Co jest do ch... z tym FMem?

skazi Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
17.04.2012, 21:26    Pytanie
Grałem w championship managera od wersji 01/02 (i w każdą kolejną wersję) później w pierwszego FMa (2lata), ostatnio miałem przerwę i powróciłem do niego. Kupiłem najnowszego i co? W którejś wersji (nie pamiętam już czy jeszcze w CMie czy już w FMie) zrobiono z enginem meczowym coś takiego, że jak się strzela gola lub przeciwnik strzela za 0-3 min idzie kolejna akcja i pada gol dla przeciwnika, rzadziej dla mnie. I nadal jest ten problem w obecnej wersji. Ku... pokażcie mi realny mecz w którym takie rzeczy się dzieją? A ta sytuacja jest nagminna. Grałem różnymi taktykami, różnymi zespołami ale to zdarza się wszędzie i praktycznie w co 2-3 meczu.

Credt Partyzant

0
17.04.2012 22:14    #1
Znam Twój ból, bo mnie to też irytuje. 88 minuta meczu, zacięty bój, 0:0. Rusza akcja mojego zespołu - gol. "No, wyszarpiemy te 3 punkty", myślę sobie.
Tja. Przeciwnik zaczyna od środka, kilka podań i remis. Można się pociąć...

Ale z drugiej strony działa to też w drugą stronę - może nie tak często, ale jednak. A może zbyt rzadko się to dostrzega, bo gol przeciwnika bardziej boli, niż nasz gol cieszy. ;)

skazi Partyzant

0
17.04.2012 22:27    #2
Myślałem że kiedyś to wyeliminują, ale po powrocie do najnowszej części widzę że nadal to jest, przecież to ewidentny bug engine'u meczowego. Takie rzeczy nie powinny się dziać.

loswariatos Młody aktywista

0
18.04.2012 14:10    #3
Przeanalizowałeś te bramki? Jeśli są do siebie bardzo podobne to problem leży nie w grze ale w Twojej reakcji lub jej braku.
meglio fascista che frocio

skazi Partyzant

0
18.04.2012 16:55    #4
[quote="loswariatos"]Przeanalizowałeś te bramki? Jeśli są do siebie bardzo podobne to problem leży nie w grze ale w Twojej reakcji lub jej braku.[/quote]
A co tu analizować, przecież po strzeleniu/stracie bramki nie będę od razu zmieniał taktyki, czy ustawień taktycznych. Zespół ma nadal grać swoje no chyba że sytuacja się bardziej komplikuje (tracę więcej bramek itp.) Tak jak napisałem, różne zespoły, różne taktyki a nadal coś takiego występuje. To nie jest normalne jak strzelam bramkę to zaraz po wznowieniu idzie akcja i przeciwnik wyrównuje albo ja strzelam drugą w przeciągu 2 minut.

rakowiec89 Żołnierz frontu ideologicznego

0
18.04.2012 17:25    #5
Gadacie głupoty czegoś takiego nie ma, ile razy tak miałem, że strzelałem bramkę na 1:0 i do końca było nawet 10-15 minut i nigdy jej nie traciłem. Zobacz charakter swojej drużyny, sprawdź atrybuty u swoich graczy takie jak: determinacja, koncentracja. poza tym problem może leżeć w taktyce. Na pewno nie w grze.

marchewa19927 Partyzant

0
18.04.2012 17:51    #6
Jest takie coś ile razy tak miałem w FM2008 prowadziłem 1;0 bo strzeleniu bramki odrazu ich akcja i GOL 1:1

skazi Partyzant

0
18.04.2012 21:27    #7
Jako że jestem też selekcjonerem reprezentacji to muszę czasem oglądać mecze klubowe w których grają moi reprezentanci i co widzę, to samo jedni strzelają bramkę zaraz idzie kolejna akcja i albo drudzy wyrównują albo pierwsi strzelają kolejną (nie mówię że zawsze tak jest ale stanowczo za często, w realnym futbolu takie coś się zdarza może raz na 100 meczy a nie jak tutaj w co 3-4 meczu)

ElFideo Wróg ludu

Poziom ostrzeżeń: 3
0
19.04.2012 12:11    #8
moge podać przykład meczu chelsea z wigan. Wigan wyrownalo w 80 minucie na 1;1 chelsea w 90 strzelilo na 2;1 i zaraz potem wigan dluga pila i gol na 2;2
CR7

loswariatos Młody aktywista

0
19.04.2012 19:09    #9
[quote="skazi"]A co tu analizować, przecież po strzeleniu/stracie bramki nie będę od razu zmieniał taktyki, czy ustawień taktycznych. Zespół ma nadal grać swoje no chyba że sytuacja się bardziej komplikuje (tracę więcej bramek itp.) Tak jak napisałem, różne zespoły, różne taktyki a nadal coś takiego występuje. To nie jest normalne jak strzelam bramkę to zaraz po wznowieniu idzie akcja i przeciwnik wyrównuje albo ja strzelam drugą w przeciągu 2 minut.[/quote]

No to niedobrze. Wystarczy, że AI zmieni np. rolę skrzydłowego na schodzącego napastnika. Jeśli na dodatek wymuszasz u tego piłkarza aby grał przeciwległą nogą do skrzydła na którym gra to dodatkowo mu ułatwiasz zejście do środka. Albo gdy zamienia pozycjami środkowych pomocników i ten bardziej ofensywny gra na pozycji defensywnego i vice versa. Ten sam manewr może zrobić z napastnikami. Po stracie bramki rywal gra inaczej, może wykorzystywać inne sektory boiska. Po każdej zmianie taktyki silnik na nowo oblicza szanse i zdarzenia jakie mogą wystąpić w dalszej części gry. I brak reakcji na to jest wykorzystywany. Dla przykładu możesz obejrzeć mecz gdzie jedna z drużyn gra płaskim 4-5-1. Gdy zapauzujesz grę podczas wybijania piątek łatwo zobaczysz ile zmian i jak mocno komputer rotuje zadaniami dla piłkarzy.
Ja też byłem przeciwnikiem mocniejszych zmian taktyki podczas meczów bo w poprzednich FM grałem z powodzeniem jednym ustawieniem przez kilkanaście sezonów, ale teraz już się tak nie da.
Specjalnie przejrzałem wszystkie wyniki z dwóch ostatnich sezonów i sytuacji gdzie padała bramka za bramką w przeciągu 5 min. było 3-4 na sezon. Jak na 40 spotkań nie jest to dziwne.
meglio fascista che frocio

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.