Stałe fragmenty gry.

Valdi91 Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
24.06.2012, 15:50    #1
Witam.

Potrzebuję porady odnośnie stałych fragmentów gry. Słucha się rozmaitych historii innych użytkowników o tym, jak ich stoperzy zostają królami strzelców z liczbą nieraz i ponad 30. bramek na koncie. Ostatni raz taka sztuka udała mi się w FM 2005, gdzie w moim Bayernie para środkowych defensorów (Lucio i Ismael) miała sezon w sezon ponad 30. trafień, i to nie razem, lecz każdy z nich z osobna. W FM 12 mój rekord to 16 bramek niepozornego Michael'a Dawson'a, ale to był jeden jedyny raz, gdzie mój stoper przekroczył granicę 10 bramek. Zazwyczaj nawet nie są jej blisko.

Rzuty rożne gram na długi słupek z obu stron. Zawodnikowi odpowiedzialnemu za zdobywanie bramek po corner'ach ustawiam właśnie nabieg na długi słupek. Patrzę na takie atrybuty jak 'skoczność; i 'gra głową', lecz nawet w przypadku, kiedy są one wysokie bramki nie padają. Powiem tak - 99% dośrodkowań z rzutów rożnych trafia na głowę adresata, lecz ten nawet, mimo kilku okazji na mecz nie potrafi skierować piłki do siatki. Naprawdę bardzo bardzo sporadycznie zdarza się, że przeciwnicy przetną podanie, nim piłka dotrze do mojego grajka.

Rzuty wolne rozgrywam z jednej strony na krótki, z drugiej na długi słupek. W kreatorze ustawiłem to tak, by wykonawca posyłał piłkę tam, gdzie znajduje się więcej moich zawodników. I znowu - klarowne sytuacje są marnowane. Co prawda tutaj procent dośrodkowań, które trafiają do adresata jest nieco mniejszy aniżeli przy corner'ach, lecz nadal bardzo zadowalający. Jak zwykle największym mankamentem jest tutaj skuteczność - a to z metra strzelą prosto w zaskoczonego bramkarza, a to w ogóle nie trafią w światło bramki, i to czasem są naprawdę takie pudła, że powinni wprowadzić za nie jakąś nagrodę w stylu 'Pudło Sezonu'. O tyle trudniej niż przy rogach, iż nie można dokładnie określić, na kogo ma być grana piłka (bynajmniej nie wiem jak).

Z pewnością ktoś z Was opracował niszczycielską broń w postaci stałych fragmentów gry. Szczerze wątpię, iż każdy z Was ma w swoim zespole Mirka Klose, Morientes'a, Terry'ego, Drogbę czy innego z wirtuozów gry w powietrzu, i wpuszcza ich specjalnie na rzuty rożne. A mimo to zdobywacie mnóstwo bramek ze stałych fragmentów gry, więc nie bądźcie tacy i podzielcie się z kolegą :P

Pozdrawiam.

tidididi Partyzant

0
24.06.2012 15:59    #2
Najlepszy fizycznie ze stoperów, a także najlepiej grający głową, nabiega na krótki słupek. Dośrodkowania na krótki słupek. Jeden zawodnik "pozwól na krótkie rozegranie", jeden "wychodź do piłek z głębi pola".

Voila.

Valdi91 Młody aktywista

0
24.06.2012 16:02    #3
Dzięki, na pewno sprawdzę i ten wariant.

Jeszcze jedno pytanko: Słyszałem, że ma znaczenie czy piłka jest dochodząca czy odchodząca od bramki, szczególnie przy wrzutkach na krótki słupek. Ponoć o wiele lepszą efektywność uzyskują piłki odchodzące. Mógłby się ktoś do tego odnieść?

Tobi18 Młody aktywista

0
24.06.2012 16:59    #4
Ja polecam piłki dochodzące na krótki słupek, gdzie u mnie czai się Ranocchia i wali bramę za bramą :)
http://tobi18.cmrev.com/blog.html - zapraszam do śledzenia mojej kariery Interem Mediolan w FM16.

leo21 Młody aktywista

0
24.06.2012 17:42    #5
Tak. Gdzieś czytałem że w FM 12 są wiele skuteczniejsze centry na krótki słupek. U mnie tez się sprawdzają :)

repus Młody aktywista

0
24.06.2012 18:14    #6
Proszę, mówicie iż musi być wysoki, skoczny i ogólnie silny ? A tu macie zaprzeczenie, ten oto gość ładuje bramy z rożnych masowo , mimo wzrostu. Macie tam zaznaczone atrybuty przy jakich tak koksi przy rożnych na krótki słupek .

http://image(...)295.png/

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 24.06.2012 o godz. 18:14

Cudze błędy mamy przed oczyma, własne za plecami.

giallorosso Partyzant

0
24.06.2012 18:15    #7
Dziś pojawił się u mnie problem bardzo w temacie.

FM przeszedł samego siebie. Straciłem bramkę po defensywnym rzucie rożnym.
Mój uczynny golkiper altruista pobiegł podać piłkę wykonawcy do narożnika. Ten dośrodkował, zanim mój portiere wrócił w pole bramkowe i Klose spokojnie wbił piłkę główeczką do pustej bramki! :|
Żenada...

Mecz oczywiście przegrałem 2:1.

Valdi91 Młody aktywista

0
26.06.2012 13:29    #8
Repus dobrze prawi, polać mu. Sam u siebie widziałem, że niezależnie na kogo będę grał piłkę, on zawsze do niej dojdzie i odda strzał. Inna sprawa, że u mnie nikt nie mógł trafić...

@ tidididi

Twoje założenia sprawdzają się u mnie perfekcyjnie, obecnie prowadzę reprezentację Polski, i odkąd zastosowałem się do Twoich porad Perquis goni Lewego z bramkami xd

Dałbym Ci 'pomógł' ale nie wyświetla mi się ta opcja ;x

Sadurb777 Partyzant

0
03.07.2012 19:24    #9
[quote="giallorosso"]Dziś pojawił się u mnie problem bardzo w temacie.

FM przeszedł samego siebie. Straciłem bramkę po defensywnym rzucie rożnym.
Mój uczynny golkiper altruista pobiegł podać piłkę wykonawcy do narożnika. Ten dośrodkował, zanim mój portiere wrócił w pole bramkowe i Klose spokojnie wbił piłkę główeczką do pustej bramki! :|
Żenada...

Mecz oczywiście przegrałem 2:1.[/quote]

Czegoś takiego jeszcze nie widziałem :d Wrzuć filmik.

pawelbed Ekspert

0
03.07.2012 20:26    #10
[quote="tidididi"]Najlepszy fizycznie ze stoperów, a także najlepiej grający głową, nabiega na krótki słupek. Dośrodkowania na krótki słupek. Jeden zawodnik "pozwól na krótkie rozegranie", jeden "wychodź do piłek z głębi pola".

Voila.[/quote]

A co z resztą zawodników? Jakie zadania dla pozostałych pięciu?

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.