FM za wolno idzie w dobrym kierunku

pablozpuebla Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
05.12.2011, 13:50    Pytanie
Mam kilka uwag, które dotyczą fm 2012, w szczególności ligi polskiej:
1. Frekwencja - stworzona w sposób dla danego klubu np. 5000 średnio i ok 500-1000 rocznie więcej przy dobrych wynikach, dla mnie bezsens. Grając Zawiszą (śr w 2 lidze ok 5000 kibiców), kibice słusznie ruszyli w wielkości 9500(może nawet trochę przesadzili) na 3 rundę PP z Lechem, co rozczarowali w półfinale z Legią wynikiem 7000 i utwierdzili managera, że w tej kwestii nic sie niestety nie zmieniło. Ważne mecze sezonu(o fotel lidera, o awans, półfinał pp w Bydgoszczy , przyjeżdża legia, Bydgoszcz nie pipidówa, hello!!), potrafią być przez kibiców olane, po czym tłumnie ruszają na mecz o pietruszkę z Ruchem Zdzieszowice co w fm oznacza jakieś 5590. Awans do ekstraklasy nie zrobił na kibicach większego wrażenia, frekwencja podniosła sie o ok 1000(patrz wyżej). Można by pisać i pisać, opierając przykładami, ale streszczę o co mi właściwie chodzi. Po prostu po awansie do ekstraklasy w mieście wygłodniałym jak Bydgoszcz, czy Szczecin, czy Lublin(stąd jestem), wielkościowo pomiędzy 350-500 tyś mieszkańców, frekwencja była by dużo wyższa właśnie w pierwszych sezonach po awansie i spadała bez znaczących sukcesów albo rosła przy dobrych wynikach, na pewno wyeliminowanie lecha poznan w 3 rundzie pp, wywołała by w mieście szok i zwykłą ciekawość ludzką, nie mówiąc o półfinale z legią. Moge zagwarantowac, że na rozklepany stadion w lublinie wlazło by tylu ilu by wpuścili. Obecnie gram Zawiszą 2 sezon w ekstraklasie(w pierwszym zdobyłem PP i 8 miejsce), jestem na drugim miejscu, wygrałem u siebie z legią, po super meczu 4:3 pokonałem polonie(mistrz) , jestem wice liderem na półmetku rozgrywek. Czy moje wyniki w jakim kolwiek stopniu poruszyły kibiców do przyjścia na stadion?- tak 500-1000 wiecej na sezon w zależności od wyników(patrz wyżej) tyle. Bydgoska panorama milczy, w mieście nie ma poruszenia, bydgoska młodzież w szkołach o tym nie gada, w domach nikt nie odzywa sie przy obiedzie. Czasem tylko tata burknie do syna: Synu na Zawisze pójdziemy za rok, jak wyniki będą dobre i zmieścimy sie w liczbie 500-1000 kibiców na sezon(patrz wyżej).

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
06.12.2011 19:04    #20
Ale co mi po odległości od danego miasta? Nie wiem jakie są ciągi komunikacyjne w województwie lubelskim, ale wiem, że mieszkańcy miejscowości w promieniu 50 km od centrum Bielska są w stanie dotrzeć na stadion Podbeskidzia w 30 minut.

Ile się jedzie samochodem z przedmieść Lublina do centrum?

I sorry, ale w GOPie nigdy nie będzie dużej liczby kibiców Piasta, GieKSy czy innych małych klubów. Zawsze największy będzie Ruch i Górnik.

I znowu stwierdzasz, że jesteś bliżej prawdy, ale poza własną opinią nie dajesz żadnych argumentów. Ekstraklasa nie jest rajem, że po awansie do niej kibice doznają orgazmu i nie marzą o niczym innym jak pójściu na stadion.

Skoro teraz na Ruch jeżdżą ludzie z miast oddalonych o 80 km i to jeżdżą regularnie, to po spadku dalej będę jeździć, a po kolejnym awansie tak samo. Trochę zmienią się te wartości, ale o te 10-15 procent, a nie o 100 procent.

Potencjalna liczba ludności, dla której Podbeskidzie jest zdecydowanie najbliżej położonym klubem Ekstraklasy to ok. 880 tys. Tyle, że duża część tego terenu to Ruch, cześć to Górnik, a pewnie jeszcze są jakieś inne kluby ekstraklasowe.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

Falcon Przodownik pracy

0
06.12.2011 19:21    #21
A ja zupełnie nie wiem o co chodzi autorowi tematu

http://euro2(...)kul.html

Jak widać na Lech, nawet na meczach z mocarnymi z naszej ligi nie było kompletu. Na każdym meczu chciałbyś komplet widzów czy co? Bo nie rozumiem
"Dziś tylko zwycięstwo i nic nie wchodzi w grę"

pablozpuebla Partyzant

0
06.12.2011 19:37    #22
Pisze już ostatni post apropo tych aglomeracji, piszesz wyżej że do katowic dojeżdzasz w 35 min, a do centrum z dzielnioy 45, wiec tracisz w sumie 1h 20min, musisz jeszcze wrócic do domu co łącznie daje 2h40 min, chyba że mecz oglądasz z granic mioasta, niby nic ale jednak, z każdego miejsca w lublinie dojedziesz do stadionu max 30 min, jak używasz wikipedii to sprawdz wielkość powieszchniową bielska i lublina i porównaj z ludnością, pozatytm bydgoszcz to też aglomeracja, nie wiem czy np toruń nie wchodzi w jej skład ale to sprawdz już w wikipedii bo mnie to mało interesuje, ale wiem że ma 40000tyś ludności, potencjalnych kibiców, którzy nie muszą miec samochodu aby poruszac sie w obrębie miasta, bo pewnie tylko podbeskidzie ma 100% zmotoryzowaną aglomeracje. Z Twoich postów wywnioskować można, że podbeskidzie to najatrakcyjniejszy region dla futbolu, zaraz po warszawie, bo nawet wisła nie ma tylu potencjalnych kibicó(podział miasta z cracovią). Myśl tak dalej i niech tacy ludzie robią reaserche i wypuścicie kolejne drewno za rok, ale tym razem bedzie mozna sie zwracac do kibiców jeszcze z podtekstem erotycznym.

pablozpuebla Partyzant

0
06.12.2011 19:40    #23
słyszaleś o proteście kibiców lecha? no to sprawdz frekwencje wstecz

pablozpuebla Partyzant

0
06.12.2011 20:42    #24
Falcon akurat taka frekwencja na zawiszy jak na lechi gdansk jest obecnie odpowiadała by mi w zupeności, czyli ok9 - 10 tys i prestiowe mecze no nie po 24000 ale w granicach 14000 i tematu by nie było, ale w tej grze jest max 8 i to przy bardzo dobrych wznikach druyny, a miasta mona porwnac ze sobą pod wzgledem potencjału kibicowskiego.

Kleyo Ekspert

0
06.12.2011 20:44    #25
Nie zrozumiałeś. Wiem, że to brzmi trochę paradoksalnie, ale faktycznie z jednej dzielnicy Katowic jedzie się do centrum dłużej niż z miasta oddalonego o 80 km też do centrum. Po prostu z południem województwa śląskiego jest dobra komunikacja, oczywiście trochę przesadzam, bo czasem się jedzie te 80 km w te 40-50 minut, ale to i tak porównywalny wynik z dojazdem z Ligoty, bo tam jest dużo więcej korków. Więc dojazd i powrót ze Skoczowa do Katowic [do centrum Katowic] to łącznie ok. 1,5 godziny.

Do Bielska z Cieszyna jedzie się 30 minut, z Żywca pewnie też podobnie, cały region ma doskonałą komunikację, a cały czas powstają nowe drogi.

Już widzę te hordy mieszkańców Torunia biegnące kibicować klubowi z Bydgoszczy.

Nigdzie nie napisałem, że Podbeskidzie jest drugim co do atrakcyjności dla futbolu terenem w kraju. Napisałem wyraźnie, że większość kibiców tutaj to kibice Ruchu, trochę mniej Górnika. Ale faktem jest, że dla 800 tys. mieszkańców Podbeskidzie jest tym najbliższym klubem, jeśli chodzi o odległość czy czas dojazdu. A jak widać awans do Ekstraklasy jakoś nie zwiększył ich frekwencji do niebotycznych wartości, ba nawet nie są w stanie wypełnić swojego małego stadionu.

Więc patrząc na przykłady tych klubów, gdyby taki Motor awansował do Ekstraklasy, to jego frekwencja i tak nie byłaby wyższa niż te ok. 8 tys. Tak samo gdy Zawisza awansuje to średnia frekwencja nie będzie 20 tys., a raczej maksymalnie te 10-15 procent wyższa niż dotychczasowa.

Prosiłbym, żebyś wskazał mi jakie zrobiłem w tym roku błędy w researchu. Bo mieszasz mnie i innych researcherów z błotem, a sam nie zrobiłeś nic w tej kwestii. Researcherem może zostać każdy, wystarczy chcieć.

Ale oczywiście zdecydowana większość ludzi woli nic nie robić i tylko narzekać, tak jakby researcherzy czy twórcy uaktualnień robili te błędy specjalnie. Z tego właśnie powodu w tym roku nie chce mi się w ogóle robić żadnej IV ligi czy czegoś tam niżej, nic z tego nie mam, a potem tylko słyszę narzekania.

Więc czekam, wskaż mi moje błędy w tej edycji gry. Owszem było ich kilka, część już jest poprawiona i czeka na patcha, ale ciekawe ile z nich Ty byłbyś w stanie zauważyć.

pablozpuebla Partyzant

0
06.12.2011 20:58    #26
Keylo nic do Ciebie nie mam osobiście, tak że sory za mieszanie z błotem, masz racje moja wina. W Fma gram już od kilku ładnych sezonów, dokładnie od CM012, nigdy nie udzielałem sie na tego typu forach i pewnie sam nie miał bym czasu aby robic reaserch. Wylałem troche moich żali apropo tegho co mi nie pasuje i co moim zdaniem jest drętwe i odbiera radość z gry jak ktos pomyśli, że w sprawie kibiców można zrobic coś wiecej i w dodatktu to zrobi bedzie ok, jak nikt nie podzieli moich poglądów, albo uzna,że nie ma co zmienić bo potencjał jest wykorzystany na max, trudno, jakoś bedzie trzeba żyć dalej.

Kleyo Ekspert

0
06.12.2011 21:21    #27
Przeprosiny przyjęte :]

Tylko chodzi mi o to, że czasem czegoś się po prostu jeszcze nie da odwzorować. Ale z tego co widzę to SI stara się cały czas iść do przodu i np. od tej wersji pojawiły się profile kibica, trybuny żyją, różne kluby mają różny temperament kibiców itp. Więc część tych Twoich pomysłów już jest wprowadzana w życie, część jeszcze nie.

Ale jak mówiłem na początku, dalej uważam, że wzrost frekwencji jest dość zgodny z rzeczywistością :]

loswariatos Młody aktywista

0
07.12.2011 00:28    #28
Temat o kibicach, więc pozwolę się podpiąć z małym pytaniem. Czy profil kibica(lojalność, pasja, cierpliwość, zamożność, temperament) zmienia się pod wpływem rozgrywki czy są to stałe wartości?
meglio fascista che frocio

Kleyo Ekspert

0
07.12.2011 02:02    #29
Nie wiem na 100 procent, ale chyba są to stałe wartości.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.