Strona

EURO 2012

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
02.06.2012 19:46    #41
Szczęsny dominuje w Arsenalu, trójka z Dortmundu miała ogromny wpływ na mistrzostwo Niemiec, środek obrony doświadczony i ograny, bardzo silna prawa strona, Rybus w wysokiej formie, Obraniak zadomowiony w Bordeaux, jedną jedyną niewiadomą jest dla mnie jeden z PŚ-ów: w zasadzie obaj, którzy do tego miana aspirują, bo i Murawski, który dla mnie jest cieniem piłkarza sprzed 'podboju' Kazania i Dudka jakoś nie przekonują.

Na pewno jest to drużyna silna, jak na to co było 4 lata temu. Był piasek, woda i cement. Jakoś to urobiono w smudowej betoniarce. Z pewnością nie można powiedzieć, że odstajemy jakoś znacznie od reszty drużyn, które wywalczyły kwalifikację na EURO poprzez eliminację.

Żadna sztuka? To idź i strzel.

Mam prawo do takiego wniosku, nie musiałem, ale poparłem ją argumentami. Kiedy niby obrona była silna? Na EURO 2008? Jak Boruc ratował skórę nawet z Austrią? O Niemcach i Chorwacji nie wspominając.

Przeanalizuj sobie poprzednich kadrowiczów, a zobaczysz, że praktycznie większość albo wcale nie grała albo o nic nie grała. W Bundeslidze było Polaków jak na lekarstwo. A teraz stanowią o sile najlepszej niemieckiej drużyny piłkarskiej.

Jeszcze kilka lat temu, trzon reprezentacji stanowili piłkarze Wisły Kraków, teraz nie ma nikogo stamtąd, od dłuższego czasu zresztą, zamykam w ten sposób drogę do argumentacji wieżą Babel :)

Nie mówię, że jest to ekipa na ojechanie Hiszpanii, Niemiec i zdobycie ME. Ale jak na warunki turnieju i grupy to jak najbardziej najsilniejsza obok Rosji. Jeśli z niej nie wyjdą, to faktycznie nie sprostają warunkom turnieju.

Sparingi sparingami, ale Polacy jako jedyni z grupy ani nie przegrali żadnego z nich, a mogli spokojnie np. ze Słowacją, która w przeszłości czyniła to z zamkniętymi oczami nie tylko nam, ale i z lepszymi ekipą. Ale też nie było żadnej poważnej gafy. Karne wykorzystane, parę błędów się zdarzyło, bez konsekwencji.

Mamy zespół, który jako zespół coś stanowi. A monolit jest często dużo ważniejszy od indywidualności. Brak kontuzji, akurat bez różnicy, kto siedzi na trybunach. Fabiański bez ogrania czy Sandomierski, który w moim przekonaniu zdecydowanie na to powołanie nie zasłużył, grał słabo. Nie przypominał siebie sprzed transferu do Belgii.

Na pewno ważne jest to, że na otwarcie gramy z Grecją, a nie z Rosjanami. Jak nie teraz to nigdy. To dobra ekipa i stać ich na ten plan minimum. A potem może utrą nosa Niemcom? Ale to byłaby wielka sensacja. Większa niż ME dla Grecji i to na tej imprezie. Tyyle.

Wasyl rezerwowym? Pierwsze słyszę. Boenisch? Mam nadzieję, że się zbłaźni z Grecją i może przesuną tam Dudkę, bo Wawrzyniak jakoś nie czaruje ostatnio. No brakuje jakiegoś Magiery na tej pozycji. Na pewno tędy będą sunąć ataki, jak zwykle zresztą. Pytanie czy taki Dudka zrobił jakieś postępy? Bo na DPŚ to on jakoś dziwnie biega, strzela i gra... nie wiem, taki memwłowaty.

Najgorsze jest to, że to najbardziej doświadczony kadrowicz... świat się kończy.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 02.06.2012 o godz. 19:51

"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

ronaldek1 Młody aktywista

0
02.06.2012 19:48    #42
@jacko

Popieram w 100%
http://www.cmrev(...)927.html

Mile widziana pomoc

Szemek Ekspert

0
02.06.2012 20:31    #43
[quote=Jacko] Kiedy niby obrona była silna? Na EURO 2008?[/quote]

Specjalnie zignorowałeś to co napisałem?

[quote="szemek"]Nie zgodzę się, że mamy najsilniejszą kadrę od 10 lat. Od 5, może 6 pewnie tak. Jednak w 2002 na MŚ mieliśmy dobrą paczkę i nieporównywalnie silniejszą obronę. Cztery latka później było słabiej, ale też lepiej niż teraz.(...)[/quote]

Pisałem o okresie po 2002 do 2006 roku, gdybyś był łaskaw doczytać mojego posta.

Wtedy mieliśmy Dudka i Boruca na bramce, więc chyba nie jest to niższy poziom od Szczęsnego - zwłaszcza, że Artur doskonale sprawdził się na wielkich imprezach.

W tamtych czasach Jacek Bąk grał w RC Lens i sorry, ale wolę jego - gościa, który potrafi po polsku porozumieć się z kolegami na boisku i zrozumieć bramkarza, niż Perquisa, który ma problemy z komunikacją. Do Wasyla nic nie mam, poza tym, że jest strasznie agresywny (co było widać nawet dziś z Andorą), oby to się nie skończyło wykluczeniem w którymś ze spotkań na EURO. Do tego był Michał Żewłakow (wtedy Anderlecht). Hajto (Schalke/Norymberga), Baszczyński, Rząsa (Feyenord/Partizan/Heerenven i wszędzie grał).

W pomocy Sobolewski, Szymkowiak, Kosowski, Krzynówek, Radomski. Łapał dobrą formę Mila na początku tego okresu.

W tamtym okresie w dobrej formie był Smolarek. Żurawski grał w Wiśle i Celticu, wtedy też miał niezły okres w karierze. Był Franek, Rasiak, Jeleń więcej grał, teraz się częściej leczy.

Twoje polemika, musiała wyniknąć z tego, że źle przeczytałeś mojego posta.
"To tylko Internet k*rwa."

0
02.06.2012 20:42    #44
Mówisz dalej, że 4 lata później było słabiej, ale lepiej niż teraz. Na jakiej podstawie? Turniej w Niemczech był beznadziejny, grali jak nieudacznicy.

Szemek Ekspert

0
02.06.2012 20:45    #45
A jesteśmy już po EURO czy po serii sparingów? Zresztą ich wyniki też nie są cudowne - bo dla mnie Słowacja nie jest potęgą i nie ma się z czego specjalnie cieszyć. Same MŚ nie były udane, ale i tak przynajmniej na papierze mieliśmy lepszy skład.

Ja uważam, że bez pomocy sędziów, z grupy nie wyjdziemy.

0
02.06.2012 23:05    #46
Skoro Słowacja nie jest potęgą to czemu nas lała nie tak dawno, jak chciała? Dlaczego osiągnęła taki wynik na MŚ? Kto twierdzi, że jest po EURO? Czytaj ze zrozumieniem i nie doszukuj się mojego błędu. Kogo obchodzi skład na papierze? Liczą się wyniki i styl. Nie było niczego, zagrali beznadziejnie w Niemczech. Gole musiał strzelać Bosacki.

A ja uważam, że mamy jednak szansę. Z pomocą sędziów czy bez. Ale Ty już tak masz - wiecznie źle, na nie. Powtórzę, nasi grupowi rywale serię mieli gorszą, wyniki też. Do tego rekord, 5 meczów bez straty gola, wpisali się w annały, może przedłużą na EURO do 8 ;). W to wątpię, bo ten rekord jest nie miarodajny. No bo ile było sytuacji na stratę gola? Chyba żadnej, może jedna albo dwie. Nie więcej.

A co to za różnica czy to Perquis czy Żewłakow? Jedni odchodzą, przychodzą inni. Nie było zwodzenia, chciał grać i gra. Taka wizja selekcjonera, powoływał większych ogórków, choćby ten co biega na lewo od Perquisa. Nie wiem skąd on się wyrwał.

siimoon Partyzant

0
03.06.2012 00:02    #47
Zgadzam się, że w tej chwili mamy nieporównywalnie lepszy skład niż na ostatnich trzech imprezach, ale nie mogę zdzierżyć jak ktoś kwestionuje umiejętności Boenischa... coś mi się wydaje, że 68 lat po wojnie w niektórych ludziach dalej tkwi nieuzasadniona nienawiść do Ślązaków, którzy wyjechali choć nadal czują się Polakami.
Niech mi nikt nie mówi, że Pan Kubuś na LO jest lepszy od Sebastiana ... gdyby nie grał w Ległej nie miałby szans na kadre.

Gdyby nie układy i układziki w polskiej piłce, mielibyśmy może z 5 Lewandowskich, 3 Szczęsnych, 8 Piszczków, 7 Błaszczykowskich itd, itp.
NIestety w naszym cudownym kraju (poczyniając od poziomu trampkarza), grają synowie, wnuczkowie, koledzy kolegów- trenera, prezesa itd, itp.
W późniejszych latach z tych ludzi, którzy dysponują już i tak okrojonym talentem(lub w ogóle), przepychają się ci co mają najlepszych agentów.
To jest NASZ problem, a nie to iż Smuda powołuje Boenischa, tam nie przebijesz się bez umiejętności do Bundesligi.

Sorry za edycje i kontynuację, ale jak się wybił Podolski i Klose to wszyscy mieli pretensje, że bramki strzelają nam, a nie Niemcom. Oczywiście to ich wina, że nasz kochany PZPN nie zareagował na prośby powołania (w przypadku Poldiego).
To jak Franz powołał lepszych niż nasi ligowcy, to wielkie pretensje.
Pozdro.

// Edytowano 5 razy, ostatni raz 03.06.2012 o godz. 00:07

0
03.06.2012 00:10    #48
A co mnie obchodzi kim jest Boenisch? Chciał grać dla Niemiec i wypiął się na Polskę. To jest fakt, podobnie Polanski. Ale to już jest sprawa selekcjonera, widzi takich piłkarzy to ok. Jednakże, należy zwrócić uwagę na to jak gra Boenisch, gra piach po tej kontuzji. Został powołany tylko z sympatii. Ja widzę to tak...

Wawrzyniak jest wypalony sezonem, to że gra kupę meczów przed wielką imprezą nie jest powodem do dumy. Bo tu nie wystarczy kilka dni odpoczynku. Brakuje ewidentnie 3 zawodnika na lewą obronę. Mówi się o Magierze, jest jeszcze kilku innych.

Odgrzewasz stare tematy, jak dla mnie. Boenisch i Polanski nie mieli szans gry, to i PZPN i Smuda mają piłkarzy.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 03.06.2012 o godz. 00:11

siimoon Partyzant

0
03.06.2012 00:22    #49
Zgadzam się w 100%, że Boenisch nie jest zawodnikiem światowej, ba nawet europejskiej klasy lecz moim zdaniem jest lepszy od Wawrzyniaka, może i jest ulubieńcem Franza ... to jest to o czym pisałem wcześniej (układy, układziki).
Dla mnie osobiście też jest afrontrem iż żyjąc w 38 mln. kraju nie możemy mieć 1 nie, już nie 2, ale 1 lewego obrońcy!
Poza tym wszyscy skupiają się na LO. Pytam się: gdzie jest środek pomocy?? Co tam do cholery robi Murawski? Oczywiście był super przed wyjazdem do Rosji, ale teraz: nadwaga, zero szybkości, zero strzału z dystansu( takiego dobrego, a nie jak z papcia), można powiedzieć została mu tylko wydolność i waleczność ( co nie znaczy, że jak jest waleczny to wystarczy na kadre).
Treść mojej wypowiedzi może wydawać się agresywna, ale nie jest ... po prostu dyskusja i moje obiektywne zdanie.

Szemek Ekspert

0
03.06.2012 00:22    #50
@ Jacko, czyli skoro ktoś nas ogrywa to jest potęgą? Chyba z naszej perspektywy, ale jak to świadczy o nas? Błagam Cię. Różnica między Perquisem, a Bąkiem lub Żewłakowem - komunikacja na boisku, Twoim zdaniem jest nieistotna, spoko.

Liczą się wyniki, a nie styl - on liczy się tylko dla przegranych, jak Barca i Bayern w tym sezonie. Mogą się podniecać ilością podań i ofensywną grą, bo tylko to im pozostało. Trofea ma ktoś inny. Wyniki Smudy jak do tej pory na kolana nie rzucały, styl podobnie. Poczekajmy do EURO, wtedy się okaże. Radzę powściągnąć hurraoptymizm, a nie jestem na nie. To różnica.

Kto twierdzi, że jest po EURO? Ty gloryfikując tę reprezentację, a poprzednią rozliczając z wielkiej imprezy. No sorry, może poczekaj te dwa tygodnie i wtedy je porównuj. O ile pamiętam, to wtedy też nikt nie wieścił tragedii przed MŚ.

[quote]Zgadzam się, że w tej chwili mamy nieporównywalnie lepszy skład niż na ostatnich trzech imprezach[/quote]

W którym miejscu? Chyba pod względem niepijących w składzie. Wiesz co to znaczy "nieporównywalnie"? Boenisch, nie mam nic do jego polskości, ale od kiedy na powołanie zasługuje się lecząc kontuzję?

Peace :)

Strona

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.