Strona

Porady taktyczne

kaseta1 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
13.07.2012 13:16    #641
Nie uważam się za eksperta od taktyki, więc nie traktuj moich słów jako prawdy objawionej :)
Zmieniłbym trochę ustawienie. Jeden z Twoich defensywnych pomocników ma ustawioną funkcje Cofnięty Rozgrywający, jednocześnie w poleceniach dla drużyny ustawiłeś jako rozgrywającego ofensywnego pomocnika. Wydaje mi się, że mogą sobie wchodzić w paradę. Reszta może być trochę zdezorientowana - 'kto tu w końcu ma rozgrywać?'.
U mnie ustawienie kogoś jako Odgrywającego praktycznie wyłącza go z gry, to znaczy strzela gola, ale nie uczestnicząc w akcjach. Niektórym to pasuje, niektórym nie, osobiście bym to zmienił.
Może jeszcze daj większą swobodę taktyczną Isco, z decyzjami 14 i dobrym przewidywaniem powinien często znajdować się w odpowiednim miejscu na boisku.

tidididi Partyzant

0
13.07.2012 14:11    #642
Spróbuj tak:

Bramkarz-libero - wsparcie
Obrońca prawy - wsparcie
Obrońca środkowy - obrona
Obrońca środkowy - obrona
Obrońca lewy - wsparcie
Pomocnik odbierający piłkę - obrona
Cofnięty rozgrywający - obrona/wsparcie
Schodzący napastnik - atak
Ofensywny pomocnik - atak/wsparcie
Schodzący napastnik - atak
Wysunięty napastnik - atak

Cofnięty rozgrywający i ofensywny pomocnik nie powinni mieć tej samej funkcji (wsparcie). Jeśli ten pierwszy wspiera, to ten drugi atakuje. Jeśli pierwszy broni, drugi wspiera.

Filozofia: sztywna
Styl gry: kontrola
Podania: mieszane
Swoboda taktyczna: mieszane
Gra przy przeciwniku: intensywnie
Krycie: 1na1
Odbiór: agresywny
Szukanie gry: mieszane
Dośrodkowania: mieszane

Intensywny pressing, agresywny odbiór i krycie indywidualne pozwolą Ci na natychmiastowy nacisk na rywala z piłką i błyskawiczny odbiór. Sztywna filozofia zapobiegnie dziurom pomiędzy formacjami. Nie przeszkadza ona natomiast w najmniejszym stopniu w kreatywnej, kombinacyjnej grze. Filozofia bardzo płynna to samobójstwo przed rozpoczęciem meczu. Nienawidzę i nie toleruję.

Polecenia z ławki:
Gra piłką
Węższe pole gry
Podania w pole karne
Agresywny odbiór piłki
Podania między obrońców

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 13.07.2012 o godz. 14:15

dante77 Partyzant

0
13.07.2012 14:38    #643
dzięki, niedługo sprawdzę i dam znać!

dante77 Partyzant

0
13.07.2012 16:05    #644
Niestety twoje założenia taktyczne nie sprawdzają się w 100%
1) Jeśli chodzi o wyniki to nie jest tak tragicznie:
Granada 1:1, Athletic 2:1, Barcelona 1:3, Mallorca 2:1 4 mecze 7 ptk
2) Jeśli chodzi o grę to tragedia, posiadanie piłki dalej oscyluje w okolicy 40-53 %
3) Fajny pomysł na napastnika, który strzelił już 5 bramek, w zasadzie teraz tylko on sadzi gole
4) mediapunta czyli ta moja newralgiczna pozycja dalej kuleje i przechodzi przez nią mało podań,
5) Środek pomocy też na plus gdyż grają bardziej składnie i widać kolektyw.
BARDZO PROSZĘ o kolejne pomysły na poprawę gry! Jest to dla mnie niesamowicie ważne! dzięki ;)

loswariatos Młody aktywista

0
13.07.2012 16:27    #645
Jeśli przez OPŚ ma przechodzić sporo piłek to radziłbym zmniejszyć mu mentalność(u mnie się sprawdza w okolicach 12-14). Ataki z głębi pola bym zmniejszył do "czasami". Jeśli OPŚ ma ustawione ataki z głębi na "często" to gdy tylko jesteś w posiadaniu piłki to on się "przytula" od razu do linii obrony obok napastnika a tam jest ciasno. Zazwyczaj skutkuje to odcięciem od podań. Częste rajdy z piłką też zmniejszają ilość wykonanych podań ale zostawiłbym to już tak jak jest razem z częstymi prostopadłymi, jedynie zwiększając swobodę taktyczną w okolice 14-16. Przetrzymywania piłki dla OPŚ nigdy nie sprawdzałem, więc się nie wypowiadam ;)
meglio fascista che frocio

tidididi Partyzant

0
13.07.2012 17:08    #646
[quote="dante77"]Niestety twoje założenia taktyczne nie sprawdzają się w 100%
1) Jeśli chodzi o wyniki to nie jest tak tragicznie:
Granada 1:1, Athletic 2:1, Barcelona 1:3, Mallorca 2:1 4 mecze 7 ptk
2) Jeśli chodzi o grę to tragedia, posiadanie piłki dalej oscyluje w okolicy 40-53 %
3) Fajny pomysł na napastnika, który strzelił już 5 bramek, w zasadzie teraz tylko on sadzi gole
4) mediapunta czyli ta moja newralgiczna pozycja dalej kuleje i przechodzi przez nią mało podań,
5) Środek pomocy też na plus gdyż grają bardziej składnie i widać kolektyw.
BARDZO PROSZĘ o kolejne pomysły na poprawę gry! Jest to dla mnie niesamowicie ważne! dzięki ;)[/quote]

Generalnie te założenia nie są uniwersalne i są wieloma szczegółami uwarunkowane.

Spróbuj ustawić ofensywnego pomocnika jako trequartistę, Klasyczną 10. Wówczas cofnięty rozgrywający może mieć funkcję obrony. Teoretycznie będzie wyprowadzał piłki ze strefy obronnej, a trequartista będzie szukał wolnej przestrzeni i rozgrywał krótkie, zgrabne podania. U mnie natomiast ten manewr nie działa w stu procentach, gdyż mózgiem ma być właśnie cofnięty rozgrywający, a ofensywny pomocnik odpowiada za ostatnie podanie.

Trening przedmeczowy --> Ustawienie w ataku, przeciętne.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 13.07.2012 o godz. 17:10

Cutter Partyzant

0
15.07.2012 00:03    #647
Jeżeli chodzi o mnie, to ja bym ustawił to tak:

Bramkarz: Obrona
Prawy obrońca: Wsparcie
Środkowy obrońca: Obrona
Środkowy obrońca: Obrona
Lewy obrońca: Wsparcie
Pomocnik odbierający piłkę: Obrona
Środkowy pomocnik: Wsparcie
Schodzący napastnik: Atak
Wysunięty rozgrywający: Wsparcie
Schodzący napastnik: Atak
Kompletny napastnik: Atak

Jeżeli chcesz, aby Twój OPŚ miał dużo zanotowanych podań, żeby był sercem Twojej drużyny to poza byciem rozgrywającym, dodaj mu bycie odgrywającym i podania do nogi. Wtedy wszystkie piłki muszą być kierowane na tego jednego zawodnika, który przytrzyma i rozegra piłkę. Nie jestem tylko przekonany, czy Isco da sobie radę z dodatkowym poleceniem bo jest dość marny fizycznie, no ale możesz spróbować. Poza tym, masz świetnego napastnika (wide. Damiao) którego z powodzeniem możesz przypisać do roli kompletnego napastnika, ale w tym momencie musisz zwiększyć częstotliwość dośrodkowań, bo brazylijczyk poradzi sobie w powietrzu, a szkoda marnować jego potencjału.

Jeżeli chodzi o polecenia drużynowe:

Styl: Zrównoważony
Strategia: Kontrola
Podania: Krótkie
Swoboda taktyczna: Domyślnie
Gra przy przeciwniku: Intensywniejszy pressing
Odbiór: Domyślnie
Krycie: Krycie strefowe (choć to jest indywidualna opcja. Ja zawsze kryję strefą).
Swoboda pozycyjna: Szukaj gry

Instrukcje z ławki:
Gra piłką
Podania do nogi
Szersze pole gry
Podania między obrońców
Nękanie rywali

Daj znać jak poszło! ; )

TheSpecialTrzeci Partyzant

0
20.07.2012 23:53    #648
Słuchajcie-mam mały problem,mianowicie gram Realem Madryt, i niby wszystko ok, zdobywam trofea,mam super dobry skład,ale nurtuje mnie jedna rzecz: w większości spotkań nawet ze sporo słabszymi drużynami- mam mniejszy od rywala % pos. piłki. Co prawda zawsze mam dużą przewagę w strzałach ale jednak trochę irytująca jest tak statystyka % i nie wiem co zrobić aby ją polepszyć (chodzi mi o polecenia dla piłkarzy/drużyny bo zmiana taktyki w celu zagęszczenia środka pola np nie wchodzi raczej w gre)

lucasfcinter Wybitny Literat

0
21.07.2012 00:00    #649
Spróbuj wolne tempo i krótkie podania ustawić. Może to troszkę zwiększy. Ewentualnie gra piłką w poleceniach w czasie meczu. Ja prawie zawsze mam mniejsze posiadanie piłki i nie przejmuje się tym. Ważne, że wygrywam :)

TheSpecialTrzeci Partyzant

0
21.07.2012 23:35    #650
niby fakt-grunt to wygrywać, ale własnie zauważyłem statystyke pos. % piłki dopiero jak bezbramkowo zremisowałem ze słabą dosyć mallorcą na bramke której oddałem prawie 30 strzałów (17 celnych) i żadna z moich madryckich "gwiazdek" nie była w stanie pokonać GK rywali. (a % piłki był aż 58-42 na korzyść majorki) ale dzięki, spróbuje wykorzystać twoją porade;)

Strona

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution