To zależy od zawodników jakimi dysponujesz. Ja kiedy zaczalem rozgrywke Realem już od pierwszego sezonu przeprowadziłem rewolucje. Pozbyłem sie połowy piłkarzy takich jak Kaka, Alonso, Arbeloa czy Altintop a na ich miejsce sprowadziłem nowych, dużo młodszych o ogromnym potencjale. Styl mojego zespołu to ofensywa. I taka też właśnie jest filozofia mojej taktyki. Kontroli, kontrataku, przewagi liczebnej uzywam tylko w kryzysowych sytuacjach. Na co dzień króluje filozofia ofensywna, niezależnie czy to mecz u siebie, czy moze spotkanie wyjazdowe. Jednak jest to kwestia właściwego zbalansowania zespołu. Przewagi liczebnej nigdy nie traktowałem jako stylu gry, który mógłby okazac się podstawowym. Z definicji wynika, ze jest to tzw. gonienie wyniku. W koncówkach spotkań lub w sytuacji kiedy musisz dużo strzelic żeby awansować w dwumeczu. Tak jak z przysłowiową kołdrą, jeżeli postawisz na całkowity atak i przewagę w przodzie, z tyłu zrobi się dziura co rywale mogą skutecznie wykorzystywać a ciebie doprowadzac do frustracji, dlatego też na twoim miejscu zaniechałbym ustawianie tej filozofii i ograniczył jej wykorzystanie do sytuacji kryzysowych.
Dalej wspominałeś o treningu. CM 03-04 był moim ostatnim w którym sam tworzyłem reżimy. Skupiam się na doborze trenerów, organizowaniu sparingów, przydzielaniu szkoleniowców, ale samym reżimem się nie zajmuję. Najlepszy jest TUG o którym mówisz. Nie stosuje żednych treningów presezonowych. Zwiększam intensywność w ustawieniach taktyki do maximum, organizuje 10 sparingów i czekam aż drużyna się zgra. Nigdy nie narzekałem na kondycję piłkarzy - nigdy ! Owszem, mam szeroką kadrę (2 piłkarzy na tę samą pozycję + około 5 kopaczy awaryjnych) ale kazdy z nich otrzymuje dużo szans, przez co się rozwija, ma wysokie morale i na prawdę pomaga zespołowi.
Real Madryt ma praktycznie nieograniczone środki finansowe, wszyscy to wiedzą. Od roku 2018 zacząłem dostawac na transfery po 800mln... Wydaje z tego czasem 2-3 miliony, ponieważ staram sie opierac drużyne na wychowankach i talantach z całego świata. Jednak zazwyczaj bilans mojego okienka to 10-15 milionów, co jest przeciwienstwem Barcelony ktora co okienko wydaje 50-60 baniek ;]
Napisze jeszcze o taktyce i kończę
Uzywam swojej własnej, dostępnej tutaj: cmrev.com/taktyki/fm2012/_m10_Style.html
Nigdy nie stworzyłem lepszej i czuję że w kolejnych FMach ciągle będę jej używał. Aha i kwestia ostatnia, tak, zawodnicy czasem potrzebują troche czasu zeby poznac nowe ustawienie czy zmiane filozofii. Cierpliwości
Najnowsze posty