Problem z obroną

farr Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
22.09.2011, 11:40    Pytanie
Mam pytanie do specjalistów od obrony. Chodzi o to że moi obrońcy grają strasznie nierówno. W jednym meczu potrafią wszystko wyjąć, a w następnym grają jak idioci. W ostatnim meczu zaowocowało to np porażką 5:7 z Arsenalem. Zdenerwowało mnie to bardzo bo pomocnicy i napastnicy dwoili się i troili a obrońcy grali jakby im Arsenal odpalił jakieś gratisy. Oprócz tego irytują mnie liczne opcje, które mam zaznaczone. Mianowicie każę obrońcom zostawać z tyłu i jak w meczu cofnę linię obrony to i tak grają bardzo wysoko ! Przy autach pod polem karnym rywala również uczestniczą a mają zaznaczoną opcję "do tyłu" co owocuje tym że np w meczu z Manchesterem United rywale mieli 5 akcji sam na sam i koleś biegł już od własnej połowy bez żadnych przeszkód przed sobą. Mało mnie już szlag nie trafia przez tych cholernych obrońców, tym bardziej że mają atrybuty w miarę konkretne jak na realia mojego klubu (2 sezon w angielskiej ekstraklasie). Od tak pierwszy z brzegu David Serra ma krycie, odbiór, grę głową, koncentrację, ustawianie się i przewidywanie na poziomie 13-16 a czasami gra jak debil i jest ogrywany niczym przedszkolak z klapkami na oczach. Oprócz tego mój bramkarz również często przyczynia się do straty bramki. Ma zaznaczoną opcję "krótkie wybicia" i przydzielonego zawodnika do którego ma wybić piłkę, ale przecież mój bramkarzyk wie lepiej co jest dobre i lepiej wybić daleko piłkę, stracić w pojedynku główkowym i pozwolić rywalom strzelić gola... Bo po co się męczyć. Z góry dzięki za wszystkie porady bo już mnie szlag trafia. Rozumiem, że można przegrać Chelmsford z Arsenalem itp w ekstraklasie, ale do cholery chyba tracenie w każdym meczu z tego typu zespołem po 5-7 goli to już przegięcie !

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
24.09.2011 13:51    #1
Zagrałem dwa mecze Twoim zespołem, ale na mojej taktyce. Wygrałem z Watford na wyjeździe 3:1 oraz zremisowałem u siebie z Blackburn 1:1 tracąc gola w 90 minucie. Co prawda to rywale atakowali cały mecz, ale było blisko wygranej.

Twoi obrońcy są moim zdaniem za słabi na Premiership, głównie chodzi tu o rezerwowych obrońców, bo w momencie wczytania save miałeś kilka kontuzji i w efekcie musieli grać rezerwowi, którzy mając atrybut Przewidywania i Ustawiania się równy 9 nie mieściliby się w moim Ruchu Chorzów, a tu mamy znacznie wyższy poziom.

Do tego IMO brakuje Ci porządnego, kreatywnego rozgrywającego, bo Ci których masz owszem mają technikę itp. ale trochę słabiej u nich z kreatywnością.

Nie wiem czy od początku kariery grasz tym ustawieniem, które tam miałeś, nie wiem jak się sprawdza, podejrzewam że robiłeś je kreatorem i (to nie jest absolutnie żaden zarzut w Twoją stronę) nie do końca ogarniasz znaczenie poszczególnych suwaków czy ról.

Ja zagrałem te dwa mecze moim standardowym ustawieniem 4-4-2 jak chcesz to mogę Ci podesłać wieczorem plik z taktyką, tylko uprzedzam że są to stare suwaczki znane z wersji FM 2008. Tylko wtedy musiałbyś dokupić jakiś skrzydłowych, bo teraz masz w składzie tylko jednego lewego pomocnika i żadnego prawego pomocnika. Ten belgijski prawy obrońca jest szybki i IMO mógłby się nadać na prawą pomoc, gdyby go wytrenować.

I tak jeszcze przy okazji masz fatalnych juniorów ;p Widzę, że już w to zainwestowałeś, ale daleka droga do przyzwoitych wychowanków.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

Maciejusz Partyzant

0
24.09.2011 15:48    #2
Dodałbym jeszcze krycie. Ja u siebie gram w poleceniach drużynowych 1 na 1 i bardzo dobrze się zespół z poleceniem spisuje. W meczach z silniejszymi rywalami warto się zastanowić nad tym, aby np. napastnikom dać "plastra". Twój defensywny pomocnik mógłby w razie czego asekurować pozycję środkowego obrońcy. Ewentualnym wyjściem jest przykrycie rozgrywającego. Jak go trochę pokopią to od razu odechce mu się grać;P Chyba, że przeciwnik, z którym grasz preferuje grę skrzydłami.

Jeżeli możesz wrzuć jeszcze skriny całej pomocy;)

Kleyo Ekspert

0
24.09.2011 17:28    #3
ściąg sobie jego save, tam masz wszystko jak na dłoni :)

Dawanie krycia 1 na 1 bocznym obrońcom jest moim zdaniem trochę ryzykowne, a w jego przypadku, gdy gra bez skrzydłowych mogłoby się zakończyć masakrą w postaci wejścia obrońcy rywala w jego pole karne, po zejściu skrzydłowych rywala do środka, a wraz z nimi kryjących indywidualnie bocznych obrońców.

farr Partyzant

0
24.09.2011 17:41    #4
Fakt. Geniuszem taktycznym nie jestem i nigdy nie byłem :D. Co do juniorów, to niestety dopiero teraz zarząd raczył zainwestować pierwszy raz w rozbudowę obiektów juniorskich (zresztą na moją prośbę), a bardziej kreatywnych pomocników ciężko mi było póki co ściągnąć bo zawsze zgłaszały się po nich inne kluby, które mogły więcej zapłacić. Z obroną sytuacja wygląda podobnie... Miałem na oku 3 bardzo dobrych i młodych grajków, ale woleli przejść do Tottenhamu, Manchesteru i jeszcze jakiegoś innego klubu ;/. Przynajmniej nie będzie mi się nudziło w tym FM. Taktykę możesz mi gdzieś wrzucić i sobie pobiorę. W fm 2008 grałem, więc jakoś się połapię w tych suwakach.

Screeny pomocy na prośbę Maciejusza (dałem tylko tych, którzy są w miarę regularnie brani pod uwagę przy ustalaniu wyjściowej jedenastki)
http://image(...)oc1.jpg/
http://image(...)c2q.jpg/
http://image(...)oc3.jpg/
http://image(...)oc4.jpg/
http://image(...)oc5.jpg/

Kleyo Ekspert

0
24.09.2011 18:01    #5
[quote=farr] a bardziej kreatywnych pomocników ciężko mi było póki co ściągnąć bo zawsze zgłaszały się po nich inne kluby, które mogły więcej zapłacić. Z obroną sytuacja wygląda podobnie...
[/quote]

Grasz na małej bazie i ciężko z szukaniem graczy, ale ja np. znalazłem pomocnika nazwiskiem Bannan (czy jakoś tak) co prawda już 33 lata, ale może grać również na bokach pomocy, a do kupienia za 300 tys. $. Kreatywność 17, podania 15 czy jakoś tak. Polecam go :) I myślę, że niepotrzebnie zarzuciłeś pierwotny sposób budowania zespołu (w niższych ligach tak grałeś) czyli prawie wcale nie wydawanie pieniędzy na transfery. Nie ma w tej grze nic lepszego jak trafić na świetną okazję. Pamiętam jak do Realu wypożyczałem Vukicia wobec kontuzji Riquelme czy ściągałem za darmo Liveraniego i wymiatali :)

BTW marzę o tym, żeby w końcu w FM 2012 udało mi się dograć jakąś taką długą karierę jak Twoja. Klub do gry już wybrałem, ale o tym kiedy indziej :)

Maciejusz Partyzant

0
24.09.2011 19:21    #6
Kleyo w przypadku taktyki Farra jest to oczywiście strzelenie sobie samobója;P

Myślałem raczej już tutaj o zmianie taktyki ze skrzydłowymi. Teraz zespół jest "ograniczony" do grania środkiem. Osobiście preferuje 1-4-4-2, lub z silniejszymi 1-4-2-3-1 z dwoma środkowymi pomocnikami, trzema ofensywnymi. Co do napastnika to różnie bywa. Zależy od przeciwnika. Albo stawiam na wysokiego, dobrze trzymającego się na nogach i utrzymującego piłkę, a potem za niego wchodzi już na podmęczonych szybki do kontr napastnik, albo na odwrót. Mały to niekoniecznie gorszy, bo często wpycha się między wysokich napastników, a C myśląc, że znowu będzie wysoka piłka do wybicia dziwią się, bo ta jest grana płasko i tutaj mały wsadzi kulose i...gol;D Twój środek wygląda całkiem okej. Kilka korekt w taktyce i będzie prażyć.

Zakup 3-4 solidnych skrzydłowych i będzie lepiej!;)

Maciejusz Partyzant

0
24.09.2011 19:27    #7
Spróbuj poszukać zawodników przede wszyskim w Szkocji, może w Irlandii, Walii. Są tam tani i ciekawi piłkarze.

Ewentualnie spróbuj wypożyczyć kogoś, np. z Manchesteru, czy też Arsenalu.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 24.09.2011 o godz. 19:31

Kleyo Ekspert

0
24.09.2011 19:36    #8
Tylko, że on ma kasę na transfery i to sporo, trochę gorzej jeszcze z reputacją klubu, ale moim zdaniem można znaleźć lepszych graczy niż ma tam teraz. Pamiętaj, że dla obrońców bardzo ważne są atrybuty psychiczne takie jak Koncentracja, Przewidywanie i Ustawianie się.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.