Strona

Porady taktyczne

Adaminho12 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
04.07.2012 12:40    #621
Techniczne i psychiczne powinien mieć szybki zwinny napastnik czyhający na prostopadłe piłki?

nsk17 Partyzant

0
04.07.2012 13:29    #622
poradźcie mi coś aby mój zespół oddawał dużo strzałów na bramkę, bo nie wiem co zrobić z tym ;/

Adaminho12 Partyzant

0
04.07.2012 13:31    #623
w poleceniach zaznacz Strzały z każdej pozycji i w poleceniach indywidualnych zaznacz zawodnikom strzały z dystansu = często

Adaminho12 Partyzant

0
05.07.2012 14:53    #624
Proszę o pomoc.
gg 13431617

quares Partyzant

0
09.07.2012 10:10    #625
witka! Proszę bardziej doświadczonych graczy o odpowiedzi na kilka moich pytań ;)

1) gram mocnym klubem jak na ligę w której występuję, ale nijak nie mogę "prowadzić" meczu z drużynami słabszymi od mojej, wyjątkiem sobie mecze z drużynami dużo słabszymi. Drażni mnie, że rywal bezkarnie rozgrywa sobie piłkę, dochodzi nawet do tego, że robi to w okolicach mojego pola karnego! Jak mam temu zaradzić? Chciałbym grać pressingiem. Jak to najlepiej ustawić?

2) irytują mnie niesamowicie moi boczni obrońcy. Skrzydłowi rywali hasają sobie bezkarnie przy linii, a moim boczni nic z tym nie robią. Mijaj ich jak tyczki. Powinni mieć ścisłe krycie? 1 na 1? Jak powinni mieć ustawione "grę przy przeciwniku"?

3) mam dobrych skrzydłowych, którzy nie wygrywają pojedynków w bocznych sektorach, pomimo tego, że nakazuję im częste dryblingi i grę 1 na 1 z obrońcą. Drybling, technika, przyspieszenie, szybkość na bardzo dobrym poziomie. W czym problem?

4) wysunięty napastnik - o zgrozo! Moja drużyna w ogóle nie stwarza mu sytuacji! Yaya Sanogo, więc teoretycznie napastnik świetny, ale kompletnie nie potrafię go wykorzystać. Jako kto go ustawić? Ostatnio próbuję "cofnięty napastnik", ale kiepsko to wygląda. Jak ustawić drużynę żeby go wykorzystała?

5) delikatny powrót do podpunktu 1). Ustawiam drużynie krótkie podania, wolne rozgrywanie akcji, a posiadanie wynosi 40-55%. W czym problem?

6) Czy ustawiacie polecenia indywidualne na rywali podczas meczu? Chodzi mi o wymuszanie zagranie gorszą nogą i takie tam. Jeżeli takl to którym zawodnikom i jakie?

7) czy gra na odgrywającego to stara gra "na snajpera"? jak gram z kontry chciałbym żeby drużyna grała szybkiemu napastnikowi piłki na dobieg za linię obronną rywala, ale nie udaje mi się to...

Sorry, że tak się rozpisałem, ale już brak mi sił i pomysłów...

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 09.07.2012 o godz. 10:13

pawelbed Ekspert

0
09.07.2012 10:44    #626
1. Ofensywna strategia, wysunięta linia obrony, agresywny odbior (za wyjątkiem środkowych obrońców), instrukcje z ławki: nękanie rywali.

2. Ja zazwyczaj gram kryciem strefowym, ścisłe krycie: tak. Jednak jak się znajdzie jakiś skrzydlowy, który jest o niebo lepszy od twojego bocznego obrońcy, to i taktyka nie pomoże. Mogą coś zdziałać instruckje dot. przeciwnika, skrzydłowym rywala często daję: ścisłe krycie zawsze, pressing zawsze, odbiór (zalezy od agresji mojego bocznego obrońcy), wymuś zagranie słabsza nogą.

3. Może zwiększ im swobodę taktyczną? i daj jeszcze Szukaj gry: tak.

4.Jak miałem Sanogo, to ustawiałem pod poleceniami drużynowymi go jako odgrywającego, i skrzydlowym oraz bocznym obrońcom polecilem dośrodkowania na odgrywającego. Często się taki system spisywał.

5.Instrukcje z ławki: graj pilką, szersze pole gry, podania do nogi, nękanie rywali, agesywny odbiór piłki.

6. Zawsze korzystam z usług asystenta o dobrej wiedzy taktycznej, no i jak jakiś zawodnik daje mi we znaki, to sam kombiję, tak jak napisałem w punkcie 2.

7.Jesli masz sybkiego napastnika to myślę, że lis pola karnego idealnie by się sprawdził. Miałem Fierro, lis pola karnego, instrukcje z ławki: podania do napastników, i prostopadłe piłki do Fierro leciały co chwilę, a że jest szybki to często z nich korzystał.

mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam.

quares Partyzant

0
09.07.2012 11:00    #627
[quote="pawelbed"]1. 7.Jesli masz sybkiego napastnika to myślę, że lis pola karnego idealnie by się sprawdził. Miałem Fierro, lis pola karnego, instrukcje z ławki: podania do napastników, i prostopadłe piłki do Fierro leciały co chwilę, a że jest szybki to często z nich korzystał.

mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam.[/quote]

a czy dać dodatkowo grę na odgrywającego i piłki na dobieg?

A czy pomogłeś okaże się jak wrócę do domu i Twoje wskazówki wcielę w życie ;). A na tą chwilę bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!

magic10rm Partyzant

0
09.07.2012 11:01    #628
Ad1.
Ja mam ustawione aby drużyna grała 'Intensywniejszym Pressingiem' a wszystkim zawodnikom zaznaczam 'Agresywny odbiór piłki'.
Zbieram dużo kartek, ale ma to przełożenie na wyniki. Dodatkowo w czasie meczu wybieram 'Nękanie rywali'.
Ad2.
Co do gry bocznych obrońców - ustawienia w zależności od jakości kopaczy i taktyki. Ja odradzam krycie 1na1. Swoim zawsze ustawiam strefowe i 'Grę przy przeciwniku tylko na własnej połowie, ale na ostatnim punkcie suwaka, tak by prawie przechodziła w na całym boisku'.
Ad3.
Jaka formacja? Być może ustawienie zespołu nie pasuje do ustawień indywidualnych twoich skrzydłowych.
Ad4.
Spróbuj opcji 'Kompletny napastnik' tylko zredukuj 'Strzały z dystansu' i ogranicz rajdy z piłką. Ale za to niech wychodzi na wolne pole i czasem dośrodkowuje.
Ad5.
Ustaw wszystkim jak najkrótsze podania i grę na rozgrywającego (wysoka współpraca, podania, z pierwszej piłki, gra bez piłki i kreatywność). Używaj w czasie meczu opcji 'Gra piłką' i 'Podania do nogi'. Druga sprawa - grasz 'Kontrolą' czy 'Ofensywą' ? Czy jeszcze inaczej?
Ad6.
Koniecznie. Środkowym pomocnikom należy wymusić ciągły pressing a napastnikom ścisłe krycie. Jeżeli chodzi o grę słabszą nogą to ustawiam wszystkim poza formacją defensywną przeciwnika.
Ad7.
Chyba tak, tyle że kiedyś było to w innym miejscu. Pewny nie jestem ale bardzo prawdopodobne.

quares Partyzant

0
09.07.2012 11:08    #629
[quote="magic10rm"]Ad1.
Ad5.
Ustaw wszystkim jak najkrótsze podania i grę na rozgrywającego (wysoka współpraca, podania, z pierwszej piłki, gra bez piłki i kreatywność). Używaj w czasie meczu opcji 'Gra piłką' i 'Podania do nogi'. Druga sprawa - grasz 'Kontrolą' czy 'Ofensywą' ? Czy jeszcze inaczej? [/quote]

gram kontrolą, no chyba. że z dużo mocniejszym rywalem, to wtedy kontratak, no ale wtedy z wiadomej przyczyny gry prowadzić nie chcę :)

A jak się ma gra przy przeciwniku? Chodzi mi głównie o moich ofensywnych graczy. Napastnik, skrzydłowi, środkowi i rygiel defensywny.

kaseta1 Partyzant

0
09.07.2012 11:24    #630
Ad6.
Ja ustawiam to tak:

Bramkarz : słabsza noga i pressing - zawsze
Pressing ma na celu zmuszenie bramkarza do wykopów zamiast krótkich rozegrań. Wymuszanie wykopów słabszą nogą zmniejsza celność.

Środkowi obrońcy: słabsza noga, pressing - zawsze, odbiór agresywny.
Środkowi obrońcy rzadko kiedy mają dobrą technikę, dlatego należy ich przycisnąć, zmusić do błędu, do wybicia w aut.

Boczni obrońcy : słabsza noga.
Chodzi o blokowanie dośrodkowań

Skrzydłowi: słabsza noga.
Nasi obrońcy mają zmuszać schodzącego napastnika do biegania wzdłuż linii, a typowego 'do linii końcowej i wrzutka' do zbiegania do środka.

Środkowym pomocnikom najczęściej pozwalam rozgrywać, ważne, by nie mieli co zrobić z piłką.

Z napastnikami jest różnie, jeden jest mały i szybki, drugi nazywa się Crouch lub Traore. Rozpatruję każdy przypadek indywidualnie.

Strona

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.