Strona

Porady taktyczne

Valdi91 Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
07.05.2012 21:09    #511
No ale dobra forma przez nawet 1.5 czy 2 sezony to jak na FM'a i tak elegancko. Moim napadziorom co najmniej raz, jak nie dwa razy na sezon włącza się blokada strzelecka. Te zebrania zespołu to o dupę rozbić. Legenda głosi, że kiedyś, kiedy manager zauważył znaczne obniżenie lotów swojego team'u i zwrócił im uwagę, posłuchali go. Oni zawsze twierdzą, że są mistrzami świata i świetnie im idzie, mimo remisów z ogórkami, a czasem nawet i porażek. To się nie sprawdza, u mnie góra 4 piłkarzy wynosi pozytywne reakcje, reszta zawsze obrażona, jak ja śmiałem im wypomnieć porażkę z zespołem grającym o dwie klasy rozgrywkowe niżej. Cóż mogę Ci poradzić, na pewno tych wypalonych na ławę, może nawet dobrze zrobi im tydzień czy dwa urlopu. Jak będziesz przedłużał kontrakt z napastnikami, nie żałuj im pensji za bramkę, oraz klauzuli, że np. po 20 bramkach w lidze dostaną sporą ilość gotówki. Wtedy 'o dziwo' dłużej utrzymują dobrą dyspozycję strzelecką. Oszczędzaj ich w meczach z ogórkami, daj pograć zawodnikom z rotacji, czasem potrafią się ładnie odpłacić za szansę gry, a czasem grają tak samo słabo, jak reszta.

Matek95 Partyzant

0
07.05.2012 21:25    #512
Właśnie grałem z 18 zespołem w lidze i Roux 2 gole, Niang 1. Postawiłem na nich bo pomyślałem, że może w meczu z takim zespołem się przełamią. Zobaczymy, jak teraz nic nie strzelą to na ławę i urlop. A mecz wygrałem 4-1. W sumie problemem jest też to, że mój zespół na jakieś50 meczy we wszystkich rozgrywkach czyste konto zachowuje może w 10... Teraz ma do mnie w zimowym okienku przychodzi lewy obrońca i ofensywny środkowy pomocnik, który ma być rozgrywającym. Myślę jeszcze nad jakimś środkowym obrońcą światowej klasy powyżej 27 roku życia. Ale o tym już w innym dziale będę pisał : )

Guezmir Młody aktywista

0
07.05.2012 23:53    #513
jak gra przeciwko Twoim obrońcom szybki napastnik ustaw mu w poleceniach "ścisłe krycie - nigdy", to samo z szybkimi skrzydłowymi.
gra automatycznie w ustawieniach taktycznych zaznacza niektórym piłkarzom ścisłe krycie, dlatego musisz albo pamiętać o poleceniach gry na rywalach, albo odznaczać te polecenia ścisłego krycia u wybranych zawodników w poleceniach indywidualnych.
kolejna rzecz, zawsze możesz lekko cofnąć obronę jeśli grasz przeciwko słabym w powietrzu i szybkim napastnikom, a Twoim obrońcom brakuje szybkości, czytania gry i ustawiania się.
oprócz polecam obronę strefową.
kolejna rzecz, jeśli grasz ofensywnie zmniejszaj pressing, jeśli defensywnie - zwiększaj.
i ostatnia rada - jeśli rywal gra tylko jednym napastnikiem, swoim stoperom ustaw zadania "obrona" i "stoper" lub "zabezpieczenie" i "stoper"

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 08.05.2012 o godz. 00:03

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Matek95 Partyzant

0
08.05.2012 12:36    #514
W sumie nie odbierałem tego w ten sposób. Zawsze dawałem intensywny pressing, od początku sezonu do końca. Krycie strefowe mam też cały czas. Linia obrony zależy od tego czy gram z kontry, czy kontroluję mecz, ale zawsze jest ustawiona "normalnie". Polecenia indywidualne zazwyczaj daję takie, jakie mi polecą współpracownicy. W niektórych przypadkach daję pressing, bądź agresję. A jeśli chodzi o podane przez Ciebie atrybuty obrońców, to u mnie wygląda to tak : Davis( zawsze w 1. składzie ) Przewidywanie - 16, szybkość - 16, ustawiane się- 15. Caulker ( często 2. środkowy obrońca ) Przewidywanie - 13, szybkość - 14, ustawianie się - 15. Lindstom ( młodziutki talent ) Przewidywanie - 13 szybkość - 11 ustawianie się - 15. Nastasic ( wykorzystywany rzadziej niż reszta ) Przewidywanie - 11, szybkość - 13, ustawianie się - 14. Obrońcy są ustawieni jako "tradycyjni obrońcy" i mają funkcje czysto obronne. A w razie gdybym chciał dokupić kogoś do pary dla Davisa, to stawiać na szybkiego obrońcę, czy raczej silnego ?

syryls Partyzant

0
08.05.2012 19:59    #515
Może w takim klubie zawodnicy się już wypalili, zdobyli praktycznie wszystko na tak "mały klub", spróbuj zagrać rezerwowymi, zmienić ustawienie na bardziej ofensywne, przykładowo ja gram 3 obrońcami mimo że grają słabo to coś zawsze wpada bo tych sytuacji jest po 5-6 czy więcej mimo że tracę sporo goli.

Guezmir Młody aktywista

0
08.05.2012 22:09    #516
zgadza się, rotacja to kolejna ważna rzecz. poczytaj sobie teorie i ramy taktyczne do football manager 2009 i 2010. Ostrzegam. Pierwsza lektura ciężko strawna, ale ja z dużym powodzenie bazuję na wielu patentach tam przedstawionych. Piszesz, że "nigdy tak do tego nie podchodziłeś" - odpowiadam, że warto sprawdzić. FM 2012 jest dużo łatwiejszy od poprzednich trzech części, ja zdobyłem 5 trofeów w 2 sezony grając Celtikiem. 2x mistrzostwo, 2x puchar krajowe (Szkocji i Ligi), 1x Liga Europejska. Nie jestem cheaterem - jestem doświadczonym grajkiem i nowy FM jest łatwy - żeby wygrywać, trzeba znać mechanizmy gry, albo próbować je poznać, a nie zakładać, że zawsze ostry pressing się opłaca ;) Pozdrawiam.
"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

GrzegorzK Partyzant

0
09.05.2012 07:49    #517
Ja mam taki problem, gram ustawieniem 4-2-2-2 (ofensywni pomocnicy skrzydłowi) i strzelam dość dużą ilość bramek, ale mam dziurawą obronę - jak mam ich ustawić?? Nie są to źli obrońcy.

kamilm Partyzant

0
09.05.2012 11:41    #518
Panowie nadeszła nuda Fm-owa i w takim razie myślę sobie poprowadzę reprezentacje polski. I teraz pytanie co do taktyki.
Styl : płynny, Strategia: kontrola z mocnieszymi rywalami kontratak, podania krótkie i intensywny pressing. Linia obrony cofnięta i kontrataki.
I teraz pytanie jak ustawić ofensywnych bocznych obrońców? I jak zrobić żeby defensywni pomocnicy ich asekurowali i środkowi obrońcy kasowali akcje z bocznych sektorów? W ogóle jak ustawić defensywnych pomocników i środkowych obrońców do takiej formacji zeby boczni obrońcy byli ofensywni !!

Kox Partyzant

0
09.05.2012 20:32    #519
Jaką taktykę ustawić pod PSG tak, żeby wykorzystać potencjał Pastore, Meneza i Nene?
Oczywistym wyborem wydaje się być 4-2-3-1 ze skrzydłowymi. Tylko, że nie jestem wielkim zwolennikiem tej taktyki.
Czy Wielebny na sobie radę na PŚ? Chyba nie.

Matek95 Partyzant

0
09.05.2012 22:05    #520
Ja grałem 4 obrońcami, 2 pomocnikami na środku boiska, 2 skrzydłowymi i między nimi Pastore i na szpicy napastnik. Taktyka ta świetnie pasuje do tego zespołu. : )

Strona

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution