Prowadzenie zespołu rezerw/juniorów oraz trenowanie 15-16 latków

skrabii Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
01.02.2012, 11:44    Pytanie
Witam,
chciałem zapytać co sądzicie o prowadzeniu drużyny rezerw/juniorów we własnym zespole?

Ja w zespole rezerw trzymam najbardziej perspektywicznych juniorów, gdyż mogę im ustawić profesjonalny trening, co jest niemożliwe w zespole juniorów. Ponadto prowadząc rezerwy/juniorów łatwiej nauczyć zawodnika gry na nowej pozycji, gdyż sami dajemy mu szansę ciągłej gry na preferowanej przez nas części boiska. Zauważyłem też, iż trener/asystent prowadzący rezerwy/juniorów często pomija najbardziej rozwojowych zawodników i wystawia jego zdaniem najlepszych.

Z drugiej strony wzięcie na siebie kolejnych dwóch zespołów wiąże się ze znacznym wydłużeniem czasu rozgrywek.

I tu pojawia się powyższe pytanie. Co o tym sądzicie? Czy ktoś z was prowadzi rezerwy/juniorów i dochodzi do podobnych wniosków czy to tylko ja mam takie (możliwe, że iluzoryczne) wrażenie.

Chciałem zapytać przy okazji o jeszcze jedną rzecz. Jak u was wygląda "szlifowanie" potencjalnego 15-16 letniego talentu? Czy lepiej:
A) ustawić mu trening juniorski (mniejsze obciążenie), trzymać w U19 i powierzyć go trenerom juniorów i opiekunom
B) dać go do pierwszego zespołu od razu, ustawić mu ciężki, profesjonalny trening, trenować go z trenerami pierwszego zespołu i powierzyć go drużynie rezerw do ogrywania oraz przydzielić mu opiekuna?

Grzechoo Hajer Przodowy

Grupa: Ekspert
0
01.02.2012 11:59    #1
Ja nie prowadzę zespołu rezerw i juniorskiego. Oddaję to asystentowi i przymykam oko na braki w jego warsztacie :) W zamian ustalam odpowiedni trening młodziakom, żeby szybko się rozwijali. Juniorów do 16-go roku życia i starszych, którzy jeszcze nieodpowiednio się rozwinęli lub nie mają wystarczającego talentu, trzymam w zespole juniorskim na odpowiednio przygotowanym programie treningowym. Jeśli chłopak ma talent, może rozwinąć się w zawodnika, z którego będzie pożytek, wrzucam do zespołu rezerw, gdy skończy lat 17 i może trenować z pierwszym zespołem. Dołączam go do odpowiedniego programu treningowego i już po dwóch sezonach mam zawodnika, którego nie boję się obarczyć pewną odpowiedzialnością - posadzić na ławce, wpuszczać ze słabszymi przeciwnikami.

Ponadto raczej nie zatrudniam trenerów specjalnie dla juniorów. Szukam najlepszych fachowców w danej dziedzinie, którzy mają zadowalającą umiejętność pracy z juniorami - minimum 13.

skrabii Partyzant

0
01.02.2012 12:09    #2
A mógłbyś w skrócie wyjaśnić co rozumiesz przez pojęcie: "odpowiednio przygotowany program treningowy", oraz jaką masz intensywność treningu juniorów? Gdzieś wyczytałem, że należy dać im wysokie/bardzo wysokie obciążenie i nie zwracać uwagi na ich skargi na nadmierny trening, ale nie wiem ile w tym prawdy a ile wpływu na morale itp.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 01.02.2012 o godz. 12:09

kondi192 Minister Kultury

Grupa: Moderator
0
01.02.2012 12:22    #3
Ja zawsze tych najbardziej utalentowanych daję do pierwszego składu i grywają sobie ogony w lidze lub w Pucharze lub wypożyczam ich do niższej ligi aby tam się ogrywali.

hera Młody aktywista

0
01.02.2012 14:37    #4
Ja mam jeszcze zaznaczone żeby zespół rezerw i juniorów używał aktualnej taktyki 1 zespołu. Przez to zawodnik po wskoczeniu do 1 składu obojętnie czy na stałe czy na jakiś mniej ważny mecz nie gubi się w taktyce. Tzn. tak powinno być, nie wiem czy FM to jakoś uwzględnia, czy to moja wyobraźnia, ale od zawsze tak zaznaczam.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution