FM13- indolencja w destrukcji

tidididi Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
06.11.2012, 00:30    #1
Witajcie, Towarzysze!

Prosto z mostu i bezpośrednio- zafrasowany nieporadnością w grze defensywnej w nowej odsłonie Football Managera, postanowiłem założyć nowy temat celem ustalenia, czy problemy z grą w obronie są kwestią indywidualną, czy mimo wszystko (nadal) globalną.

Wraz z udostępnieniem graczom wersji beta gry, w którą większość z nas zapewne miała przyjemność grać, wszystkich nas raziła w oczy indolencja naszych podopiecznych w grze obronnej. Każdy grał jak Barcelona, mecze kończyły się z obustronną liczbą strzałów przewyższających skromne 20 (piękny ofensywny futbol, powiecie).

Gram Wisłą. Zacząłem na około tydzień przed oficjalną premierą, czyli grałem karierę już w wersji beta. Wówczas, jak i teraz, wciąż według mojej opinii gra defensywna jest daleka od przyzwoitości. Będąc maniakiem serii, grając nieprzerwanie od czasów klasyki w postaci CM 01/02, nie miałem problemów z ustawieniem zespołu i wymuszeniem na nim oferowanego przeze mnie sposobu gry.

Ale do rzeczy, o co chodzi. Rozegrałem do tej pory 7 meczów w lidze, wszystkie oglądając w pełnym wymiarze czasowym. Poniżej mecze i wyniki:
Wisła 2:0 Polonia
Pogoń 0:4 Wisła
Widzew 0:3 Wisła
Wisła 2:0 Zagłębie
Korona 1:2 Wisła
Górnik Zabrze 1:2 Wisła
Legia 2:1 Wisła

Czytając to wciąż pewnie myślicie- "zomfg wtf ale o co mu chodzi?". A chodzi mi o to:
http://i48.tinypic.com/35iu7ux.png

Mój umysł analityczny dostrzega ogromną zależność. Poziom gry destrukcyjnej jest zbliżony do tego, jaki oferujemy sobie z kolegami nawzajem w cotygodniowych rozgrywkach na osiedlowym orliku. W każdym z rozegranych przeze mnie do tej pory meczów, przeciwnik posiadał zdecydowaną przewagę nade mną w mojej strefie obronnej. Co ciekawe- w pięciu z siedmiu meczów, ja miałem przewagę w strefie obronnej przeciwnika- większą lub mniejszą. Pomimo stosunkowo wysokich wygranych i ciekawych meczów w ofensywie oferowanych przez mój zespół, wszystkie mecze to (według zamieszczonych przeze mnie wycinków) kopanina w środku boiska.

Moja założenie- grając w CM/FM od przełomu wieków XX i XXI, nie wierzę że nagle nie potrafię ustawić swojego zespołu w obronie. Silnik meczowy nadal jest, przepraszam że kolokwialnie, chujowy.

Dochodząc do meritum- czy u Was wygląda to tak samo? Czy jednak silnik jest dobry, a chujowy jestem ja? Zobaczcie jak to wygląda u Was i zapraszam do dyskusji.

Uprzedzając pytania- gram formacją 4-2-3-1:
- Bramkarz
- Boczni obrońcy / wsparcie
- Środkowi obrońcy / obrona
- Pomocnik odbierający piłkę / obrona
- Pomocnik odbierający piłkę / wsparcie
- Skrzydłowy / atak
- Wysunięty rozgrywający / wsparcie
- Skrzydłowy / atak
- Wysunięty napastnik lub Cofnięty napastnik / atak
Wszystkie zespoły z którymi się mierzyłem grały taką samą formacją, lub 4-4-1-1.

Nie wierzę w to że to moja wina :-)

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 06.11.2012, 00:34

chinczol Młody aktywista

0
06.11.2012 00:51    #2
To nie Twoja wina :) Przed chwilą rozgrywałem sparing mojego Realu z Castillą i obrona zachowywała się jakby naprzeciw niej grali piłkarze Barcelony a nie rezerwy własnego klubu. Cykliczne jest cofanie się obrony głęboko we własne pole karne (chociaż gram wysuniętą linią obrony) Na uwage zwraca również indolencja graczy którzy powinni rozbijać ataki jeszcze zanim dojdą one do linii obrony, czyli defensywnych pomocników (gram taką samą taxą jak Ty, tylko że Deep, Defensywny pomocnik-Cofnięty rozgrywający) Ci dwaj gracze odpowiadają u mnie za rozbijanie ataków w defensywie w środku pola, jednak robią to rzadko, W 70% przypadków praktycznie wtapiają się w linie obrony i kompletnie gubią. W FM12 było to zupełnie nie do pomyślenia. Kiedy przeciwnik atakował środkiem już miał mur, zanim zaczął się poważnie zastanawiać jak rozegrać piłke, moi siepacze ją odzyskiwali. W FM13 nie funkcjonuje to jak powinno. Jeśli chodzi o obrone. O niej były juz napisane poematy, praktycznie pod każdym newsem związanym z FM13, problem globalny. Trzeba czekać na łatke w nadzieji że to poprawią.

Szetela2 Partyzant

0
06.11.2012 01:48    #3
Gram już trochę w tą grę dokładnie od serii 2008 może spróbuje ci pomoc ustaw linie obrony na 16 i zaznacz pułapki ofsajdowe w poleceniach indywidualnych ustawiaj suwaki z nastawieniem mniej więcej w tym samym miejscu dla każdej z formacji obrońcy muszą grać blisko pomocników aby w razie czego po stracie któregoś z twoich pomocników byli wystarczająco blisko aby spowolnić kontratak ustaw środkowym obrońcom podania bezpośrednie by razie odbioru piłki przez przeciwnika w środkowej strefie mogli odpowiednio szybko zareagować o nie bawić się tylko zagrywać od razu do odgrywającego oczywiście również zaznacz opcje gra na odgrywającego i daj podania do niego mieszane i powinieneś przede wszystkim skupić się na grze szerokiej polecam ustawienie z 3 napastnikami i 1 defensywnym pomocnikiem z czego 2 napastników skupiają się na dryblingu skrzydłami i jak największej liczbie dośrodkowań a defensywny pomocnik powinien czasami zaskoczyć rywala podaniem za obrońców 2 pomocnikom środkowym dajesz szukanie gry aby w razie dośrodkowań napastników byli w polu karnym i robili przewagę liczebną bardzo dużo bramek można tak strzelić sam ta taktykę wymyśliłem bardzo długo nad nią pracowałem ale efekty miałem miażdżące zawsze było tak że z mocniejszymi rywalami wygrana a potem średniak i przegrana albo remis. Wiedziałem że coś muszę zmienić te taktyki pobrane z internetu prawie zawsze są na chybił trafił bez głębszej analizy po prostu do tego trzeba mieć talent. Jeszcze tylko bocznych obrońców muszę dopracować tylko ten wariant mi został chciałbym aby zachowywali się jak Piszczek ale to ciężka sprawa nigdy nie mogłem ich tak ustawić. Jak będziesz miał pytanie to pisz postaram się pomóc

suchy92 Partyzant

0
06.11.2012 02:04    #4
Ja zacznę od tego, że gram Fulham. Obecnie jestem w połowie stycznia i mecze oglądam tylko z kluczowymi sytuacjami. Jeśli chodzi o Twoje spostrzeżenia to u mnie też występują takie psikusy. O ile nie można mieć większych pretensji o to, że mecz przez dużą ilość czasu jest prowadzony w środkowej strefie boiska o tyle dziwne jest to, że grałem przed chwilą mecz FA Cup z drużyną z Blue Square Bet Premier, wygrałem 4-1, w poleceniach z ławki miałem: Utrzymanie piłki, rozegranie piłki po ziemi, skrócenie pola gry, nękanie rywali i podania między obrońców- efekt? Strefa Mansfield: 6% Mansfield ; 15% Fulham - Strefa środkowa: 24% Mansfield ; 38% Fulham - Strefa Fulham: 10% Mansfield ; 7% Fulham! Wychodzi na to, że nawet polecenia spokojnego rozgrywania piłki od tyłu, przez obrońców po prostu nie działają. Irytujące jest patrzenie jak jakakolwiek drużyna zakłada nam hokejowy zamek i klepie na 35 metrze a po tym klepaniu, w moim przypadku w 80% sytuacji oddaje strzał z dystansu. 2/3 bramek jakie tracę to po strzałach z dystansu. Pozostaje nam chyba tylko czekać na łatkę, która naprawi silnik meczowy...

tidididi Partyzant

0
07.11.2012 20:01    #5
Pobrało i zainstalowało łatkę, nastąpił progres w grze defensywnej.

Mar1992 Przodownik pracy

0
07.11.2012 20:09    #6
Efekt placebo. :D Łatka nie zmieniała nic w silniku 3D.

szfedo Przodownik pracy

0
08.11.2012 19:32    #7
Ja mam to samo. W zasadzie zawodnicy pokroju Aguero czy Messiego wbiegają prosto na przyspieszeniu tysiąc (w trybie 2D suną sobie po prostu bez ograniczeń) i strzelają gole. Obrona w zasadzie nie próbuje ich nawet zatrzymać, obrońcy na skrzydłach dają się ogrywać jak dzieci, pomocnicy w środku pola mimo poleceń szybkiej gry przetrzymują piłkę opóźniając akcję często ją tracą, a rzadko w zasadzie coś sensownego rozegrają. Ostatnio miałem ciekawą sytuację jak Drenthe biegł w kontrze 3 na 3, La Fonde wychodził na wolne pole na skrzydle, Drenthe sunął środkiem i zamiast podać do niego to wybrał Pogrebniaka otoczonego przez 2 obrońców. Szkoda, że FM wykorzystuje takie kontry w lepszy sposób. Nie rozumiem działania tej gry, o ile 12 działała wspaniale to tutaj to jest jakaś kpina za 110 zł. Może ktoś się orientuje czy tak samo było w 12? Bo ją kupiłem po czasie. Jeśli tak to zostanę troszkę uspokojony.

Kox Partyzant

0
08.11.2012 19:54    #8
Mnie wersja beta przeraziła, dlatego wciąż czekam na poprawę trybu 3D.

soczo1 Partyzant

0
08.11.2012 20:36    #9
szfedo nie w FM12 tak nie było ;) Pozdrawiam

szfedo Przodownik pracy

0
08.11.2012 21:05    #10
Chodzi mi o popremierowe wydanie 12. Bo tu bez bicia przyznam się, że zakupiłem dopiero przed gwiazdką i grało mi się przednie, także dlatego pytam czy FM 12 kupiony w czasie premiery był kaszaną usprawnioną do wyśmienitej gry patchami. Bo jeśli tak to mam nadzieję na powtórkę. Jeśli nie to zacznę powoli żałować 110 złotych.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution