wartosc/koszt zawodnika

cubsonart Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
23.02.2012, 20:10    Pytanie
witam, od jakiegos czasu zadaje sobie pytanie..

czy wartosc gracza o plus minus takich samych atrybutach wieku itp jest rozna w zaleznosci od kraju / ligi / klubu w jakim gra ?

dokladniej to wyglada tak: gram sobie udinese i widze kilku dobrych grajkow slowencow chorwatow bosniakow o dobrych atrybutach lecz scout infomuje mnie ze ten gosc ma CA 2; PA 2.5, a zawodnik z hiszpanii anglii francji o takich samych atrybutach ma 10x wieksza wartosc i CA 2 ; PA 2.5...

czy ten sloweniec bosniak serb jest faktycznie na takim samym poziomie co anglik hiszpan czy francuz ?

jak wy to widzicie ?

jimiH1967 Młody aktywista

0
23.02.2012 21:59    #1
Ja myślę, że tylko liga może ewentualnie może mieć znaczenie. Ci zawodnicy z Hiszpanii, Anglii czy Francji mogą być u szczytu kariery, grać w reprezentacji, w europejskich pucharach itp. U mnie np w Liverpoolu Yaya Sanogo miał w 3 sezonie 27 goli samej lidze, sezon wcześniej też ponad 20, a teraz przedłużyłem z nim kontrakt, a on jest warty... 4,5mln euro. Tą wartość trochę ciężko odgadnąć. Ci Serbowie prawdopodobnie są na podobnym poziomie co Ci Hiszpanie, Francuzi. Obaj mają po dwie gwiazdki. Do wartości też się wlicza oczywiście wiek. Wiadomo, że pomocnik w wieku 25-28 lat będzie więcej wart co podobny zawodnik 33-letni. No i jeszcze jest opcja, że zawodnik właśnie przyszedł do klubu kupiony za niemałą kasę, wtedy wartość ma równą z kwotą kupna.

cubsonart Partyzant

0
24.02.2012 02:11    #2
Masz racje, jednak to o czym napisales wiem. Moze inaczej, przyjmijmy taka sytuacje:

mam do wyboru 2 grajkow bardzo, ale to bardzo podobnych do siebie.

Bosniak i Anglik; te same atrybuty, te same CA i PA, oboje po 24 lata, oboje od 3 lat w swoim klubie (z rodzimych lig). Bosniak jest wart 400tys €; Anglik 3mln €.

I kogo tu brac ? Bosniaka bo tanszy i ma to samo co Anglik czy moze Anglika bo jest wart wiecej, wiec moze miec w sobie cos wiecej ?

zollw Partyzant

0
24.02.2012 08:36    #3
mi się wydaje że tutaj w grę wchodzi coś takiego:
Masz piłkarza z Anglii, który jest chociaż by tylko rezerwowym i ma 20 lat, ale wchodzi na 20 min w każdym meczu z ManUtd, Arsenalem itp i się sprawdza w tych meczach. Natomiast z drugiej strony masz piłkarza, który gra w Bośniackiej lidze, ma potencjał ten sam co Anglik, ale gra z rywalami pokroju Pogoń Szczecin (nie znam klubów z Bośniackiej ligi) i tutaj chyba o to chodzi raczej :)

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
24.02.2012 08:59    #4
Po prostu rozwój kraju, tak samo w IRL. Zawodnik z Polski jest za 2,3 mln euro. A z Ameryki Południowej... dużo, dużo więcej. Płaci się za narodowość, proponuję zawsze brać tego tańszego, bo może być bardziej zdeterminowany i waleczniejszy. Do tego nie zawoła dużych pieniędzy.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

majcherczyk Partyzant

0
24.02.2012 11:36    #5
Anglicy zawsze cenili swoje talenty :) Zazwyczaj brałbym tego tańszego zawodnika - chyba, że gram w anglii i potrzebuję zawodnika ze statusem wychowanego w kraju :)

zollw Partyzant

0
24.02.2012 11:38    #6
i nie ma na nim takiej presji :)

cubsonart Partyzant

0
24.02.2012 18:07    #7
Jacko, rzucilem okiem na Twoje manifesty i ten rzut oka byl przyznam sie dosc dlugi. W swojej karierze Monaco wybieralbys raczej tego bosniaka za 400tys € czy jednak francuza za 2.5mln € ?

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
24.02.2012 18:37    #8
Najpewniej obu. Tam nie byłem problemu z kasą, raczej z jej nadmiarem. Ale jak mam ograniczony budżet to wolę tańszego, nawet jeśli się nie rozwinie, to sprzedam z zyskiem.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution