Strona

Porady taktyczne

magic10rm Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
14.05.2012 09:41    #531
jakim grasz zespołem? i jakie umiejętności maja twoi obrońcy?

bercik_lb Partyzant

0
14.05.2012 12:58    #532
Celta Vigo. Umiejętności obrońców jak na ligę w, której gram są przyzwoite, obrony nie wzmacniałem transferami, gram tymi obrońcami, którzy byli już w klubie.

magic10rm Partyzant

0
14.05.2012 13:15    #533
Ja zawsze stosuje w poleceniach indywidualnych stoperow opcje: Scisle krycie.
W ustawieniach def fragmentow cofam najwieksza mozliwa liczbe pilkarzy w moje pole karne. Tych szybszych i nizszych wystawiam przed pole karne, zeby byli gotowi do szybkiego kontrataku.
Wazne jest zeby twoi wysocy i silni pilkarze kryli wysokich rywali. Jezeli jednak masz slabych obroncow z niska koncetracja i kryciem to nie spodziewaj sie po nich cudów.

wojtekldp Partyzant

0
14.05.2012 23:11    #534
Panowie zmieniłem przewagę liczebną na ofensywę, ale nadal nie wiem czy grać tak we wszystkich meczach czy tylko w domowych a w wyjazdowych grać kontrolą? Zagrałem dwa ostatnie mecze ze zmianą w ofensywę, ale nadal tracę bramki, nie wiem może piłkarze potrzebują czasu żeby przyzwyczaić się do nowej taktyki. Możecie mi pomóc i napisać jak wy prowadzicie swoje teamy? Jak gracie na wyjazdach a jak u siebie? Jak gracie na wyjezdzie np. z Man Utd a jak z Norwich City? Jakich treningów używacie? Ja stosuje trening Tug 12 pobrany z angielskiej strony, ale mam dużo kontuzji i piłkarze często narzekają, że za duży reżim kiedy ja mam ustawiony na średni czy to przed sezonem czy to w sezonie. Zawsze taki sam. Proszę o pomoc z góry byłbym wdzięczny :) Czy może ktoś ma jakąś dobra taktykę 4-3-3? Pozdrawiam. Wojtek

magic10rm Partyzant

0
15.05.2012 09:18    #535
To zależy od zawodników jakimi dysponujesz. Ja kiedy zaczalem rozgrywke Realem już od pierwszego sezonu przeprowadziłem rewolucje. Pozbyłem sie połowy piłkarzy takich jak Kaka, Alonso, Arbeloa czy Altintop a na ich miejsce sprowadziłem nowych, dużo młodszych o ogromnym potencjale. Styl mojego zespołu to ofensywa. I taka też właśnie jest filozofia mojej taktyki. Kontroli, kontrataku, przewagi liczebnej uzywam tylko w kryzysowych sytuacjach. Na co dzień króluje filozofia ofensywna, niezależnie czy to mecz u siebie, czy moze spotkanie wyjazdowe. Jednak jest to kwestia właściwego zbalansowania zespołu. Przewagi liczebnej nigdy nie traktowałem jako stylu gry, który mógłby okazac się podstawowym. Z definicji wynika, ze jest to tzw. gonienie wyniku. W koncówkach spotkań lub w sytuacji kiedy musisz dużo strzelic żeby awansować w dwumeczu. Tak jak z przysłowiową kołdrą, jeżeli postawisz na całkowity atak i przewagę w przodzie, z tyłu zrobi się dziura co rywale mogą skutecznie wykorzystywać a ciebie doprowadzac do frustracji, dlatego też na twoim miejscu zaniechałbym ustawianie tej filozofii i ograniczył jej wykorzystanie do sytuacji kryzysowych.
Dalej wspominałeś o treningu. CM 03-04 był moim ostatnim w którym sam tworzyłem reżimy. Skupiam się na doborze trenerów, organizowaniu sparingów, przydzielaniu szkoleniowców, ale samym reżimem się nie zajmuję. Najlepszy jest TUG o którym mówisz. Nie stosuje żednych treningów presezonowych. Zwiększam intensywność w ustawieniach taktyki do maximum, organizuje 10 sparingów i czekam aż drużyna się zgra. Nigdy nie narzekałem na kondycję piłkarzy - nigdy ! Owszem, mam szeroką kadrę (2 piłkarzy na tę samą pozycję + około 5 kopaczy awaryjnych) ale kazdy z nich otrzymuje dużo szans, przez co się rozwija, ma wysokie morale i na prawdę pomaga zespołowi.
Real Madryt ma praktycznie nieograniczone środki finansowe, wszyscy to wiedzą. Od roku 2018 zacząłem dostawac na transfery po 800mln... Wydaje z tego czasem 2-3 miliony, ponieważ staram sie opierac drużyne na wychowankach i talantach z całego świata. Jednak zazwyczaj bilans mojego okienka to 10-15 milionów, co jest przeciwienstwem Barcelony ktora co okienko wydaje 50-60 baniek ;]
Napisze jeszcze o taktyce i kończę :)
Uzywam swojej własnej, dostępnej tutaj: cmrev.com/taktyki/fm2012/_m10_Style.html
Nigdy nie stworzyłem lepszej i czuję że w kolejnych FMach ciągle będę jej używał. Aha i kwestia ostatnia, tak, zawodnicy czasem potrzebują troche czasu zeby poznac nowe ustawienie czy zmiane filozofii. Cierpliwości :)

wojtekldp Partyzant

0
15.05.2012 10:06    #536
Wielkie dzięki za obszerną wypowiedź. Na pewno dostosuje się do Twoich ustawień. Zastanawiam się tylko nad tą taktyką, bo lubię grać trzema napastnikami w linii :) a u Ciebie są skrzydłowi, ale spróbuje. Mam jeszcze tylko pytanko czy grasz w Fm12? Jak tak to daj znać skąd masz trening TUG. Bo ja swojego pobrałem z jakiejś angielskiej strony, ale różni się on trochę od tego, który był w FM10. Pozdrawiam.

magic10rm Partyzant

0
15.05.2012 10:14    #537
Tak w 'dwunastkę' gram. Trening był tutaj o ile dobrze pamiętam w dziale z plikami. W poprzednich edycjach też korzystałem z ustawień TUGa.
Nie sugeruj się faktem ze napastnicy nie sa w lini. Przydzieliłem im opcję Schodzących napastników i wymianę pozycji. Skuteczność nieziemska ;)

wojtekldp Partyzant

0
15.05.2012 10:19    #538
Dobra jest :) więc myślę, że w moim Arsenalu ta taktyka też powinna się sprawdzić. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam :)

Guezmir Młody aktywista

0
15.05.2012 11:33    #539
[quote="wojtekldp"]a linie obronną wysuwasz? wiesz polska liga to trochę co innego niż angielska, ale jak najbardziej spróbuje Twoich zaleceń jak najszybciej bo chce zdobywać trofea Arsenalem!!! :)[/quote]

Kurczę, manewry taktyczne zależą od tylu czynników, że nie ma sensu zadawać takich pytań. Odpowiedź zawsze brzmi: Tak i nie.
Szemek ma wypasioną drużynę, może sobie grać zawsze tak samo. Ja gram Celtikiem w LM i LE i nie mogę, wręcz nie wolno mi grać tak samo z Realem jak z Kilmarnock. Wychodzę z założenia i praktyka mnie w tym utwierdza, że nie istnieją jakieś "sztywne ustawienia" jakieś "killery", dzięki którym każda drużyna będzie osiągała sukcesy. Kiedyś lubiłem deklarować się na forum CMRev, że każdemu pomogę ustawić optymalnie jego zespół. Ale wiem, że porad, których mógłbym udzielić jest tyle, że nie da się tego ogarnąć podczas 2-godzinnego czatu na skypie, lub gg, a co dopiero potem to wszystko spamiętać.... Możesz mi przesłać na maila nieskompresowany save z gry, mogę pozmieniać co nie co i odesłać Ci. To zwykle spory plik, więc użyj strony WeTransfer. Pamiętaj, że same ustawienia nie grają, więc musiałbym jeszcze dołączyć do tego spory poradnik. Jak znajdę czas moge to zrobić, ale lepiej zapoznać się samemu ze wspomnianym kilka postów wcześniej TIRT 09 ( ewentualnie 10).

Po maila do mnie możesz się zgłosić przez donos. nie narzucam się, Twoja decyzja, czy chcesz spróbować ;)

// Edytowano 6 razy, ostatni raz 15.05.2012 o godz. 11:38

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

dexterus Partyzant

0
15.05.2012 17:26    #540
niech ktoś, kto wygrał mistrzostwo kraju mniej znanym klubem powie mi jak to zrobił :D chodzi mi o ten syndrom stycznia. dojechałem do nowego roku z chyba jedną albo dwoma porażkami. Teraz już jest grany piach albo gram z 18 drużyną u siebie, mam 20 strzałów przy ich 4 a mecz przegrywam.. Na prawdę nie wiem jak ich ogarnąć, denerwuje mnie to że tak dobrze idzie do stycznia a poźniej wszystko w dupe :D sama zmiana formacji chyba nagle wszystkiego cudownie nie odwróci. Czytałem też o tym całym wypaleniu zawodników i żeby dać pograć młodym. Więc proszę o poradę jakiegoś mistrza kraju :)

Strona

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.