Przerwa zimowa

damko48 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
11.11.2011, 19:14    Pytanie
Gram pierwszy sezon Górnikiem Zabrze i przed chwilą rozegrałem ostatni mecz w rundzie jesiennej i chciałem się dowiedzieć jak mam przygotować zespół do wiosny, tzn. czy mam dać troche wolnego czasu zawodnikom, ile rozegrać sparingów zimą itp. Mógłby mi ktoś doradzić? Z góry Dziękuję

JK93 Młody aktywista

0
11.11.2011 19:17    #1
Ja zawse w przerwie zimowej gram jak najwiecej sparingow z zagranicznymi zespolami o podobnej reputacji co 3-4 dni i wszystkie mecze na wyjazdach

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 11.11.2011 o godz. 19:18

xxxDymaxxx Partyzant

0
11.11.2011 19:24    #2
proponuje dodatkowo zmienić trening na bardziej wydolnościowy oraz zorganizowac 2-3 turnieje z udziałem jakiś powazniejszych firm co pozwoli podnieść klubowe fundusze.
Ja zawsze robiłem tak, że dawałem ok 10 dni samego normalnego treningu, żeby zawodnicy odsapnęli po rundzie i przed nową rundą też dawałem ponad tydzień luzu, żeby byli wypoczeęci

Salim Partyzant

0
11.11.2011 19:29    #3
Ja robie tak :
po ostatnim meczu daje im wolne na pare dni, pozniej wracaja jakos przed swietami to maja normalny trening a od 1 stycznia daje wysokie obciazenia treningowe i sparingi co 3-4 dni. Pierwsze dwa u siebie z odpowiednio : slaba i srednia (porownywalna do mojej) druzynami a dalej juz daje jak najmocniejszych jak moge ;) Co do tych finansow to nie wiem jak to jest w FM 12 bo sam nei zwrocilem uwagi, a gdzies czytalem ze juz nie mozna zrobic takiego myku jak wczesniej -> jak najwiecej sparow na wyjezdzie i sie zbieralo troche pieniedzy. Ja teraz ustalam na zmiane. Tak jak w lidze. Dom,wyjazd,dom,wyjazd ...
Dodam tez, ze zawsze moja druzyna dostaje kopa wlasnie na wiosne ;)

cubsonart Partyzant

0
11.11.2011 20:12    #4
ja z kolei podam na przykladzie mojej legii:

max 8 grudnia wszystkie rozgrywki jesienne sa zakonczone.

nie wysylam na urop pilkarzy tylko nie gram meczow przez 2 tyg, nastepnie okolo 22-23 grudnia zaczynam serie sparingow co 8 dni, i tak do 23 stycznia. 31styczen/1luty to u mnie tradycja grania turnieju systemem ligowyw z klubami lekko lepszymi odemnie (w tym sezonie gram z malaga, besiktasem, glasgow). potem okolo 10 lutego sparing z druzyna na moim poziomie i jazda w rudne wiosenna.

po takiej przerwie wiosna 13-14 meczy ligowych w t-mobile ekstraklasie, wygrywam 11-12 grajac co sezon w lm lub teraz w lm.

rakowiec89 Żołnierz frontu ideologicznego

0
11.11.2011 20:35    #5
A ja Ci odpowiem krótko - w FM-ie nie ma czegoś takiego jak przygotowywania zawodników w przerwie zimowej, czy letniej. Oczywiście wielu powie, że jest, a jak sam sprawdzisz i ustawisz same sparingi (bez zmiany treningu na wydolnościowy) to piłkarze i tak dojdą do optymalnej sprawności. Co do sparingów, ustaw sobie ich jak najwięcej, nawet kiedy piłkarze mają 60-70 % kondycji, ponieważ wtedy szybciej dochodzą do pełnej sprawności.

xxxDymaxxx Partyzant

0
12.11.2011 01:29    #6
oczywiście dojdą do optymalnej, ale jest różnica kiedy w 80 min zawodnik ma 75% sprawność, a kiedy po dodatkowym treningu wydolnościowym ma ok 85%, to skutkuje w końcówkach spotkań i czasem dzieki temu remisuje sie przegrane mecze, albo nawet wygrywa.

LOLECZeX Młody aktywista

0
12.11.2011 01:40    #7
[quote=xxxDymaxxx]oczywiście dojdą do optymalnej, ale jest różnica kiedy w 80 min zawodnik ma 75% sprawność, a kiedy po dodatkowym treningu wydolnościowym ma ok 85%, to skutkuje w końcówkach spotkań i czasem dzieki temu remisuje sie przegrane mecze, albo nawet wygrywa.[/quote]
Sorry, ale taki trening to bzdura, jeżeli zawodnik jest w świetnej formie to czy ma zwykłe treningi, czy w trakcie przerwy miał mocniejsze, męczy się właściwie tak samo... Zresztą 85% w 80 min jest mało realistyczne, żeby nie powiedzieć, że to zwykła bujda.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 12.11.2011 o godz. 01:42

xxxDymaxxx Partyzant

0
12.11.2011 09:40    #8
optymalna sprawność oznacza, że zawodnik nie będzie miał problemów kondycyjnych w trakcie sezonu, powinien móc grać kilka meczów z rzędu w pełnym wymiarze czasowym. Ten trening sprawia, że to zmęczenie pod koniec spotkania będzie kilka % mniejsze co ma olbrzymie znaczenie(jasne, że jak grasz realem itp to masz to w dupie bo czy wygrasz 8 czy 9 zero nie ma znaczenia, ale słabszą drużyną ma kolosalne znaczenie.)
Trening ten (swoją drogą w tej wersji dodany domyślnie przez twórców, więc "coś" w tym musi być chyba jednak) podnosi np. parametr wytrzymałość. Wiadomo po powrocie do normalnego treningu i jego nietrenowania wartość spadnie spowrotem, ale przez jakiś czas będzie to skutkowało i o to chodzi z tym całym treningiem.

Podsumowując - nieprzydatność tego treningu najczęściej wygłaszają osoby grające dobrymi,przyzwoitymi klubami, co faktycznie biorąc realia gry może byc zbędne. jednak grając słabszym zespołem ma to duże znaczenie.
Jednak tutaj na myśl przychodzi mi mecz chelsea z początku sezonu(z reala), gdzie w 90 minucie Ramires na pełnej kur...e przebiegł całe boisko i strzelił bramkę :)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.