Trening młodych talentów

yayme Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
14.11.2011, 21:16    Pytanie
Witajcie :)
Jestem nowozarejestrowanym graczem na waszej stronie, choć obserwuję ją bacznie od prawie roku - czyli od kiedy gram w football managera. Do tej pory uważałem się za bardzo początkującego gracza, ale od kiedy zauważyłem (czytając wasze komentarze), że niejednokrotnie mógłbym wejść z nimi w polemikę, postanowiłem się zarejestrować i uczestniczyć w życiu tej witryny.

Jeden aspekt gry do dziś mi nie wychodzi. O ile opanowałem już aspekty taktyczne, o tyle problem mam ze... szkoleniem młodzieży.

Nie wiem czym to jest spowodowane. Przeczytałem poradniki na waszej stronie (wszystkie na temat FM2011). Nie dały one jednak zamierzonego efektu. Teraz przyszedł FM 2012 i postanowiłem coś z tym zrobić.

Mam więc kilka pytań, którymi chcę potwierdzić/zaprzeczyć swoje obserwacje.

Gdy przychodzi do mojej drużyny juniorów piętnastolatek z potencjałem 4,5 gwiazdki, to czy zależne jest ode mnie, czy uda mi się utrzymać ten potencjał do samego końca? Niejednokrotnie na przestrzeni sezonów ten potencjał spadał. I początkowo tak dobrze zapowiadający się gracz w wieku 18-20 lat miał już np. 3 gwiazdki potencjału. Trochę mnie to martwi. Nie wiem czy wynika to z moich błędów dotyczących szkolenia młodzieży, czy po prostu z upływem czasu ocena jego potencjału staje się bardziej precyzyjna. Pomóżcie mi rozwiać tę wątpliwość.

O co zadbałem?
O najwyższe możliwe warunki w bazie treningowej, jeśli chodzi o szkolenie juniorów (drugi sezon, Aston Villa).
O trenerów, z których najsłabszy ma ocenę w skali 4 gwiazdek.

I tu pojawia się kolejny problem. Dopasowałem po jednym trenerze do każdej z umiejętności. Z tym, że nie stosuję podziału trenerów na trenerów pierwszego składu i trenerów juniorów. Czy to ma znaczenie, jeśli chodzi o szkolenie juniorów? Zwykły "trener" bez specjalizacji może przecież szkolić i takich, i takich zawodników.

Co do treningów i programów treningowych - próbowałem już różnych. W fm2011 korzystałem z tych, które są na stronie, kilka robiłem sam, zostawiałem też ogólne. Jednak nie udało mi się utrzymać wysokiego potencjału gracza.

I jeszcze jedna kwestia. Junior zazwyczaj wychodzi mi w wieku 18 lat z obecnymi umiejętnościami na poziomie pół lub jednej gwiazdki. Czy to normalne? Staram się go wkładać do składu, ale zanim osiągnie dwie-dwie i pół (wtedy wstawiam go na stałe do pierwszego składu) jego potencjał jest już mało zachęcający (trzy, trzy i pół gwiazdki). Wtedy porzucam szkolenie go, bo wolę, by grał starszy gracz, który już te trzy i pół miał.

To tyle. Reasumując - brakuje mi jakiegoś pewnego poradnika szkolenia młodzieży. Nie wiem jak ją trenować. Powiedziałem wam już chyba wszystko.

Czekam na jakieś rady :)

Gdy już nauczę się grać, deklaruję, że będę się dzielił z wami swoimi doświadczeniami, pisaniem poradników, dodawaniem taktyk, opisywaniem talentów. Sprawia mi to niesamowicie dużo przyjemności :)

Czekam na komentarze.
Na nasze wspólne nieszczęście wracam na cmrev. Niedługo pojawią się pierwsze manifesty.

zollw Partyzant

0
14.11.2011 21:45    #1
Podpinam się pod to ^^ czytałem też poradniki ale tylko w Realu mi wyszło wyszkolic talent i tak za sprawą raczej gotówki którą tam miałem :D

yayme Partyzant

0
14.11.2011 21:52    #2
A - i jeszcze jedna kwestia. Czy w drużynie rezerw gracz się rozwija? Z reguły drużyna rezerw to u mnie równia pochyła dla graczy. Gdy ktoś tam trafia - przepada. Nigdy się nie rozwija.
Na nasze wspólne nieszczęście wracam na cmrev. Niedługo pojawią się pierwsze manifesty.

Tobi18 Młody aktywista

0
14.11.2011 22:05    #3
No to wiadomo, poziom szkółki, trenerzy (zwracaj uwagę na prace z juniorami), trening, warto takiego gracza od 18 roku życia wypożyczać, aby się ogrywał i przydzielić mu mentora. Mi jakoś nigdy nie sprawiało problemów szkolenie młodzieży i tak w każdym FMie o moich piłkarzy biją się potęgi europejskie :)
U samego piłkarza ważna jest tez determinacja i pracowitość.
http://tobi18.cmrev.com/blog.html - zapraszam do śledzenia mojej kariery Interem Mediolan w FM16.

cwak Partyzant

0
14.11.2011 22:06    #4
myślę , że podstawą jest wpuszczać juniora na 15-20 min meczu i trzymać go w pierwszym zespole.. ewentualnie dać dostępność dla rezerw , przypisać mu odpowiedniego mentora i po jakimś czasie wpuszczać go na mecze ze słabszymi rywalami :) pomijając fakt , że baze i szkolenie młodzieży jak najwyżej :) u mnie się sprawdza . Przykład newgen który przyszedł 3 sezony temu , od tego gra w podstawie --> http://z1.pr(...)zala.jpg

yayme Partyzant

0
14.11.2011 22:13    #5
Czapa z głów.
Jestem w szoku. U mnie stoją w miejscu.

Damiaoo Młody aktywista

0
15.11.2011 08:03    #6
[quote=yayme]Witajcie :)
Gdy przychodzi do mojej drużyny juniorów piętnastolatek z potencjałem 4,5 gwiazdki, to czy zależne jest ode mnie, czy uda mi się utrzymać ten potencjał do samego końca? Niejednokrotnie na przestrzeni sezonów ten potencjał spadał. I początkowo tak dobrze zapowiadający się gracz w wieku 18-20 lat miał już np. 3 gwiazdki potencjału. Trochę mnie to martwi.[/quote]

Potencjał mu nie spada. Gwiazdki w raporcie scouta oznaczają potencjał/umiejętności gracza w stosunku do najlepszego gracza z twojej drużyny grającego na tej samej pozycji. Czyli np junior który miał 4,5 gwiazdki w porównaniu do twojego najlepszego zawodnika może mieć 2 gwiazdki po kupieniu przez Ciebie np Messiego ponieważ w porównaniu do Messiego jego potencjał będzie mniejszy.

MaTX Partyzant

0
15.11.2011 16:24    #7
U mnie również nie ma póki co problemu z juniorami. 18 lat 2,5 gwiazdki um. i 5 gwiazdek pot. Wpuszczam go na końcówki meczy ligowych i na 60-75 min. meczy pucharowych udostępnienie do rezerw. To gwarantuje ogranie i systematyczny rozwój. Oczywiście jakość obiektów młodzieżowych itp. też ma znaczenie.

Ed.t Cwak ten Szala wymiata ;)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 15.11.2011 o godz. 16:24

cwak Partyzant

0
15.11.2011 18:42    #8
a co powiecie o tym -- > http://z1.pr(...)aric.jpg heh.. wynalazłem go w dinamo

Goldberg1987 Partyzant

0
15.11.2011 19:05    #9
[quote=cwak]a co powiecie o tym -- > http://z1.pr(...)aric.jpg heh.. wynalazłem go w dinamo [/quote]

Musisz mu nakazać chyba trenować opanowanie. Ale młodzian bardzo dobry.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution