Swoboda taktyczna określa jak bardzo zawodnicy słuchają się Twoich poleceń. Przy niskiej będą trzymać się pozycji i robić tylko to co im każesz, przy wysokiej będą sobie hasać po boisku do woli i sami o wielu rzeczach decydować. Chodzi o to, żeby to wyważyć, bo jak masz słabych graczy, którzy mają np. niskie decyzje itp. to lepsza dla nich bardziej ograniczona [nie koniecznie na maxa, ale troszkę], a jak masz bystrych graczy to warto dać im swobodę.
Ciężej chyba ogarnąć klasyczne, bo jest tego w cholerę więcej. Kreator jest takim sporym ułatwieniem, ale i jednocześnie w ten sposób tracimy sporo opcji. Ja grałem na klasycznej chyba z 9 czy 10 lat i po prostu te nowe do niczego mi nie są potrzebne, bo trudniejsze suwaczki ogarniam, więc po co sobie odbierać możliwości.
Co do poleceń to moi boczni obrońcy mają takie same, środkowi obrońcy takie same, skrzydłowi takie same ustawienia indywidualne. Ale oczywiście dla każdej pozycji inne, czyli boczni inne niż środkowi itp. Choć czasem jak mam jakiegoś gracza to mu trochę edytuje te ustawienia, ale bardzo rzadko.
Wszystko zależy jak chcesz grać IMO. W sumie nie rozumiem stwierdzenia taktyka, bo dla mnie taktyka to całość czyli formacja, polecenia drużynowe i indywidualne. Sama formacja jest niczym.
Najnowsze posty