Reżim treningowy a wakacje

Jashita Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
28.11.2011, 04:14    Pytanie
Jak to robicie podczas wakacji? Bo słyszalem z jednej strony żeby tylko o troche obniżać a z drugiej że całkowicie bo wtedy są bardziej wypoczęci...

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
28.11.2011 10:49    #1
No, ale gracze automatycznie jadą na wakacje i nic na to nie poradzisz. Za to jak wracają z wczasów to im zwiększam trening siłowy i aerobik.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

rakowiec89 Żołnierz frontu ideologicznego

0
28.11.2011 11:46    #2
Przyłączam się do słów Kleyo - w taki sposób też można wykorzystywać czas między sezonami lub rundami. Chcę jednak podkreślić, iż w FM-ie nie ma czegoś takiego jak okres przygotowawczy, jest tylko i wyłącznie przerwa, w której jak nietrudno zauważyć, nie gramy żadnych oficjalnych meczów, chyba, że prowadzimy reprezentację i nadszedł czas Mistrzostw Świata lub Europy.

Reasumując, dążę do tego, aby napisać, że w chwili jak zostawisz cały czas trening, który stosujesz w sezonie, gdzie rozgrywasz oficjalne mecze ligowe/pucharowe, to absolutnie nic się nie stanie, nie wpłynie to w jakikolwiek sposób na formę twoich zawodników w sezonie ligowym. Dlaczego? Powtórzę swoje wyżej napisane słowa - w FM-ie nie ma czegoś takiego jak okres przygotowawczy, gdzie musimy ustawiać mordercze treningi, aby nasi zawodnicy po tzw. wakacjach musieli naładować "akumulatory". Po prostu, jeśli zdecydujemy się na taki krok, to tylko i wyłącznie, naszym piłkarzom będą szybciej i lepiej (tutaj też zależy to od kilku czynników np. wiek zawodnika) wzrastały atrybuty fizyczne, a nie wpłynie to na w żadnej kwestii na ich kondycję w sezonie. Wpłynie tylko nieznacznie na inne grupy atrybutów, które w tym czasie zaniedbujemy.

Polecam mój sposób, jeśli zawodnicy przed sezonem mają kondycję na 60-80%, to grajcie nimi, nie dajcie im odpocząć, chyba, że zawodnikowi spada kondycja podczas meczu w okolice 40-45%. Przy okazji, zostawicie trening jaki stosujecie w sezonie. Ustawiajcie jak największą liczbę sparingów, najlepiej jak będą to drużyny niżej notowane od naszej, abyśmy mogli do sezonu ligowego podejść w jak najlepszych humorach czyt. "moralach". Zobaczycie, że większa ilość piłkarzy będzie miała napisane w profilu "w świetnej formie", a nie tylko "w pełni sił".

Na koniec, jedno zdanie - czasami zapominamy, że to tylko gra, nie symulator, dużo kwestii zostaje do poprawy, jak wyżej opisany problem z tzw. okresem przygotowawczym.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 28.11.2011 o godz. 11:48

Jashita Partyzant

0
28.11.2011 15:00    #3
Pytam bo po prostu gdzieś czytałem że jak się w wakacje obniża do zera albo bardzo lekkiego to zawodnicy wracają z większą ochota do kluby i bardziej grzeja się do gry. Nie ma jakiegoś dobrego poradnika do tego. Tak samo nie wiem czy znacie jakis poradnik do tego aby dokładnie było wypisane za co odpowiada dany trening. Bo kiepsko jest to zrobione teraz jak widze że trening techniczny to: Przyjmowanie piłki, technika itd. Te itd. nie wiele mi mówi :P

rakowiec89 Żołnierz frontu ideologicznego

0
28.11.2011 21:05    #4
[quote=Jashita]Pytam bo po prostu gdzieś czytałem że jak się w wakacje obniża do zera albo bardzo lekkiego to zawodnicy wracają z większą ochota do kluby i bardziej grzeja się do gry. Nie ma jakiegoś dobrego poradnika do tego. Tak samo nie wiem czy znacie jakis poradnik do tego aby dokładnie było wypisane za co odpowiada dany trening. Bo kiepsko jest to zrobione teraz jak widze że trening techniczny to: Przyjmowanie piłki, technika itd. Te itd. nie wiele mi mówi :P[/quote]

To jeżeli coś takiego czytałeś, to widać, że ktoś, kto to pisał, miał bardzo bujną wyobraźnię.

Wracając do tematu, możesz wykorzystać mój sposób opisany wyżej lub zastosować się do słów Kleyo, czyli po wakacjach zwiększyć trening aerobiku i siły, dodatkowo polecam wdrożyć element z mojej koncepcji, czyli duża ilość sparingów w połączeniu z forsowaniem graczy nawet z kiepską kondycją czyt. 50-60%, bowiem wtedy szybciej dojdą do "w świetnej formie". Niby może to razić i można obawiać się o kontuzję, ale jak widzisz jakiegoś zawodnika, że "umiera" na boisku to go zdejmujesz. Ja wykonuje wszystko płynnie, czyli po pierwszej połowie robię zmiany, nawet całej jedenastki, nie obchodzi mnie wynik, dążę tylko do tego, aby piłkarze lepiej grali w sezonie ligowym.

Co do drugiej kwestii, napiszę szczerze, nie chcę mi się :) Rusz troszkę głową :)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.