyki filmów więc bezsensu żeby miał te 3GB, wystarczą mu 2. Jak sprawdzić czy tamta kostka będzie kompatybilna? W tym momencie mam 2+1. A chcę tę 1 zamienić z 2. Będzie 2+2.

0
20.07.2011 11:50    #7
Teoretycznie powinno być po tyle samo RAMu w kostkach i powinny one być od tego samego producenta, a najlepiej żeby był jeszcze ten sam model. Jeśli masz jeszcze papiury od laptopa to poszukaj w którejś z książeczek. U mnie na PC w pudełku od płyty głównej jest książeczka w której zawarte są informacje o kompatybilnych z moją płytą główną RAMach, myślę że u Ciebie też powinno być coś takiego, a jeśli nie ma to wpisz w googlach model laptopa i kompatybilny RAM, lub coś w tym stylu. I tak jak pisałem najlepiej będzie jak napiszesz na jakimś specjalistycznym forum.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 20.07.2011 o godz. 11:51

Przemu$^^ Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
20.07.2011 12:05    #8
czy masz wgrany najnowszy bios odpowiadający Twojej płycie głównej ? bo ja miałem podobny problem, z tym, że zamiast 2 gb widziało mi tylko 1gb. Lecz aktualizacja biosa rozwiązała problem. Poczytaj na stronie producenta jaki bios jest najnowszy
wartości wypisane w sercu miej, nie na koszulkach.

0
20.07.2011 12:09    #9
Raczej kostki się nie zgrają. Bo laptop się wyłącza co chwile. Jest na nich jakiś numer za memory i o ile obie pary 2+1 mają podobne, o tyle pozostałe kombinacje już nie.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution