FM za wolno idzie w dobrym kierunku

pablozpuebla Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
05.12.2011, 13:50    Pytanie
Mam kilka uwag, które dotyczą fm 2012, w szczególności ligi polskiej:
1. Frekwencja - stworzona w sposób dla danego klubu np. 5000 średnio i ok 500-1000 rocznie więcej przy dobrych wynikach, dla mnie bezsens. Grając Zawiszą (śr w 2 lidze ok 5000 kibiców), kibice słusznie ruszyli w wielkości 9500(może nawet trochę przesadzili) na 3 rundę PP z Lechem, co rozczarowali w półfinale z Legią wynikiem 7000 i utwierdzili managera, że w tej kwestii nic sie niestety nie zmieniło. Ważne mecze sezonu(o fotel lidera, o awans, półfinał pp w Bydgoszczy , przyjeżdża legia, Bydgoszcz nie pipidówa, hello!!), potrafią być przez kibiców olane, po czym tłumnie ruszają na mecz o pietruszkę z Ruchem Zdzieszowice co w fm oznacza jakieś 5590. Awans do ekstraklasy nie zrobił na kibicach większego wrażenia, frekwencja podniosła sie o ok 1000(patrz wyżej). Można by pisać i pisać, opierając przykładami, ale streszczę o co mi właściwie chodzi. Po prostu po awansie do ekstraklasy w mieście wygłodniałym jak Bydgoszcz, czy Szczecin, czy Lublin(stąd jestem), wielkościowo pomiędzy 350-500 tyś mieszkańców, frekwencja była by dużo wyższa właśnie w pierwszych sezonach po awansie i spadała bez znaczących sukcesów albo rosła przy dobrych wynikach, na pewno wyeliminowanie lecha poznan w 3 rundzie pp, wywołała by w mieście szok i zwykłą ciekawość ludzką, nie mówiąc o półfinale z legią. Moge zagwarantowac, że na rozklepany stadion w lublinie wlazło by tylu ilu by wpuścili. Obecnie gram Zawiszą 2 sezon w ekstraklasie(w pierwszym zdobyłem PP i 8 miejsce), jestem na drugim miejscu, wygrałem u siebie z legią, po super meczu 4:3 pokonałem polonie(mistrz) , jestem wice liderem na półmetku rozgrywek. Czy moje wyniki w jakim kolwiek stopniu poruszyły kibiców do przyjścia na stadion?- tak 500-1000 wiecej na sezon w zależności od wyników(patrz wyżej) tyle. Bydgoska panorama milczy, w mieście nie ma poruszenia, bydgoska młodzież w szkołach o tym nie gada, w domach nikt nie odzywa sie przy obiedzie. Czasem tylko tata burknie do syna: Synu na Zawisze pójdziemy za rok, jak wyniki będą dobre i zmieścimy sie w liczbie 500-1000 kibiców na sezon(patrz wyżej).

zollw Partyzant

0
06.12.2011 16:17    #10
Mi się wydaje że Kleyo ma tutaj rację , pablozpuebla podajesz za przykład Korone Kielce za czasów kiedy im dobrze szło bo mieli bardzo dobrego jak na polskie warunki , sponsora który ich rozreklamował tak jak to robi teraz Warta Poznań reklamując się z hasłem "Przyjdź z rodziną na Warte" i ludzie chodzą bo mogą nowy stadion zobaczyć za 15 zł a nie za 60 jak na Lecha (nie wiem kto ustalał taką kwotę na mecze polskiej ligi). Nie wiadomo jaki wpływ oprócz kasy w Fm'iem mają sponsorzy , może Tobie się tylko wydaję że w Twoje miasto jest głodne sportu ;)

zollw Partyzant

0
06.12.2011 16:21    #11
[quote=pablozpuebla]tylko bielsko to po pierwsze nie ma stadionu, po drugie to jako miasto jest 2.5 razy mniejsze od lublina, i po 3 od bydgoszczy i szczecina, a jak do lublina zjedzie 50 tyś studentów to od lublina też 3 razy mniejsze. Może część z tych studentów być nawet z bielska.[/quote]

Teraz to co napisałeś jest bezsensu , gdyby IS miało brać takie rzeczy pod uwagę to FM wychodził by co parę lat -,- to ja grając Lechem powinienem mieć zawsze pełny stadion po tym jak wygrałem LE a nie był i napewno by tak nie było bo to jest nie możliwe , po to masz coś takiego jak "najwięksi rywale" i na te mecze chodzi najwięcej ludzi , dzięki temu można się bardziej wczuć w takie mecze , na stadionie Man Utd też nie ma zawsze kompletu widzów szczególnie na mecze grupowe LM bo kibicą się to nie opłaca no chyba że Real lub Baraca by przyjechały :D

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
06.12.2011 16:23    #12
Korona grając w II lidze w sezonie 04/05 miała mniej więcej 4-5 tys. widzów na mecz; po awansie do I ligi i od razu włączenia się do walki o najwyższe cele ich frekwencja wzrosła do ok. 7 tys. plus na najważniejsze mecze sezonu było te 12 tys. widzów. Warto jednak zauważyć, że zbudowano również nowy stadion, co w jakiś tam sposób wpłynęło na frekwencję. Ostatnie trzy mecze sezonu 04/05 rozgrywane były przy komplecie publiczności. Więc gdy pojawił się większy stadion to frekwencja wzrosła. Natomiast teraz Korona ma pozycję podobną do tej w sezonie 2006/2007, a mimo to frekwencja jest zdecydowanie niższa, pewnie z racji tego, że sporo kibiców się znudziło.

Tymczasem obecnie Zawisza ma stadion na 20 tys. widzów, nowoczesny, a pojawia się tam te 5 tys. widzów. Więc nie ma sytuacji, jak w Koronie, że np. na mecz chciało iść 8 tys., ale miejsc było tylko 6 tys.

Ale dobrze, załóżmy że Korona Kielce potwierdza tezą; czekam na dalsze przykłady, bo jak na razie 2:1 przeciw Twojej tezie :]

Co do ilości mieszkańców Bielska i Lublina polecam poczytać choćby te dwa linki, wiem że wiki jest kiepskim źródłem, ale nie chce mi się szukać lepszych:

http://pl.wi(...)lubelska

http://pl.wi(...)_bielska

BTW co do tego ma liczba studentów? Chyba nie twierdzisz, że gdybym studiował w Lublinie to bym chodził na Motor.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 06.12.2011 o godz. 16:26

"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

pablozpuebla Partyzant

0
06.12.2011 16:31    #13
Temat do niczego nie prowadzi, poprostu lepiej przygotuj reaserch nastepnym razem i bedzie git, a jak SI games nie umie stworzyc aktywnej widowni i otoczki w około gry w grywalny sposób, tylko potrafi to sprowadzic do nudnych konferencji, to niech opłaca stronki jak ta i tego typu dyskusje. Można by temat kibiców naprawde rozwinąc, dla dobra gry, mogli by oni odgrywac dużo wiekszą role w życiu zarówno klubu jak i zawodników(protest kibiców, odejście zawodnika do znienawidzonej drużyny, wygwizdywanie na meczu, w skrajnych przypadkach nawet swojego zawodnika, konflikt z kibicami, dynamiczne wzrosty i spadki frekwencji. Ta gra nabrała by dużo świeżości. To moje zdanie i nie chce sie kłócic tylko zaproponować jakiś nowy pomysł, a jak wasza prawda jest naj prawdniejsza to przepraszam, bo pieski SI mnie tu pogryzą, sory ale tak to wygląda.

Kleyo Ekspert

0
06.12.2011 16:45    #14
Po pierwsze SI nie daje na CM Rev ani grosza. Po drugie sam nie dostałem od CM Rev, ani od SI ani grosza, bo wszystko działa na zasadzie wolontariatu. Jedynie czasem dostaję za darmo Football Managera od SI.

Po trzecie - ja odpowiadam za frekwencję Ruchu Chorzów, jeśli jakiś kibic Niebieskich uważa, że w grze jest za niska czy za wysoka to bardzo chętnie wysłucham jego argumentów.

Co do tematu nie wiem dlaczego zakładasz, że do niczego nie prowadzi. Poprosiłem Cię o podanie przykładów, sam podałem dwa przeczące Twojej opinii. Z nieznanych mi przyczyn nie chcesz podać kolejnych, aby mnie przekonać, że jednak masz rację.

Oczywiście masz prawo do własnego zdania, ale jeśli ktoś ma inne to czemu od razu zakładasz, że rację masz Ty, a wszystkie inne opinie uważasz za atak na swoją osobę.

Moim zdaniem to wygląda tak, że po prostu już nie masz argumentów więc chcesz zakończyć dyskusję, ale po co nazywasz mnie pieskiem SI to nie rozumiem.

zollw Partyzant

0
06.12.2011 16:46    #15
"mogli by oni odgrywac dużo wiekszą role w życiu zarówno klubu jak i zawodników(protest kibiców, odejście zawodnika do znienawidzonej drużyny, wygwizdywanie na meczu, w skrajnych przypadkach nawet swojego zawodnika, konflikt z kibicami, dynamiczne wzrosty i spadki frekwencji" z tym się zgadzam akurat że to był by ciekawy pomysł ;>

pablozpuebla Partyzant

0
06.12.2011 16:56    #16
A co do tych aglomeracji to już dajmy spokój, miasto lublin ma 350 tyś, a jest mniejsze powierzchniowo od rzeszowa który ma 180tyś, aglomeracja bielska ma przypuszczalnie dużo mniejszą gęstość zaludnienia, pozatym ważniejsze jest miasto a nie aglomeracja, bo tu skupiają sie kibice, co ma lubartów do lublina. Może 100 ich kiedys przyjedzie , ale na mecze chodzą w wiekszości mieszkańcy miasta a nie aglomeracji- aglomeracja to turyści.

pablozpuebla Partyzant

0
06.12.2011 17:05    #17
Nie wiem jaka średnia była by w bielsku przy stadionie jak na zawiszy, ale widziałem na c+ ostatnio mecz z lechem i stadion był pełny, ale jeżeli to punkt dla ciebie to ok. pozatym nie liczy sie liczba tylko procent zapełnienia, a jeżeli bielsko ma stadion na 4 tys czy cos i w słabej infrastrukturze, to pewnie mało prezesów czy szych tam można zobaczyć. Czy gieksa to też punkt dla ciebie, bo chorzów to praktycznie jak dzielnica, do zabrza też niedaleko, gliwice były rok temu, bytom też, myśle, że tam sytuacja wyglada inaczej niż w lublinie, szczecinie, bydgoszczy, ale to moje zdnie.

Kleyo Ekspert

0
06.12.2011 17:31    #18
Cieszę się, że jednak podjąłeś dalszą dyskusję.

Nie zgadzam się, żeby nie brać pod uwagę wielkości aglomeracji, a tylko wielkość miasta. Przyznam, że w Lublinie jeszcze nie miałem okazji być, więc nie wiem jak to tam wygląda. Ale jeśli Podbeskidzie jak sama nazwa wskazuje jest klubem z Podbeskidzia to dlaczego nie mogę jako ich potencjał kibicowski liczyć ludzi z Żywca, Cieszyna, Czechowic czy innych miast i miejscowości? Skoro pozostałe kluby z tego regionu grają najwyżej w III lidze? Oczywiście są to tylko dywagacje teoretyczne, bo wiem ze w tym regionie jest wielu kibiców innych klubów, podobnie jak pewnie w Lublinie gdzie pewnie spora część ludzi kibicuje jakiemuś czołowemu polskiemu klubowi.

Stadion w Bielsku-Białej jest rzeczywiście mały, teraz rusza rozbudowa, ale jednak na mecz przychodzi ok. 3 tys. kibiców, a stadion ma te 4500 miejsc, więc jednak jakaś luka jeszcze zostaje. Tyle, że akurat Podbeskidzie nie ma wielu kibiców, tylko jak mówię, za bardzo nie ma gdzie to uwzględnić w bazie danych. Więc jak dla mnie skoro jest jeszcze 1500 miejsc wolnych nie robi różnicy czy byłoby wolnych 17 tysięcy. Ale racja, nowoczesny stadion na pewno ma wpływ na ilość kibiców na trybunach.

Oczywiście, że sytuacja w GOPie pod względem kibicowskim wygląda zgoła inaczej. Tylko na Ruch chodzi ogromna ilość osób nie mieszkających tutaj, a trochę dalej. Więc gdyby liczyć potencjał ludnościowo-kibicowski aglomeracji górnośląskiej to i tak dla Ruchu czy Górnika liczby te będą większe niż dla Lublina czy Bydgoszczy. Szczecin mógłby wyjść porównywalnie, bo w zasadzie skupia całe województwo.

Poza tym dlaczego należy brać pod uwagę tylko mieszkańców danego miasta, skoro mamy takie paradoksy komunikacyjne, że dojazd z Ligoty, dzielnicy Katowic do centrum trwa 45 minut, a ja potrafię samochodem dojechać do Katowic z odległości 80 km w 35 minut? Do Bielska jadę autem 20 minut, a do końca mojej wsi ok. 15 minut.

I ja nigdzie nie twierdzę, że na Pogoń w Ekstraklasie nie będzie chodzić ogromna rzesza kibiców. Oczywiście, może tak być, ale pewności nijak nie mamy.

Bo ja mogę stwierdzić, że gdyby Beskid Brenna grał w LM to miałby frekwencję na poziomie 20 tys. widzów i nijak nie mogę tego ani potwierdzić, ani zaprzeczyć.

Więc jak mówię, masz sporo racji, ciekawe pomysły, ale niesłusznie zakładasz, że napewno masz rację. Możesz mieć, ale tak samo możesz się mylić, skoro nie ma dowodów potwierdzających.

pablozpuebla Partyzant

0
06.12.2011 18:41    #19
Powiem ci, że łatwo wywnioskować z mapy Polski, że akurat Lublin nie ma komu kibicować, ale porównywac "zbite miasto" do aglomeracji, rozłożonej "za górami za lasami" a i tak mniejsze o 25 tyś od samego miasta jest troche nie na miejscu. Pozatym środowiska wiejskie mają swoje drużyny i owszem mogą raz na mieśiąc uderzyć na mecz w niedziele po kościele ale nic pozatym Z kolei w Gopie oprócz mieszkańców jest też kilka bardziej lub mniej znaczących klubów więc rozkład kibiców też jest inny niż w szczecinie, bydgoszczy, czy lublinie, gdzie jest tylko motor, nie mówiąc już o tym gdyby te kluby odnosiły znaczące sukcesy. Myśle że jedyne wyjście z takiej sytuacji to awans, którejś z w/w drużyn , zrobienie dobrego wyniku i czekanie na frekwencje. Może tego dożyjemy, może nie, ale moim zdaniem należy pewne rzeczy przewidywac i niestety ale upieram sie, że mimo iż nie jestem resercherem to własnie ja jestem bliżej prawdy, a powiedzmy kompromis w następnej cześći ( czyli małe podciągniecie frekwencji w przypadku awansu do ekstraklasy) nie odbierze grze realizmu, a przestanie denerwować, wrecz obrażać graczy i kibiców z tych miast.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.