Styl gry a mentalność.

Valdi91 Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
04.02.2012, 07:51    Pytanie
Witam serdecznie.

Chciałem się poradzić jaki styl gry najlepiej dobrać do mentalności 'Kontratak' by zoptymalizować skuteczność taktyki? Obecnie mam ustawiony płynny styl gry i tragedii nie ma, ale świetnie też nie jest. Owszem, są mecze, że np. Legią wygrałem z Fulham na wyjeździe, ale są też takie, że mój zespół broni się tak nieudolnie, że aż proszą rywali o wbicie kilku bramek, a jeśli już uda im się wyprowadzić kontrę to tak beznadziejną, że szkoda klawiatury na opisywanie. Taktyka sprawdziła się w meczu Legia vs Fulham, ale w Premiership najlepsze, co mogę o niej powiedzieć, to 'średnio'. Przykładowo grając Tottenham'em na wyjeździe z Liverpoolem, Chelsea czy Man U czasem osiągam lepsze wyniki grając ofensywnie, niż próbując kontrować, bo w takich wypadkach często szybko wbijają mi 2 bramki na początku meczu i wtedy muszę ratować sytuację mocno zmieniając taktykę i kombinować poleceniami. Nie jestem też przekonany do stylu bardzo sztywnego, ponieważ jeśli mój zespół będzie się tylko bronił czekając na dogodną sytuację do kontrataku (i czy owy kontratak należycie spożytkują to znów loteria), to może się to skończyć krwawą miazgą. Chodzi mi głównie o strategię, która pozwoli mi uzyskać dobry wynik (remis bądź skromne zwycięstwo) na wyjeździe z trochę tylko lepszym rywalem, np. we wspomnianym meczu Liverpool vs Tottenham. Oczywiście nie chcę być odebrany jako ktoś, kto najchętniej by wygrywał wszystkie wyjazdy. Pewnie, że bym chciał, ale jest to bardzo mało prawdopodobne, chodzi mi głównie o to, by nie tracić punktów w meczach, gdzie jest szansa na ich zdobycie. Dlatego jeśli ktoś ma doświadczenie w taktykach gry z kontry to proszę o radę :)

Serdecznie pozdrawiam.

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
04.02.2012 10:24    #1
Ja jak mam zgrany zespół to sobie pozwalam na bardzo płynny, który wymaga świetnego rozumienia się na boisku i oczywiście szybkich podań. Czy to krótkich czy bezpośrednich.

Wyjazdy oczywiście najlepiej grać z kontrataku.

Użytkownik uznał post za pomocny

"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

Lucas. Partyzant

0
04.02.2012 10:47    #2
Ja, jako, że mam zgraną drużynę, lubię grać płynnie, czasem bardzo płynnie, jednak to zależy też od klasy przeciwnika. Natomiast kiedy gram z kimś mocniejszym, z reguły gram zrównoważonym kontratakiem, co przynosi oczekiwane skutki (dwumecz z Milanem 1:0, 0:0).

Valdi91 Młody aktywista

0
04.02.2012 12:28    #3
Aha, dzięki chłopaki, teraz rozumiem. Jeszcze jedno pytanie odnośnie zgrania zespołu - czy klasa owego teamu ma znacznie? Obecnie gram Castillą, taktyka opanowana do maxa więc cały czas trenują teraz zgranie, jako że w drużynie pojawiło się sporo nowych twarzy. Jak zaczną tworzyć kolektyw również mogę pozwolić sobie na płynny/bardzo płynny styl gry? Czy są to style przeznaczone jedynie dla mocniejszych teamów? W mojej domowej, ofensywnej taktyce mam styl płynny i całkiem ładnie sobie radzą, z kontry póki co trochę boję się grać, bo nie dość, że to 3. liga to jeszcze nie raz potrafili zaskoczyć mnie samobójem, który załapałby się do najpiękniejszych bramek sezonu. Zawodnicy dość słabi, młodzi i bez doświadczenia (czasem uda się ściągnąć kogoś 26-31 lat, ale przeważnie sami 18-22), więc nie chciałbym przedobrzyć, z tym stylem gry.

Lucas. Partyzant

0
04.02.2012 12:38    #4
Umiejętności zawodników nie mają raczej wpływu na zgranie. Jeżeli uważasz, że Twoi piłkarze dobrze się rozumieją, grasz cały czas jednym ustawieniem i podobnym składem, to nie ma przeciwskazań byś zaczął grać płynnie. Poza tym taki styl jest przeznaczony do hiszpańskich drużyn, szybka piłka, dużo podań i płynność w grze.

Najlepszym wyjściem jest spróbowanie takiego stylu, nie wyjdzie, to będzie oznaczało, że jest na to za wcześnie. Tutaj nikt nie da Ci jednoznaczej odpowiedzi i nie zapewni, że będziesz kosił wszystkich. :)

hera Młody aktywista

0
04.02.2012 13:09    #5
w FM11 w 2020 roku mogłem grać bardzo płynnie o ile miałem w składzie swoich 7-8 piłkarzy, którzy przebywali w drużynie od kilku lat. Wystarczyło wpuścić paru rezerwowych, albo newgenów z kosmicznymi atrybutami i bardzo płynna gra już nie wyglądała tak dobrze. Taki El-Shaarawy którego miałem ze 6 sezonów w drużynie, pomimo dużo gorszych atrybutów od pewnego newgena grającego na jego pozycji potrafił walić kosmiczne bramy z prawego skrzydła i asystować ok 30 razy na sezon. Wg. mnie zgranie jest najważniejsze przy wyborze sposobu gry.

Valdi91 Młody aktywista

0
04.02.2012 13:38    #6
Ok, dzięki chłopaki. Pytam, bo nie chciałem majstrować przy taktyce w środku sezonu, kiedy idzie mi całkiem nieźle. Mimo wszystko pomogliście mi, dzięki wielkie.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.