czy składem złożonym z samych Polaków można coś ugrać w Europie?

techniczny Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
07.11.2011, 12:56    Pytanie
ostatnio naszła mnie taka refleksja. po 4 latach spędzonych z każdą kolejną odsłoną FM'a i prowadząc polskie kluby (Wisła K, Widzew, Wisła Puławy - awansowałem do Ekstraklasy) zacząłęm się zastanawiać czy mając ekipę złożoną z samych Polaków (no ewentualnie 2-3 obcokrajowców) można coś ugrać w Europie. obecnie w rzeczywistości mamy w Ekstraklasie zatrzęsienie obcokrajowców, którzy niestety w większości prezentują się marnie. sam się złapałem na tym, że poszukując zawodników do wzmocnienia i mając do wyboru Polaka i obcokrajowca o zbliżonych umiejętnościach, to wolę obcokrajowca. zazwyczaj są tansi w utrzymaniu i nie mają tak wysokiego mniemania o sobie jak polskie gwiazdeczki.
pamiętam jak w FM 10 po kilku sezonach w Wiśle w podstawowym składzie miałem tylko 2 Polaków. obecnie jestem w trakcie przerwy zimowej w pierwszym sezonie w Widzewie i rozsprzedaję dziadów narodowości Polskiej, a w zamian biorę obcokrajowców bez kontraktu. i szczerze, to są efekty. na razie tylko w sparingach, ale już widać, że obcokrajowcy spisują się lepiej. o dobrym Polaku z wolnego transferu można zapomnieć.
W nowym Fm'ie mamy zmianę jeśli chodzi o szkolenie juniorów, znaczy będziemy mieć więcej zdolnej młodzieży, więc jakaś perspektywa w przyszłość jest.
ciekawi mnie wasza opinia w tym temacie. czy preferujecie budowę drużyny opartą na Polakach, czy może wzorem Wisły K. robicie z teamu zbiorowisko piłkarskiego szrotu (bez obrazy kibice Wisły, ale ja to tak widzę ;) ? no i jak sobie wasi grajkowie radzą?

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 07.11.2011, 13:21

techniczny Młody aktywista

0
07.11.2011 18:03    #10
[quote=Micbie]Blaszczykowski przeszedł za free (ale i tak grzeje ławę- gorzej spisuje się od Kucharczyka, jest ogólnie słabo zrobiony w FM. W letnim okienku niechcial przejść ale zima już chętnie (zarabia 6,5 tys Euro)[/quote]

oj tak, Kuba wyjątkowo kiepsko zrobiony w FM. może nie jest to gracz pierwszej klasy europejskiej (a jeszcze 2-3 lata temu miał na takiego zadatki) ale jego umiejętności w grze to trochę kpina. ale że zgodził się na 6,5 tys Euro??? kurde to w moim Widzewie mam kilku co zarabiają więcej.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 07.11.2011 o godz. 18:03

hapek Partyzant

0
07.11.2011 18:53    #11
[quote=robal15]Da się. Mój kumpel kiedyś grał samymi wychowankami Lecha. Takie dodatkowe wyzwanie, bo gry stają się coraz łatwiejsze.

Według mnie gra polskimi drużynami mija się z celem, bo na upartego można sprzedać cały skład, a w ich miejsce zatrudnić 3x lepszych zawodników za free. Zauważyłem, że dużo osób takie praktyki stosuje. To równie dobrze, mogliby zacząć swoją grę od trenowania Realu. Gdzie tu satysfakcja z takiej gry?[/quote]

tylko ze lech ma w fm 12 bardzo utalentowanych i tam jest z 10 co maja 3,5 czy 4 gwiazdki potencjalu i to na kazda pozycje

robal15 Młody aktywista

0
07.11.2011 19:44    #12
[quote2=hapek]

tylko ze lech ma w fm 12 bardzo utalentowanych i tam jest z 10 co maja 3,5 czy 4 gwiazdki potencjalu i to na kazda pozycje
[/quote2]

Tylko, że on tak grał 4,5 lat temu.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 07.11.2011 o godz. 19:45

"Bezczelny młody człowiek" Aga 2k15

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
07.11.2011 20:09    #13
Polaków się opłaca, ale najlepszych. Ja sam kupiłem kilku obcokrajowców i wymiatają. Krajanie grali piach.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

panda20 Partyzant

0
12.11.2011 22:27    #14
Dopiero zacząłem grać w 12, ale paroma spostrzeżeniami mogę się podzielić :) Staram się powoli eliminować obcokrajowców z mojej Wisełki i na przykład w meczu z ManC u siebie w fazie grupowej LM zagrało w wyjściowej "11" u mnie 8 Polaków. Wprawdzie przegraliśmy 5-1, ale liczy się sam fakt :D Bardzo ładnie sprawuje się Kwiatkowski z Ruchu (w 8 meczach w lidze 6 bramek), ale fajnie gra także Wroński z PGE (posyła świetne prostopadłe piły). Oboje fantastycznie się rozumieją.
Osiągnięcia mam także całkiem niezłe:
- 1 miejsce w lidze po 10 meczach; bilans bramek 30-6 i jestem 4 punkty przed Lechem;
- na razie trzecia runda PP; w drugiej wyjazdowe zwycięstwo z gliwickim Piastem 2-0, przy czym dałem pograć młodzieży, a obie bramki strzelił Piotr Karłowicz z OKS-u Olsztyn;
- w SP niestety porażka z Legią 2-0 :(
- 1 miejsce w ME;
- faza grupowa LM; po przejściu Videotonu 1-0 (w) i 1-1 (d), Viktorii Pilzno 4-1 (dużo się działo, wygrałem głównie dzięki 2 czerwonym kartkom dla Czechów na początku meczu) i 2-2 (d), a także Litexu Łowecz :D 2-3 (po katastrofalnych błędach Pareiki; ocena 3.6 mówi sama za siebie) i 3-1 (tutaj grał już Dudek), trafiłem na Real, OM i ManC, czyli najbardziej przerąbaną grupę prawdopodobnie w całej historii LM; wyniki: 2-2 z OM (w) i 1-5 z ManC jak już mówiłem (d);
- efektem mojej polityki transferowej jest także to, że mam 4 grojków w kadrze U-19 i 3 w U-21.

Uff, ale się rozpisałem :D

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.