[quote="Kleyo"]Jesteś tego pewien? Bo z moich informacji wynika, że jest raczej odwrotnie czyli gracz kontuzjogenny [z wartością 20] będzie co chwile łapał małe urazy, a te takie długotrwałe, skomplikowane kontuzje są mniej zależne od tego atrybutu, no bo nogę sobie może każdy złamać, jak ktoś mu ostro wejdzie i podatność na urazy ma tu mniejszy wpływ niż na jakieś ciągłe przeciążenia mięśni itp.
Przy czym nie pamiętam gdzie to czytałem, a teraz nie mam czasu szukać, więc jeśli jesteś pewny swojej wersji lub masz jakieś źródła to chętnie poczytam
A ogólnie co do problemu, to jak gracz ma podatność na kontuzję 15 to zazwyczaj z jakiegoś powodu, zgodnie z realizmem
[/quote]
Troche źle mnie zrozumiałeś, albo może ja nie tak to sprecyzowałem
NIe mam żadnego źródła
Wszystko to wynika z moich obserwacji podczas gry. W małym skrócie. Współczynnik podatności na kontuzje ukazuje tylko prawdopodobieństwo wystąpienia kontuzji. Piłkarz z wartością tego atrybutu 20, będzie po prostu szklanką. Czyli będzie łapał małe urazy przeplatane z poważnymi. Tylko losowość FM i AI zdecyduje jakie to będą kontuzje. W FM przykładami są np Robben, Pato, Ribery, w każdej mojej karierze kiedy patrze na ich historie kontuzji, widnieje tam długa lista w której przeplatają się kontuzje kilku dniowe, kilku tygodniowe i kilku miesięczne, aczkolwiek nie ma zależności, choć jeśli mamy piłkarza z wysokim atrybutem podatności na kontuzje, możemy być pewni że przynajmniej raz na sezon wyleci nam na 2-3 miesiące, nie licząc oczywiście pomniejszych urazów, które będą nękały go bardzo często. Piłkarz o niskiej wartości owego atrybutu będzie piłkarzem "małego ryzyka" Tak jak napisałeś - złamana noga, czy też zerwane więzadła może przytrafić się każdemu w meczu czy na treningu - to jest pech. Aczkolwiek, miałem w FM12, chyba w mojej karierze Spurs, dwoch newgenów, grali non stop w podstawowym składzie przez pare sezonów - nigdy nie zdażyła im się jakaś poważna kontuzja, w sezonie wypadali łącznie na średnio 2 tyg. głównie za drobne urazy typu rozcięta głowa czy ręka. Poźniej sprawdziłem ich podatność na kontuzje, posiadali odpowiednio 2 i 4. Nigdy nie zanotowali zadnych długo miesięcznych kontuzji.
Najnowsze posty