Poradzcie, bo szlag trafia

Fenix Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
01.11.2011, 23:36    Pytanie
witam
Dziwi mnie ze nie ma tu jakiegos konkretnego tematu, wiec ja chce go zalozyc. Otoz fm 2012 mnie ... przeraza. A konkretnie to, ze jest w nim w cholere meczow, gdzie ja mam pelno uderzen, a rywale jeden celny i od razu wygrywaja mecz. Do tego MASA bramek tracona jest po rzutach roznych, albo po bramkach samobojczych. Co zrobic by temu zaradzic? W FM-a gram juz bardzo dlugo, ale z takim czyms sie nie spotkalem i czuje sie glupi przy tym. NIe wiem, cos z treningiem jest nie tak, czy co? Wszystko robie jak zwykle, tak jak we wczesniejszych fm-ach, a moja druzyna ciagle we frajerskim stylu przegrywa mecze. Nieskutecznosc mojej druzyny jest razaca. Czy tez tak macie? JAk temu zaradzic?

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
01.11.2011 23:58    #1
Grasz na taktyce klasycznej czy tych nowych wprowadzonych bodaj w FM 2010? Wcześniej grałeś na klasycznej czy na tych nowych?
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

booyak Partyzant

0
02.11.2011 00:14    #2
Również traciłem dużo bramek bo rzutach rożnych ale skuteczne okazało się zaznaczenie w przygotowaniach przedmeczowych ażeby piłkarze ćwiczyli ustawianie się przy defensywnych stałych fragmentach gry. Oczywiście problem znikł. Co do ogromnej przewagi i przegrywania meczów nie mam wiele do powiedzenia bo nie doświadczyłem tego ani w 12 ani w 11. Myślę że jest to kwestia ustawień taktycznych, choć trudno w to uwierzyć że oddając 15 celnych strzałów nie trafiamy bramki a przeciwnik już przy pierwszej próbie cieszy się ze zdobycia bramki. Gdyby to było jeszcze jednorazowe to ok może się zdarzyć ale coraz częściej o tym czytam więc jest to chyba problem.
Co poniektórzy strasznie narzekają też na skuteczność swoich napastników w sytuacjach sam na sam. W pierwszym sezonie też rwałem włosy z głowy jak moi napastnicy seryjnie, czasami nawet po kilka razy w meczu partaczyli takie sytuacje. Proste wyjście? Kupić lepszych :] w 2 sezonie zdecydowana większość była już przez moich nowych napastników wykorzystywana.

majcherczyk Partyzant

0
02.11.2011 00:23    #3
Widziałem już ludzi narzekających, że wygrywają każdy mecz po 5-0 po totalnej dominacji. Jak widać nie jest to takie różowe. =-]

A do tematu - może zbyt 'ciśniesz' rywala? Zauważyłem, że dosyć skuteczna jest gra z kontry (gram w angielskiej league 2 i bardzo dużo meczy wygrywam właśnie po kontrach i golach ze stałych fragmentów). Jak ciśniesz rywala 60 minut i dalej nic nie wpada, spróbuj dać z poleceń z ławki 'take a breather' (nie mam pojęcia jak to przetłumaczyli :P zapewne coś w stylu 'odpocznijcie sobie';) na jakieś 15 minut, wciągnij rywala bardziej na swoją połowe, po czym w ostatnich 15 minutach zacznij cisnąć znowu - można tym fajnie zaskoczyć przeciwnika który już myśli że kontroluje mecz :)
Dalej - gra jednym napastnikiem też się chyba nie do końca sprawdza (przynajmniej w słabszych ligach), niby kontroluje się grę, ale strasznie ciężko coś ustrzelić z dystansu. Spróbuj zróżnicować trochę atak, nie bazuj na przykład tylko na szybkości albo tylko na skoczności jakiegoś zawodnika.

Kleyo Ekspert

0
02.11.2011 00:36    #4
Jeśli napastnicy nie trafiają to w grę wchodzi zmiana ustawień [u mnie jeden ma rajdy i rajdy z piłką na często, drugi mieszane, obaj strzały z dystansu rzadko, prostopadłe podania często i dośrodkowania rzadko] lub przejrzenie ulubionych zagrań, bo taki Ronaldo ciągle uderza na siłę co wychodzi dość marnie, więc już kazałem mu się tego oduczyć.

Gra jednym napastnikiem w FM 2011 i FM 2012 moim zdaniem nie sprawdza się W OGÓLE. Swego czasu w 11 grałem nawet trójką napastników, zamiast skrzydłowych i nieźle to funkcjonowało. Teraz dwójka to minimum, do tego ofensywny pomocnik, dwaj boczni pomocnicy, defensywny pomocnik, czterech obrońców, bramkarz, odpowiednie ustawienia drużynowe i indywidualne i voila - Superpuchar Hiszpania Real - Barcelona 4:0 i 2:0 :]

Fenix Partyzant

0
02.11.2011 00:41    #5
Właśnie teraz sobie czytam te tematy i jestem w szoku... Może jestem cienki, albo nie nadążam z czasem? :o
Kleyo - gram zazwyczaj na swojej 4-1-2-2-1 z def pom i skrzydłowymi, ale klasyczną też tutaj grałem, konkretnie diamentem, a także zwykłą 4-4-2 bądź 4-4-2 z def pom i of pom. Nie robiło to różnicy, scenariusz podobny. W poprzednich wersjach raczej nie grałem na klasycznych.
Booyak - dokładnie, skuteczność w sytuacjach sam na sam jest tragiczna. I to w takich, w których sam chciałbyś się znaleźć, sam na luzie posłałbyś piłkę do bramki, a oni pudłują niewiarygodnie bądź uderzają prosto w bramkarza. Zawodników w swoich Polkowicach mam na swoją miarę, ściagnalem paru z Salwadoru, jacys super nie sa, ale na pewno lepsi od niektórych, którzy strzelali przeciwko mnie gole bez żadnego trudu.
Majcherczyk - hm, no fakt zazwyczaj cisnę, ale nie jakoś przesadnie. W każdym razie jak wygrywam 1-0 czy nawet 2-0, cokolwiek bym nie zrobił, zaraz jest remis. Grają pięknie, wygrywają 2-0, a potem tracą inicjatywę i bramki.
No napastnikiem gram jednym :P Ale to dlatego, że mam tylko jednego dobrego. Mam z 5 bardzo dobrych środkowych pomocników, za to z napastnikami jest znacznie gorzej.

Hm, musze przyznac ze zrobilem mala korekte w moim skladzie cos co podpowiedzial Kleyo, tyle ze jako gram jednym napastnikiem, z dwoch skrzydlowych zrobilem schodzacych i dalem im podobne zalecenia. Grali slabo, rywale ktorzy grali u siebie mieli multum sytuacji, obroncy grali na 6.0-6.2, ale ... mecz wygrany, 2-1. Wazne, ze w koncu skuteczni i wykorzystali swoja mniejszosc okazji, a tego przeciez wlasnie chcialem. Z drugiej strony, watpie czy na dluzsza mete to cos pomoze :P

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 02.11.2011 o godz. 00:56

Kleyo Ekspert

0
02.11.2011 01:08    #6
Pisząc klasyczna mam na myśli suwaczki, a nie te filozofie i inne pierdoły. Bo te predefiniowane schematy jak "lis pola karnego" itp. dla mnie czasem zawierają bezsensowne ustawienia. Bo np. tam chyba się nie da ustawić, żeby środkowy obrońca grał mega defensywnie, z ograniczoną swobodą, rzadkimi rajdami i rajdami z piłką, ale jednocześnie czasem podał prostopadle czy dośrodkował [co do tego przykładu mogę się mylić, ale ogólnie te nowe taktyki są ograniczone, więc zawsze konwertuje na klasyczną.]

Właśnie polegała Saragossa 4:1 mimo, że do przerwy przegrywałem :D

Fenix Partyzant

0
02.11.2011 12:17    #7
Klasyczna w nowszych FM-ach w ogole nie grywam. Teraz sprobowalem, ale grali jeszcze gorzej niz na normalnej. O, a teraz wygrywalem 3-0 na wyjezdzie do 51 minuty, zeby przegrac mecz 4-3 (decydujacy gol w 93 minucie, a jakzeby inaczej).
Kolejny mecz. Znow przewaga, wiecej strzalow, wygrywam 1-0 choc moge wiecej do 80 ktorejs minuty, trace gola, a za chwile drugiego w sytuacji, w ktorej moj zawodnik nigdyby by nie strzelil i i 1-2.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 02.11.2011 o godz. 12:25

Kleyo Ekspert

0
02.11.2011 14:29    #8
[quote=Fenix]Klasyczna w nowszych FM-ach w ogole nie grywam. Teraz sprobowalem, ale grali jeszcze gorzej niz na normalnej. [/quote]

Ale co spróbowałeś? Po prostu ją skonwertowałeś? Wtedy nic się nie zmieni, bo dalej będą mieć te same ustawienia co wcześniej, ale teraz można je dokładnie zobaczyć i np. stwierdzić, że któryś z napastników ma nakazane częste strzały z dystansu itp.

Ja służę pomocą w zakresie taktyk klasycznych, bo tylko na nich gram, gdyż uważam że te nowe są zbyt ograniczone. Także jeśli grasz na nowych, to niestety pomóc nie mogę ;p

Arkadio Ekspert

0
02.11.2011 14:39    #9
Czegoś takiego nie raz doświadczylem w 11. Może zbyt wcześnie lub późno robisz zmiany?

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.