Niesatysfakcjonujące wyniki.

konradstw Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
23.11.2012, 20:41    #1
Witam! Gram 2 sezon Lechem Poznań, w 1 sezonie wymieniłem pół kadry a w zimę i lato dokupiłem tylko paru grajków. Drużyna jest więc już zgrana ze sobą, taktyka jaką gram to Koflok Goals Galore, jednakże dokonałem trochę zmian by by gra w defensywie wyglądała lepiej i faktycznie jest nie najgorzej.
Problem polega na tym, że drużyna gra w kratkę, zdarzają się wyjazdowe pogramy (5-0 z jagielonią, czy 4-0 z Widzewem), lecz potrafię też przegrać u siebie z Podbeskidziem 0-4, czy teraz z Ruchem 1-2. Zajmuję obecnie 3 miejsce w lidze i nie jestem usatysfakcjonowany ponieważ tracę już 6pkt, a posiadam najmocniejszą kadrę. W poprzednich wersjach FMa dominowałem w lidze, wiem teraz rozgrywka jest ciekawsza, lecz chciałbym poprawić swoje wyniki by nie tracić punktów w meczach u siebie, stosuję instrukcję indywidualne tak jak zalecił Koflok w swojej taktyce, przeciwko silnym rywalom trenuję przed meczem grę obronną, na mecze z outsiderami trenuję zaś grę w ataku.
Staram się neutralizować przeciwnika, czytałem o tym artykuł na stronie, na rozgrywających przeciwnika stosuję pressing, na statycznych napastników ścisłe krycie i pressing, gdy gram przeciwko szybkim napastnikom cofam linię obrony i stosuję krycie 1v1 na tego napastnika i również polecenia pressingu. Poza tym na wszystkich ofensywnych graczy i bocznych obrońców zagranie słabszą nogą i odbiór agresywny.
Przeciwko szybkim skrzydłowym z dobrym dośrodkowaniem krycie 1v1, słabsza noga i pressing. Na skrzydłowych typu Robben czyli schodzących do środka ścisłe krycie zagranie nogą tą, na której stronie gra, do tego pressing.
Atmosfera w zespole jest dobra, panuję pewna hierarchia, i stosuję lekką roszadę w squadzie.
Jednakże to wszystko na nic się zdaję gdyż często przegrywam takie ważne mecze jak te z Ruchem, nie chodzi też o porażkę, bo to norma przegrać lecz o fakt, że to Ruch na moim boisku przeważał i mimo, że zagrałem końcowe 10minut na wskroś ofensywnie, to oni atakowali i mieli akcję....
Proszę o jakieś rady, FM 2013 póki co jest dla mnie za trudny, chcę zlokalizować źródło niepowodzeń, liczę na waszą pomoc.

chinczol Młody aktywista

0
23.11.2012 21:11    #2
Takie "rodzynki" zdażają się również po tym najnowszym patchu?

Macias Partyzant

0
23.11.2012 21:26    #3
U mnie cały czas... Bramka rywala zaczarowana.

konradstw Partyzant

0
23.11.2012 21:44    #4
Po najnowszym patchu widać, że silnik lepiej reaguje na zmiany taktyczne, lecz jednak te sytuację miał miejsce już dziś, a patcha mam wgranego oczywiście.

Macias Partyzant

0
23.11.2012 23:15    #5
Nie wiem, czy poziom się tak podniósł, czy ta gra jest tak skopana, czy ja nie umiem sobie poradzić... Awans do Ekstraklasy Zawiszą. W składzie między innymi Teodorczyk, Suvorov, Furman, Lisowski z Ruchu, Janicki z Lechii, w bramce Kaczmarek, na skrzydle Kiełb itd... Próbowałem już różnych rzeczy i nic. Efekt? 15 meczów, 5 remisów, 10 porażek!!! To jest chore, obojętnie co nie zrobię, to moi piłkarze nie są w stanie wygrać meczu... Co tu jest nie tak?

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
23.11.2012 23:34    #6
ROZMOWY MOTYWACYJNE. To odpowiedź zarówno na pierwsze jak i na ostatnie pytanie. Gram Podbeskidziem i też mam problemy z grą, ale rozmowami mogę wiele zdziałać.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

Macias Partyzant

0
23.11.2012 23:51    #7
99% w rozmowach motywacyjnych mam na "zielono"... Podbudowani, zmotywowani itd.

konradstw Partyzant

0
23.11.2012 23:59    #8
Ja również, problem z rozmowami mam tylko przed meczem, kiedy to przeważnie piłkarze nie reagują, w przerwie jakoś zawszę potrafię chłopaków zmotywować i na drugą połowę wychodzą w 80% przypadkach a to podbudowani, a to bardziej zmotywowani czy też nawet bardziej skoncentrowani.
Próbuje rozgryź FMa 2013 już od dobrych 2 tygodni, ale póki co nie widzę efektów, ciężko stwierdzić czy wina leży w taktyce, próbowałem już wielu i nie były to próby typu 2 mecze i zmiana, tylko półroczne, czy też przy obecnej taktyce ponad sezonowe obserwację, także mój zespół jest ze sobą zgrany, a taktykę opanował do perfekcji, także przyczyna nie może leżeć w braku zgrania.
Taktyka nie sprawdza się żadna, czy to stworzona "suwaczkami" gdzie każdy piłkarz ma dokładnie określone co ma robić na boisku, czy też stworzona kreatorem. Używałem również taktyk stworzonych przez użytkowników forum Fm-base, efekty - różne.
Może już koniec z elastyczną taktyką? Może w tym FMie trzeba co mecz wachlować taktyką i szachować się z przeciwnikiem?
Z niecierpliwością czekam na jakiś poradnik od naszych ekspertów, bo póki co gra nie sprawia mi przyjemności. Czuję się bezradny.

dzikidingo Partyzant

0
24.11.2012 00:32    #9
Kolego wyżej, czemu opisałeś moją sytuację? Choć muszę Ci przyznać, że bez żadnych przekłamań i braków. Odwzorowałeś ją w 1000% :)

konradstw Partyzant

0
24.11.2012 00:50    #10
Cieszę się, że nie jestem sam, i , że nie zostałem nazwanym jakimś "dzieckiem które by chciało wygrać ligę mistrzów w 1 sezonie pracy".
Nigdy nie wygrałem ligi mistrzów, nawet po kilku latach kariery w większym klubie, jestem fanem zaczynania w polskim klubie takim jak Lech (nie mam czasu na wieloletnie kariery bo grałbym kimś jeszcze słabszym typu 6 liga angielska).
Nie oczekuję cudów po prostu gra się zmieniła diametralnie, a irytuję mnie fakt, że nie umiem znaleźć przyczyny tego stanu rzeczy. pewnie gdybym zaczął Realem, było by łatwiej, ale nie wiem jak wy, ale ja żeby trenować Real to muszę na to zasłużyć poprzez sukcesy w innych mniejszych klubach, wtedy odczuwam satysfakcję i doceniam posadę.
Ale odbiegłem od tematu, chodzi o to, że chcę nauczyć się grać w ten sposób żeby wygrywać, lecz FM 2013 mi tego nie ułatwia, chciałbym mieć wpływ na grę mojego zespołu, neutralizować przeciwników, w sposoby które opisywałem w 1 poście, lub też inne zależne od sytuacji.
Podirytował mnie fakt, kiedy to dziś siedziałem 20minut, żeby ustawić drużynę na mecz z Legią, chciałem kompletnie ich zaskoczyć i nie dać im pograć, zacierałem ręce na rezultat - jak się okazało, niepotrzebnie, zobaczyłem moją drużynę zagubioną z dziurami w defensywie, a Kucharczyk wjeżdżał w moją obronę jak nóż w masło.
Mecz zakończył się wynikiem 0-4, i cała moja analiza poszła w łeb, straciłem kilkanaście minut na nic. Najlepsze jest to, że następny mecz grałem na wyjeździe i wygrałem go 5-0 bez jakiejkolwiek ingerencji w neutralizację przeciwnika i szukanie jego słabych stron.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.